ΗΠΑ: Αλληλοκατηγορίες συνδικαλιστών - Amazon με φόντο την ίδρυση συνδικάτου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αλληλοκατηγορίες συνδικαλιστών - Amazon με φόντο την ίδρυση συνδικάτου
Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου κατηγορεί κυρίως τους ακτιβιστές του Amazon Labor Union (ALU) ότι «εκφόβισαν» τους εργαζόμενους.

Η Amazon ισχυρίστηκε ότι μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που κατήγαγε ιστορική νίκη στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα «απείλησε» τους εργαζόμενους σε αποθήκη της εταιρείας προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης συνδικάτου.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε χθες Πέμπτη η Amazon στην ομοσπονδιακή υπηρεσία Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), η εταιρεία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να υποβάλει τις ενστάσεις της στην ψηφοφορία.

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου κατηγορεί κυρίως τους ακτιβιστές του Amazon Labor Union (ALU) ότι «εκφόβισαν» τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη JFK8, που βρίσκεται στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, ψήφισαν κατά πλειοψηφία στα τέλη Μαρτίου υπέρ της ένταξής τους στο ALU, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αποθήκη της Amazon.

Η εταιρεία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ μετά τη Walmart, έχει καταφέρει από το 1994, οπότε ιδρύθηκε, να αποτρέψει τις προσπάθειες των εργαζομένων να ιδρύσουν συνδικάτα.

Στην αποθήκη JKG8 το 55% των εργαζομένων ψήφισε --σε μια διαδικασία που διήρκησε από τις 25 ως τις 30 Μαρτίου-- υπέρ της ένταξής τους στο ALU, το οποίο έχει ζητήσει από την εταιρεία αύξηση μισθών και εργασιακή ασφάλεια. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εργαζόμενοι σε 50 άλλες αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με το ALU, δήλωσε ο επικεφαλής του

Στην προσφυγή της η Amazon αναφέρει ότι το ALU «απείλησε τους εργαζόμενους ώστε να τους αναγκάσει να ψηφίσουν υπέρ» της ένταξής τους στο συνδικάτο, ότι το ALU προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους την ώρα που περίμεναν στην ουρά για να ψηφίσουν και ότι «απείλησε μετανάστες» ότι θα χάσουν «τα κοινωνικά τους επιδόματα, αν δεν ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης συνδικάτου».

«Είναι παράλογο», αντέδρασε ο δικηγόρος Έρικ Μίλνερ εκ μέρους του συνδικάτου. «Οι εργαζόμενοι μίλησαν και η φωνή τους εισακούσθηκε. Η Amazon επέλεξε (…) να καθυστερήσει τη διαδικασία για να αποφύγει το αναπόφευκτο: τη διαπραγμάτευση για συλλογική σύμβαση εργασίας».

«Η Amazon έχει ξοδέψει εκατομμύρια σε συμβούλους κατά των συνδικάτων, η Amazon οργάνωσε συνελεύσεις με υποχρεωτική παρουσία των εργαζομένων, η Amazon συμπεριφέρεται με απειλητικό τρόπο, η Amazon απέλυσε παράνομα εργαζόμενους επειδή προσπάθησαν να συνδικαλιστούν», πρόσθεσε.

«Σύγχυση, εξαναγκασμός και φόβος αντιποίνων»

Το εθνικό συνδικάτο διανομέων (RWDSU) είχε εκφράσει ανάλογες κατηγορίες εναντίον της Amazon μετά την ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί σε άλλη αποθήκη της εταιρείας στο Μπέσερμερ της Αλαμπάμα για την ίδρυση συνδικάτου.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, αλλά όχι και η καταμέτρηση: το «όχι» προηγείται με 993 ψήφους, έναντι 875 για το «ναι», όμως μένουν 416 «διαφιλονικούμενα» ψηφοδέλτια «τα οποία θα κρίνουν το αποτέλεσμα».

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποφασιστεί από τις αρμόδιες αρχές αν τα ψηφοδέλτια αυτά πρέπει να ανοιχθούν και να προσμετρηθούν, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες προσφυγές.

Στο μεταξύ το RWDSU κατέθεσε την Πέμπτη σειρά προσφυγών στην NLRB καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της Amazon, την οποία κατηγόρησε ότι παρενέβη στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι τοπικοί διευθυντές της Amazon απαγόρευσαν τις συζητήσεις για την ψηφοφορία, αλλά και τη διανομή φυλλαδίων από τους συνδικαλιστές στον χώρο της αποθήκης, ενώ επέτρεπαν αυτά όσων αντιτίθονταν στην ίδρυση συνδικάτου.

«Ο εργοδότης προκάλεσε σύγχυση, εξανάγκασε και ενστάλαξε τον φόβο των αντιποίνων στους εργαζόμενους», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Στην Αλαμπάμα η NLRB αναμένεται να εξετάσει σε συνεδρίασή της για την προσφυγή του συνδικάτου.

Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με επιστολικές ψήφους τον Μάρτιο οργανώθηκε μετά την ακύρωση του αποτελέσματος μιας προηγούμενης πέρυσι. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία είχε εκτιμήσει ότι η Amazon είχε παραβιάσει τότε τους κανόνες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider