Ρεύμα: Μηνιαία μείωση 11% των λιανικών τιμών τον Απρίλιο με τις επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μηνιαία μείωση 11% των λιανικών τιμών τον Απρίλιο με τις επιδοτήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγουν κάθε μήνα οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH) σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις, το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 23,61 τον Μάρτιο. Αύξηση 37% στα οικιακά τιμολόγια αερίου τον Απρίλιο.

Η ενίσχυση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο είχε ως συνέπεια το μέσο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος να μειωθεί στη χώρα μας κατά 11% σε μηνιαία βάση, καθώς διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 23,61 τον Μάρτιο.

Αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που εκπονούν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT, και καταγράφουν τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών πόλεων.

Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, για τον Απρίλιο η μέση τιμή του οικιακού ρεύματος στις 27 πόλεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. άγγιξε τα 27,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αρκετά ψηλότερα από την τιμή στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και με τον μέσο όρο για τις 33 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα και ο οποίος για τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 26,45 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν σημαντικά, με τη μέση μηνιαία ενίσχυση να αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Επομένως, η ενίσχυση της ελάφρυνσης των νοικοκυριών υπεραντιστάθμισε την άνοδο του χονδρεμπορικού κόστους.

Σύμφωνα με την έκθεση για τον Απρίλιο του δείκτη HEPI, μειώσεις καταγράφηκαν επίσης στη Μαδρίτη (12%) και το Άμστερνταμ (14%). Αρκετές ήταν οι ευρωπαϊκές πόλεις που κινήθηκαν στον αντίποδα, και μάλιστα με αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό, όπως η Βιέννη (53%), η Κοπεγχάγη (26%) και η Ρώμη (26%).

Αύξηση 37% στα οικιακά τιμολόγια αερίου

Την ίδια στιγμή, αυξητικά κινήθηκε η τιμή αερίου για τα νοικοκυριά στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 37%. Έτσι, διαμορφώθηκε σε 13,24 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 9,69 λεπτά του ευρώ τον Μάρτιο.

Η παραπάνω αύξηση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι τον Απρίλιο διπλασιάστηκε η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια αερίου (όπως και στα επιχειρηματικά), σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης δεν μπόρεσε να απορροφήσει το σύνολο της ανατίμησης της χονδρεμπορικής τιμής. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση των οικιακών τιμολογίων εκτιμάται πως είχε μικρή επίπτωση στους λογαριασμούς, με δεδομένο ότι από τον Απρίλιο οι καταναλώσεις αερίου από τα νοικοκυριά μειώνονται κατακόρυφα, λόγω της «απόσυρσης» των οικιακών θερμάνσεων, με την άνοδο των θερμοκρασιών.

Υψηλές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στη Βιέννη (66%) και της Βρυξέλλες (21%). Μειώσεις υπήρξαν μόνο στο Βερολίνο (14%), τη Ρίγα (12%) και το Άμστερνταμ (10%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider