Μέσα στην εβδομάδα κληρώνει για το deal efood - Ομίλου Μουχαλη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσα στην εβδομάδα κληρώνει για το deal efood - Ομίλου Μουχαλη
Συνεδρίασε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Επιτροπή Ανταγωνισμού - Στο μικροσκόπιο η εξαγορά.

Εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας πιθανολογείται να βγει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη από την μητρική της efood, Delivery Hero. H απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κρίνει αν η συμφωνία θα προχωρήσει ως έχει, οπότε και η Delivery Herο εξαγοράσει τις «ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.», «INKAT SA», «DELIVERY Ι.Κ.Ε.» και «E-TABLE Ι.Κ.Ε» ή αν θα χρειαστεί η Delivery Hero, να τροποποιήσει την συμφωνία, λαμβάνοντας μια δέσμη διορθωτικών μέτρων που θα άρουν τα πιθανολογούμενα προβλήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από τη συγκέντρωση.

Να θυμίσουμε ότι η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε επί του θέματος στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο δεν κατέληξε σε απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα. Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε μετά την αρχική εισήγηση της για την εν λόγω συμφωνία η οποία ήταν αρνητική, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτική.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχικής εισήγησης, το πρόβλημα δεν προκύπτει από την συγχώνευση της efood.gr με την delivery.gr, αφού όπως επισημαίνεται το ισχυρό μερίδιο που θα κατέχει η Delivery Hero στην αγορά της επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την διάθεση προϊόντων σούπερ μάρκετ, δεν θα είναι σε θέση να μεταβάλει ουσιωδώς τις ανταγωνιστικές συνθήκες σε σύγκριση με την κρατούσα προ της συγκέντρωσης κατάσταση. Κι αυτό γιατί αφενός το μερίδιο της συγχωνευθείσας εταιρείας δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά στο μέλλον δεδομένου της αποκλειστικής συνεργασίας της με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κι αφετέρου χάρη στην διαπραγματευτική δύναμη των λοιπών σούπερ μάρκετ, των οποίων οι διαδικτυακές πωλήσεις επιτυγχάνονται κατά βάση μέσω ιδιόκτητων ιστοτόπων, έναντι των επιγραμμικών πλατφορμών. Ωστόσο, όπως είχε επισημανθεί τότε, από το deal προκύπτουν «ενδεχόμενες συσπειρωτικές επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς» από τον συνδυασμό του e-table και του efood, δηλαδή των σημαντικών δραστηριοτήτων της νέας οντότητας στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια και στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού». Ειδικότερα, εκφράστηκαν φόβοι ότι η συγχωνευθείσα επιχείρηση θα έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να εφαρμόσει πολιτική δεσμευμένων ή ομαδικών πωλήσεων, προσφέροντας τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού για τις οποίες ήδη κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά, από κοινού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια. Γεγονός που θα μείωνε την ικανότητα ή τα κίνητρα των ανταγωνιστών της στην αγορά υπηρεσιών διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια να ασκήσουν αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Με βάση την σχετική εισήγηση, για να προχωρήσει η έγκριση του deal θα έπρεπε η Delivery Hero να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επί της συγκεκριμένης απόφασης έως και τις 13 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτές μάλιστα, η Delivery Hero πρότεινε τον διαχωρισμό των εν λόγω δραστηριοτήτων, δηλαδή την πώληση ξεχωριστά και χωρίς εκπτώσεις, των υπηρεσιών της efood και της etable σε επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να διασφαλίζεται η άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τρικλοποδιά» στο deal efood - Μούχαλη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

efood for thought: To success story του online delivery στην Ελλάδα

Αλλάζει το χάρτη του online delivery το deal Efood - Kiosky's

gazzetta
gazzetta reader insider insider