Προετοιμασίες για την επόμενη μέρα στις Σκουριές

Newsroom
Μοιράσου το
Προετοιμασίες για την επόμενη μέρα στις Σκουριές
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν στην ανέγερση 3 μεταλλικών κτιρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού, η κατασκευή του οποίου έμεινε στη μέση πριν από 5 χρόνια με μέχρι στιγμής επένδυση 550 εκατ. δολαρίων. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν στην ανέγερση 3 μεταλλικών κτιρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού, η κατασκευή του οποίου έμεινε στη μέση πριν από 5 χρόνια με μέχρι στιγμής επένδυση 550 εκατ. δολαρίων.

Τα συνεργεία έχουν ήδη «σηκώσει» το 70% των κτιρίων και ανεβάζουν ρυθμούς, με στόχο την ολοκλήρωσή τους στο τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι το έργο πραγματοποιείται με ίδιους πόρους της Ελληνικός Χρυσός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης που θα σημάνει και την οριστική επανεκκίνηση της κατασκευής του συνόλου της εμβληματικής αυτής επένδυσης, με την οποία η Ελλάδα θα διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες παραγωγούς χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη.

Το μεταλλείο των Σκουριών θα αξιοποιήσει ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα που περιέχει μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων σε χαλκό και χρυσό, έχει τεράστια δυναμική για τη δημιουργία αξίας για όλους σε βάθος 20ετίας και αποτελεί ένα έργο με στιβαρό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και σημαντικές επιδόσεις που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Δείτε την πρόοδο των προπαρασκευαστικών εργασιών, στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί:

Νέος σχεδιασμός με βιώσιμο πρόσημο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ψηφιακό, θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα τεχνολογίας, έρευνας & εξόρυξης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Σε επίπεδο τεχνολογίας προβλέπεται ότι το μεταλλείο θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης), δημιουργώντας νέα επίπεδα ασφάλειας, αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της Ασφάλειας της λειτουργίας του μεταλλείου με την εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφάλειας και υγείας της Eldorado Gold. Οι Σκουριές θα αποτελούν ένα από τα πλέον σύγχρονα μεταλλεία διεθνώς και εκτός από πρότυπο απόδοσης στόχος είναι να καταστεί και πρότυπο ασφαλούς λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός του μεταλλείου, όπως αποτυπώθηκε στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος και μειώνει το συνολικό αποτύπωμα του έργου μέσα από επενδύσεις και καινοτόμο σχεδιασμό που περιλαμβάνει:

-Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου με την εφαρμογή της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης, της πλέον σύγχρονης και ασφαλούς μεθόδου στον μεταλλευτικό κλάδο για τη διαχείριση και αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων, που μειώνει τους αρχικά προβλεπόμενους χώρους απόθεσης από δύο σε έναν.

-Ανακύκλωση των μεταλλευτικών καταλοίπων και επαναχρησιμοποίησή τους για την πλήρωση του ορύγματος και των στοών με σύγχρονες μεθόδους (λιθογόμωση πάστας) βασισμένες στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

-Αποκατάσταση του τοπίου ταυτόχρονα με την εξόρυξη για ταχύτερη επαναφορά του τοπίου στη φυσική του κατάσταση ώστε κατά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής περιόδου να παραδοθεί ο χώρος προς χρήση από την τοπική κοινωνία.

-Νέο, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων - επένδυση ύψους περί τα 130 εκατ. ευρώ - που εξασφαλίζει τη μέγιστη προστασία και αποδοτική αξιοποίηση των υδάτων, ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα νερά της περιοχής με προτεραιότητα στην απρόσκοπτη υδροδότηση των γύρω περιοχών.

Μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για όλους

Η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η οριστική επανεκκίνηση του συνόλου της επένδυσης θα ξεκλειδώσει πολλαπλά οφέλη για το κράτος, την κοινωνία και το περιβάλλον, όπως τη δημιουργία 3.000 ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές, αποτέλεσμα των 1,9 δισ. δολαρίων επιπλέον επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Παράλληλα, στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης τα εκτιμώμενα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ από δικαιώματα εκμετάλλευσης, φόρο εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, καθώς και περισσότερα από 191 εκ. ευρώ έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία, τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι και το κοινωνικό αποτύπωμα της επένδυσης, καθώς με βάση την επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου, θα δρομολογηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις 70 εκ. ευρώ σε έργα κοινωνικής υπευθυνότητας, πλέον των 25 εκ. ευρώ που έχει ήδη επενδύσει η εταιρεία την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο