ΠΑΣΙΔΙΚ: Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ – «Ζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα λόγω αμέλειας του Οργανισμού»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΑΣΙΔΙΚ: Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ – «Ζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα λόγω αμέλειας του Οργανισμού»
Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) για την μη έγκαιρη κοινοποίηση των σημειωμάτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), η οποία «προκαλεί τεράστια ζημιά στα μέλη του».

Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) για την μη έγκαιρη κοινοποίηση των σημειωμάτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), η οποία – όπως τονίζει- προκαλεί τεράστια ζημιά στις εταιρείες - μέλη του. Με το εξώδικο, ο Σύνδεσμος, καταθέτει επίσης το αίτημά του για την άμεση έκδοση των σημειωμάτων clawback του 2021, ώστε να συμπεριληφθούν στους ισολογισμούς και τις φορολογικές δηλώσεις των μελών του και να αποφευχθούν οι διοικητικές κυρώσεις και φορολογικές επιβαρύνσεις του παρελθόντος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στο έγγραφο ο ΠΑΣΙΔΙΚ, το φορολογικό έτος 2020, ο ΕΟΠΥΥ καθυστέρησε αδικαιολόγητα τη διοικητική έκδοση των σχετικών σημειωμάτων/φορολογικών στοιχείων επιστροφών, τα οποία εν τέλει εκδόθηκαν μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι αυτή η καθυστέρηση προκάλεσε τεράστιο λογιστικό και φορολογικό πρόβλημα, καθώς τα μέλη του υπέστησαν διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα, προσαυξήσεις) ή σημαντική φορολογική επιβάρυνση, λόγω της «αμέλειας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- του Οργανισμού.

«Προκύπτει ότι ο Οργανισμός σας συστηματικά δεν προβαίνει στην έγκαιρη γνωστοποίηση των σημειωμάτων επιστροφών, με αποτέλεσμα τα μέλη μας να υφίστανται σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στη σύνταξη των ισολογισμών τους, όσο και στη φορολογική τους μεταχείριση», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στο έτος 2021, ο ΠΑΣΙΔΙΚ ζητά την άμεση έκδοση των σημειωμάτων clawback του έτους, για την συμπερίληψη αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και τους ισολογισμούς των μελών του.
Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι καίτοι ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε τους πίνακες με τα ποσοστά clawback από το Μάιο του 2021, δεν εξειδικεύονται οι περικοπές σε κάθε πάροχο, ούτε υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για την περικοπή. Επιπλέον, για το πρώτο τετράμηνο του 2021 δεν έχει χορηγηθεί κανένα στοιχείο. Τέλος, υπογραμμίζει ότι παρότι είναι πλέον Μάϊος του 2022, δεν έχουν καν κοινοποιηθεί τα ατομικά σημειώματα για το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ εκφράζει ανησυχία ότι η ιστορία του 2020 θα επαναληφθεί και ζητά έγκαιρη γνωστοποίηση από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ των ποσών επιστροφών του έτους 2021.

«Η εν γένει συμπεριφορά σας και το προηγούμενο του 2020 μας προκαλούν την εντύπωση ότι το πρόβλημα που προκαλέσατε πέρυσι θα επαναληφθεί. Επειδή η μη έγκαιρη γνωστοποίηση των επιστροφών προκαλεί τεράστια ζημιά στα μέλη μας. Επειδή είναι υποχρέωσή σας να γνωστοποιείτε έγκαιρα τα ποσά των επιστροφών. Για όλους αυτούς τους λόγους και με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, διαμαρτυρόμαστε για τις συνεχείς καθυστερήσεις σημειωμάτων clawback. Σας καλούμε να γνωστοποιήσετε εγκαίρως και πριν τη σύνταξη των ισολογισμών των εταιρειών και της λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα σημειώματα επιστροφών του έτους 2021», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υγείας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με διαγνωστικά, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Πλεύρης: Εκτιμώ ότι από Σεπτέμβριο θα πάμε σε 4η δόση εμβολίου για όλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider