Premia: Άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ – Τα οφέλη και ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Premia: Άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ – Τα οφέλη και ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ
Προστέθηκαν στο α’ τρίμηνο 2022 νέες φοιτητικές κατοικίες σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη. Κέρδος 10 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας από την μετατροπή. Πώς αντιμετωπίζει την άνοδο στα κόστη.

Σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση του επενδυτικού της πλάνου παραμένει η PREMIA ΑΕΕΑΠ, παρά τη δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί λόγω του πολέμου και της αυξητικής πορείας σε τιμές υλικών – ενέργεια και πληθωρισμό.

Μάλιστα, η εταιρεία ακινήτων, που πρόσφατα έλαβε άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ, έχει προχωρήσει στο πρώτο τρίμηνο 2002 σε πρόσθετες εξαγορές ενισχύοντας περαιτέρω το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο που προσέγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, προσθέτοντας σε αυτό 3 νέες φοιτητικές κατοικίες σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη (μακροχρόνια μίσθωση, ακίνητο της Εκκλησίας), ενώ υπάρχει και η γνωστή συμφωνία για την απόκτηση του συνόλου της περιουσίας της Μπουτάρης (εν αναμονή δικαστικής επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας).

Η Premia έχει επενδυτικό πλάνο άνω των 100 εκατ. ευρώ σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, βασιζόμενη και στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (περί τα 90 εκατ. ευρώ τα οποία είναι ικανά να στηρίξουν τις νέες επενδύσεις) που ανεβάζουν το portfolio συν το ταμείο της εισηγμένης αθροιστικά σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε χτες ο CEO της εισηγμένης, Κ. Μαρκάζος, στο πλαίσιο έκτακτης Γ.Σ. για την τυπική επικύρωση της νέας μορφής της εταιρείας, ο μεσοπρόθεσμος στόχος (σε 2 χρόνια) για την ανάπτυξη gross value asset ύψους 500 εκατ. ευρώ όπως και ο αντίστοιχος μακροπρόθεσμος για επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ παραμένουν σε ισχύ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης σημείωσε ότι από το 2023 «θα μοιράζουμε το 50% των προς διανομή κερδών».

Κατά τον κ. Μαρκάζο η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ θα έχει φορολογικά οφέλη και θετική επίπτωση σε καθαρή θέση και κερδοφορία για τον όμιλο, με τον ίδιο να ποσοτικοποιεί το όφελος σε περίπου 10 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας. Πάντως, τα οφέλη από τη μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ, όπως π.χ. η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, κ.α., θα εξαρτηθούν από τα ακίνητα που θα αποκτηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η φιλοσοφία και το μοντέλο μιας ΑΕΕΑΠ ταιριάζουν με την στόχευση της Premia και του βασικού μετόχου, με τον θεσμό να αποδεικνύεται ανθεκτικός και πετυχημένος και μέσα στην κρίση, με την εισηγμένη να επιθυμεί προφανώς να εκμεταλλευθεί και τα φορολογικά οφέλη. «Ο θεσμός μας ταιριάζει γιατί δεν είμαστε developers», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το free float είναι ήδη αυξημένο σε σχέση με άλλες ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ (άνω του 21%) και στόχος είναι να διευρυνθεί περαιτέρω προσεχώς, με τον βασικό μέτοχο να έχει περί το 41% του μετοχικού κεφαλαίου δίχως παράλληλα να είναι και βασικός μισθωτής του γκρουπ.

Σημείωσε ότι η PREMIA θα σεβαστεί τον θεσμό, τον οποίον «βλέπει» ως φορέα με τον οποίον μπορούν θεσμικά και ιδιωτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν στο real estate και όχι ως μέσο στο οποίο θα «παρκάρουν» οι πλούσιοι τα ακίνητά τους με βασικό στόχο να επωφεληθούν των φορολογικών κινήτρων.

Ωστόσο, ο θεσμός χρήζει βελτιώσεων για αυτό και υπάρχει διαβούλευση με άλλες ΑΕΕΑΠ, και μέσω της ΕΘΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να γίνουν κινήσεις που θα ενισχύσουν τον θεσμό. Έγινε μάλιστα αναφορά σε τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν όπως σε προβλέψεις για τον περιορισμό επένδυσης έως 25% των κεφαλαίων σε οικιστικά ακίνητα καθώς και ο ορισμός του τι είναι οικιστικό ακίνητο, για ευχέρεια επένδυσης σε φωτοβολταϊκά (διαθέτει φωτοβολταϊκά στις στέγες που δε μπορεί να εντάξει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο) και άλλα θεσμικά ζητήματα (π.χ. οι ΑΕΕΑΠ επιβαρύνονται και με ειδικό φόρο επί του ενεργητικού και με τον ΕΝΦΙΑ ενώ στο παρελθόν είχαν έκπτωση).

Επίσης, ο κ. Μαρκάζος θεωρεί ότι η είσοδος στο ΧΑ νέων ΑΕΕΑΠ θα δώσει ώθηση στον κλάδο ακινήτων αλλά και στο Χρηματιστήριο, ισχυριζόμενος ότι είναι θετική εξέλιξη για την αγορά, υπενθυμίζοντας μάλιστα μια έρευνα που αναδείκνυε ότι το 53% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν θεωρούσαν το ΧΑ ως κάτι «κακό».

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή η Premia συνεχίζει απρόσκοπτη το επενδυτικό της πλάνο, ωστόσο, παραμένει και προσεκτική στις κινήσεις της ιδίως μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο CEO της ΑΕΕΑΠ, όλοι επηρεάζονται από τις αρνητικές εξελίξεις (πληθωρισμός, εφοδιαστική αλυσίδα κ.α.), άρα και οι επενδύσεις. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δοθεί μια απάντηση για το πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η Premia, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος, πρόλαβε να κάνει κινήσεις αλλά και να εκδώσει το ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ (στις αρχές του 2022) πριν αρχίσει να επηρεάζεται η εν λόγω αγορά (κρατικά και εταιρικά ομόλογα). Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ακινήτων επηρεάστηκε από την άνοδο του κόστους σε υλικά και ενέργεια, αλλά η νέα κατάσταση δεν θα «φρενάρει» το επενδυτικό πλάνο, με τη διοίκηση του γκρουπ να τσεκάρει το νέο επιτοκιακό περιβάλλον (η ίδια έχει ρίξει το κόστος), την πορεία των yields κ.α. Αναμφίβολα η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία αλλά όταν δοθεί μια λύση διεθνώς, τότε θα συμπαρασύρει θετικά την αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia Properties: Εγκρίθηκε από την έκτακτη γ.σ. η μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ

Premia Properties: Ο στόχος του 1 δισ. ευρώ και οι «πυλώνες» ανάπτυξης

Μπουτάρης: «Πράσινο φως» στο σχέδιο εξυγίανσης με Premia – Οι βασικοί όροι

Όλες οι ειδήσεις

19:04

Γαλλία: Προς πλήρη εθνικοποίηση ο ενεργειακός κολοσσός EDF

18:59

Μητσοτάκης: Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία στις αυξήσεις της ενέργειας

18:50

Έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 355 δασικές πυρκαγιές

18:44

Eurobank: Τα σημαντικότερα εμπόδια για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία

18:39

Dimand: Είμαστε υπερήφανοι για τη σημερινή εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο

18:29

Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ

18:15

ΠΟΥ: Πάνω από 6.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 58 χώρες

18:12

Μεντβέντεφ προς ΗΠΑ: Το να τα βάζεις με μια πυρηνική δύναμη είναι ανοησία

18:09

PwC: Μίσθωση νέων γραφείων στο Μαρούσι - Επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ από τη DIMAND

18:04

H Volkswagen ολοκλήρωσε την εξαγορά της Europcar

18:03

ΕΟΔΥ: Κάθε Παρασκευή η ενημέρωση για τα κρούσματα της Covid-19

17:58

Πυρκαγιές: Καίγεται δασική έκταση στο Ηράκλειο - Αντιμετωπίστηκαν οι αναζωπυρώσεις στον Πύργο Ηλείας

17:53

«Έσβησε» στο τέλος η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

17:48

Τσίπρας: Τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

17:45

Παρατάσεις προθεσμιών αντικατάστασης ΕΔΧ αυτοκινήτων ΤΑΧΙ

17:32

Κομισιόν: 89 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πάνω από 700 ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρώπη

17:31

Δευτερογενή αγορά σε start-up τεχνολογίας εγκαινιάζει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεπένδυσης SeedBlink 

17:25

Stelios awards for young entrepreneurs in Greece: Συνεχίζεται μέχρι τις 22/7 η διαδικασία υποβολής συμμετοχών

17:20

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής σε ευάλωτα νοικοκυριά

17:19

ΗΠΑ: Υποχώρησε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες - Ο βραδύτερος ρυθμός της διετίας

17:15

Μανουσάκης-ΑΔΜΗΕ: Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε νέα έργα διασυνδέσεων σε Μεσόγειο-ΝΑ Ευρώπη

17:06

Βρετανικός Τύπος: Ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Τετάρτης

17:02

ΟΤΟΕ: Επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

17:00

Επιφυλακτικότητα και οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street μετά το τεχνολογικό ράλι

16:58

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Nέα ψηφιακά εργαλεία μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet

16:56

«Ιερά Μονή Εμμαούς»: Νέο σφυρί για τα ακίνητα στο εμβληματικό κτίριο της Καλλιθέας στις 27 Ιουλίου

16:54

Δένδιας: Για την Ελλάδα οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές

16:52

Celestyal Cruises: Παρουσιάστηκαν οι «Αυθεντικές Εξορμήσεις»

16:49

Τουρκία: Νέα αιτήματα προς Φινλανδία και Σουηδία για έκδοση «τρομοκρατών»

16:43

Εναρμονισμός των δόσεων της ΑΑΔΕ με τον ανώτατο αριθμό των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία