ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε την Παρασκευή το πόρισμά της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εκτιμήσεις για «καθαρό» ισοζύγιο κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ προς φορολόγηση, αν συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις των καθετοποιημένων Ομίλων στην προμήθεια.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται από την Παρασκευή το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, η ΡΑΕ υπολογίζει το σχετικό ποσό στα 600 εκατ. ευρώ, κατά την επίμαχη χρονική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος προαναγγέλθηκε στα τέλη Μαρτίου από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εξεταστεί αν υπήρξαν εταιρείες οι οποίες ενίσχυσαν τα έσοδά τους λόγω της συγκυρίας των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών. Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, τα όποια συγκυριακά πλεονάζοντα κέρδη θα φορολολογηθούν με έκτακτη εισφορά 90%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπολογισμό της η ΡΑΕ έλαβε υπόψη της όλες τις μορφές ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, και τις μονάδες ΑΠΕ οι οποίες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, χωρίς λειτουργική ενίσχυση. Ως συνέπεια, το μεγαλύτερο ποσοστό των 600 εκατ. ευρώ αφορά τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι έχει παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες, εκτός από τους «πράσινους» σταθμούς χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

Αφαίρεση των εκπτώσεων στην προμήθεια

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ποσό προς φορολόγηση θα προκύψει αφαιρώντας από τον υπολογισμό της Αρχής το σύνολο των εκπτώσεων στις οποίες προχώρησαν οι καθετοποιημένοι Όμιλοι από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, στο πελατολόγιο που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, σχετική αναφορά γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο πόρισμα της ΡΑΕ.

Εκτιμήσεις τοποθετούν ότι αυτό το καθαρό «ισοζύγιο» κινείται κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ, και το οποίο επομένως θα φορολογηθεί με 90%. Ο λόγος είναι πως οι εκπτώσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας σε αυτές κατ΄ αρχάς τις ελαφρύνσεις στις οποίες προέκυψαν οι καθετοποιημένοι Όμιλοι, ώστε να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική.

Εκτός από τις «καθαρές» εκπτώσεις, θα ληφθούν επίσης και οι απώλειες των προμηθευτών από τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που παρέχουν, αν οι χρεώσεις τους κινούνται κάτω το χονδρεμπορικό κόστος από την έναρξη της κρίσης και δεν μεταβλήθηκαν στην πορεία. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των νοικοκυριών που έχουν συνάψει σταθερό συμβόλαιο, σε χρεώσεις αισθητά κάτω από το κόστος προμήθειας για την εταιρεία.

Μάλιστα, τα νοικοκυριά με σταθερά τιμολόγια αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των οικιακών καταναλωτών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έως και τις αρχές Απριλίου είχαν φτάσει τις 500.000. Επίσης, η επιχείρηση τροφοδοτεί με συμβάσεις σταθερής χρέωσης αρκετές επιχειρήσεις μέσης τάσης, όπως επίσης και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Κονδύλια 4,28 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση των καταναλωτών

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει από τη φορολόγηση των καθετοποιημένων ενεργειακών Ομίλων θα προστεθεί στη συνολική οικονομική «δύναμη πυρός» για την εφαρμογή των μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 4,28 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς ένα 24ωρο αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι από αυτό το ποσό, τα 280 εκατ. αφορούν τις αναδρομικές μειώσεις στο ρεύμα, που θα ισχύσουν για το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022, ώστε να απαλειφθεί το 60% των αυξήσεων που δεν καλύφθηκαν με τις επιδοτήσεις. Επίσης, στο 1 δισ. υπολογίζονται οι επιδοτήσεις θα δοθούν για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ενώ στα 3,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των παρεμβάσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ώστε από την 1η Ιουλίου οι λιανικές τιμές να σταθεροποιηθούν.

Εκτός από την φορολόγηση των υπερεσόδων, πηγή χρηματοδότησης θα είναι επίσης το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς και ο προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΕ: Διαδεδομένα στην Ε.Ε. τα κυμαινόμενα τιμολόγια – Έλεγχος για καταχρηστικές πρακτικές με τις ρήτρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider