ΑΔΜΗΕ: Πρόταση για «είσοδο» στον φορέα της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης – Ανάδοχος για τη σύνδεση με Βουλγαρία

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Πρόταση για «είσοδο» στον φορέα της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης – Ανάδοχος για τη σύνδεση με Βουλγαρία
Εντός των επόμενων ημερών η επίσημη πρόταση του ΑΔΜΗΕ στον Euroasia Interconnector για απόκτηση μετοχών του φορέα υλοποίησης των διασυνδέσεων Ελλάδας (μέσω Κρήτης) – Κύπρου – Ισραήλ. Καταλύτης η «είσοδος» του Έλληνα διαχειριστή για την εκκίνηση του έργου που θα άρει την απομόνωση της Μεγαλονήσου. Η ΜΕΤΚΑ της Mytilineos ανέλαβε το ελληνικό τμήμα της νέας διασυνδετικής γραμμής με τη Βουλγαρία.

Σε βήματα-ορόσημα για την υλοποίηση νέων διεθνών διασυνδέσεων προχωρά άμεσα ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της ωρίμανσης καινούριων «ηλεκτρικών λεωφόρων» της Ελλάδας με όμορες χώρες, οι οποίες θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, θα επιτρέψουν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μείωση των χονδρεμπορικών τιμών, μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector φορέα των διασυνδέσεων Ελλάδας (μέσω Κρήτης) – Κύπρου – Ισραήλ, για «είσοδο» στο μετοχικό του κεφάλαιο. Έτσι, καθώς έχει ολοκληρωθεί το due diligence από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, τις επόμενες λίγες ημέρες πρόκειται να υποβάλει επίσημη πρόταση για απόκτηση μετοχών της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας.

Η περαιτέρω συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο πρότζεκτ του Euroasia θα επιτάχυνε την έναρξη υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (μέσω της Κρήτης), η οποία είναι το πιο ώριμο σκέλος του έργου.

Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες πρόκειται επίσης να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Ν. Σάντα – Maritsa). Ανάδοχος του έργου είναι η ΜΕΤΚΑ της Mytilineos, μέσω του σχετικού διαγωνισμού που «έτρεξε» ο ΑΔΜΗΕ. Επομένως, θα μπει άμεσα σε τροχιά η υλοποίηση της υποδομής, για την οποία μάλιστα θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως προβλέπεται κανονικά.

Καταλύτης για εκκίνηση του Κύπρος-Κρήτη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν ο φορέας του Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ απαντήσει θετικά στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ, τότε από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών που θα ακολουθήσουν, θα προσδιορισθεί το ακριβές ποσοστό «εισόδου» του Διαχειριστή στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική μεγαλύτερης εμπλοκής του ΑΔΜΗΕ στο έργο που προωθεί ο Euroasia θεωρείται ότι θα αποτελέσει καταλύτη ώστε να δρομολογηθεί το ταχύτερο δυνατό η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο.

Ένας σημαντικός λόγος είναι η «εισφορά» στο πρότζεκτ της σημαντικής τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει ο Έλληνας Διαχειριστής, από το εν εξελίξει πρότζεκτ διασύνδεσης σχεδόν όλων των νησιών, στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη επιτευχθεί η άρση της «ενεργειακής απομόνωσης» αρκετών νησιών του Αιγαίου, όπως επίσης και η κάλυψη μέρους των αναγκών της Κρήτης από το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω της «μικρής» διασύνδεσης.

Επίσης, η «είσοδος» του ΑΔΜΗΕ στον EuroAsia θα σήμαινε και την εισροή ενός σημαντικού ποσού στον φορέα υλοποίησης του Κρήτη-Κύπρος, ώστε με τα ίδια κεφάλαια που θα συγκεντρώσει, να συμπληρώσει μέσω τραπεζικού δανεισμού το σύνολο χρηματοδότησης της υποδομής.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρήτη-Κύπρος έχουν διασφαλισθεί ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 657 εκατ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που απομένουν εκτιμώνται σε 800 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία το 35% θα καλυφθεί από την Ελλάδα μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των εγχώριων καταναλωτών, όπως προβλέπει η συμφωνία διασυνοριακού επιμερισμού κόστους (CBCA) μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των δύο κρατών.

Το Κρήτη-Κύπρος προβλέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις, μέσω καλωδίων 898 χιλιομέτρων που θα ποντιστούν σε βάθος έως 3.000 μέτρων. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για τέτοιου είδους έργα. ΑΔΜΗΕ και EuroAsia συνεργάζονται ήδη στενά για τη διαλειτουργικότητα του έργου με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας της νέας διασύνδεσης.

Προσπάθεια επιτάχυνσης της νέας διασύνδεσης με Βουλγαρία

Όσον αφορά τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, το ελληνικό σκέλος θα έχει μήκος 30 χλμ., από τα 151 χλμ. περίπου. Η νέα «ηλεκτρική λεωφόρος» θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1.400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1.700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι διεθνείς διασυνδέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, θα γίνει ό,τι δυνατόν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, αντί για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΜΕΤΚΑ πρόκειται να καταθέσει άμεσα πρόταση με τρόπους επιτάχυνσης του έργου.

Πέρα από την ενίσχυση της επάρκειας τροφοδοσίας, η αύξηση της δυνατότητας διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί, μέσω των εισαγωγών-εξαγωγών, θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέρος της παραγωγής μονάδων ΑΠΕ, που σε άλλη περίπτωση θα περικοπτόταν, έως ότου τουλάχιστον αναπτυχθεί ένα επαρκές χαρτοφυλάκιο μονάδων αποθήκευσης.

Παράλληλα, χάρις στη νέα διασύνδεση θα ενισχυθούν τα αποτελέσματα από τη σύζευξη (coupling) της ελληνικής και της βουλγαρικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Το coupling διασφαλίζει πως οι διασυνοριακές συναλλαγές γίνονται από την αγορά με τις χαμηλότερες κατά περίπτωση τιμές, προς εκείνη με τις υψηλότερες, οδηγώντας τη σύγκλιση του χονδρεμπορικού τους κόστους ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Απαραίτητη η αποθήκευση και τα δίκτυα για γρήγορη στροφή προς τις ΑΠΕ

ΑΔΜΗΕ: Τον Ιούνιο οι δεσμευτικές προσφορές για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων – Αναθεωρημένο το κόστος

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά η ηλεκτρική διασύνδεση για να μπει η Σαντορίνη στο Σύστημα Υψηλής Τάσης

Όλες οι ειδήσεις

17:33

Γερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις

17:08

Aυτοκινητοβιομηχανίες: Κερδίζουν έδαφος τα οχήματα μηδενικών ρύπων στους εταιρικούς στόλους

16:53

Μιχαηλίδου: Παρατείνεται έως τις 17/8 η υποβολή αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

16:43

Κέρδη στη Wall Street, προς την 4η εβδομάδα κερδών S&P 500 και Nasdaq

16:30

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης νέων για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης με κεφάλαιο κίνησης 14.800 ευρώ

16:21

ΗΠΑ: Πτώση στις τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο, για πρώτη φορά φέτος

16:21

Κοζάνη: Οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης Μονάδας Πτολεμαΐδας

16:18

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών σε όλο τον Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

16:00

Μεντβέντεφ: «Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια»

15:59

Apple: Ζητά από τους προμηθευτές να κατασκευάσουν τουλάχιστον όσα iPhone έκαναν πέρυσι

15:47

ΑΑΔΕ: Ανάκληση αλκοολούχου ποτού προέλευσης Ιταλίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους

15:44

Δεκαπενταύγουστος: Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων - Έκτακτα μέτρα αστυνόμευσης

15:31

ΗΠΑ: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές φαρμακευτικών με φόντο την υπόθεση Zantac

15:16

HSBC: Στα τέλη του έτους θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

15:04

Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

14:54

Attica Group: Διπλή Πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018

14:34

ΔΥΠΑ: Από 1/9 οι εγγραφές επιτυχόντων υποψηφίων στα ΙΕΚ - Τα δικαιολογητικά

14:27

Ιράν: Η πρόταση της ΕΕ για τα πυρηνικά «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή»

14:24

Mercedes - CATL: Deal 7,3 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση - Δημιουργούν εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη

14:20

Γερμανία: Εντός του Σεπτεμβρίου τα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά των παραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.5

14:15

Βρετανία: Σε «κατάσταση ξηρασίας» τμήματα της χώρας - Στέρεψε η πηγή του Τάμεση, περιορισμοί στη χρήση νερού

13:59

Ισπανία: Σε ρεκόρ από το 1984 οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο - Ανήλθαν στο 10,8%

13:45

Eurostat: Οι εμπορικές πτήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν τον Ιούλιο, με εξαίρεση την Ελλάδα που αυξήθηκαν

13:35

Χατζηδάκης: Σε ποιους θα γίνει παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Στην τελική ευθεία οι κύριες συντάξεις

13:33

Σταϊκούρας: Πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις Power Pass και Fuel Pass 2

13:26

Σε «παροξυσμό» Τσαβούσογλου και Ακάρ κατηγορούν την Ελλάδα για «επεκτατισμό»

13:12

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

13:08

Αύξηση του δείκτη τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Ιούνιο κατά 9,8%

13:07

Domino's: Έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα στην Ιταλία

13:07

Γκουτέρες (ΟΗΕ) από Σεούλ: Θα στηρίξουμε πλήρως τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας