Deliveroo: Ένα χρόνο μετά την καταστροφική IPO της παραμένει μια αποτυχία για το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deliveroo: Ένα χρόνο μετά την καταστροφική IPO της παραμένει μια αποτυχία για το χρηματιστήριο του Λονδίνου
Η εταιρεία παράδοσης φαγητού αδυνατεί να εντυπωσιάσει «βουλιάζοντας» πλέον 70% κάτω από την τιμή της IPO, στην χειρότερη πρώτη χρονιά διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από την Aston Martin το 2018.

Ένα χρόνο μετά το καταστροφικό ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η διαρκής πτώση της Deliveroo την έχει τοποθετήσει ανάμεσα στις χειρότερες IPO που έχουν καταγραφεί στην χώρα.

Η εταιρεία παράδοσης φαγητού αδυνατεί να εντυπωσιάσει «βουλιάζοντας» πλέον 70% κάτω από την τιμή της IPO, στην χειρότερη πρώτη χρονιά διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από την Aston Martin το 2018.

«Η IPO της Deliveroo υπέφερε από μια υπόθεση σοβαρού κακού συγχρονισμού», δήλωσε στο Bloomberg η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Interactive Investor. «Στόχευε σε μια εξαιρετικά υψηλή αποτίμηση που δεν ταίριαζε με τα επίπεδα του 2021, της πολύ πιο συγκρατημένης ζήτησης όταν άνοιξαν ξανά τα εστιατόρια και τα μπαρ».

Τα νομικά εμπόδια, τα αυξανόμενα κόστη και ο ενισχυμένος ανταγωνισμός έχουν πλήξει τον τομέα της παράδοσης τροφίμων, ενώ οι στόχοι της κερδοφορίας παραμένουν άπιαστοι, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάνουν γρήγορα την υπομονή τους. Οι προοπτικές για την Deliveroo είναι ζοφερές, με τις χώρες να βγαίνουν από τα lockdown και συνολικά τους περιορισμούς ενώ οι αναπτυξιακές μετοχές πέφτουν σε επενδυτική δυσμένεια ενόψει των αυξήσεων επιτοκίων.

Εμβληματική εισαγωγή

Η Deliveroo υποτίθεται ότι ήταν μια εμβληματική τεχνολογική εισαγωγή για το Λονδίνο, αλλά αντίθετα ήταν η πρώτη σε μια σειρά αποτυχιών. Η εταιρεία ημιαγωγών Alphawave IP Group, η startup γενετικής Oxford Nanopore Technologies και οι εναλλακτικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων Petershill Partners και Bridgepoint Group, έχουν όλες «βυθιστεί» κάτω από τις τιμές των IPO τους.

Η κακή απόδοση των πρόσφατων εισαγωγών και το δέλεαρ των επενδυτών με ενισχυμένα «πορτοφόλια» καθώς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις ώθησαν ορισμένες από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας της Βρετανίας να μεταφέρουν τις IPO τους στη Νέα Υόρκη. Η Arm που υποστηρίζεται από την SoftBank και η επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων Zepz λέγεται ότι καλοβλέπουν τις λίστες του Nasdaq.

Η Deliveroo γνώρισε ένα ισχυρό ράλι το περασμένο καλοκαίρι, ενισχύοντας για λίγο τις μετοχές πάνω από την τιμή της IPO της, σηματοδοτώντας ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Τα τελευταία αποτελέσματα της εταιρείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν θετικά, με τους αναλυτές να είναι ικανοποιημένοι από τον στόχο κερδοφορίας της Deliveroo μεσοπρόθεσμα.

«Τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στην εκτέλεση της στρατηγικής μας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Deliveroo, Έμμα Χάτσινσον. «Έχουμε επίσης παρουσιάσει τα σχέδιά μας για τη μακροπρόθεσμη πορεία μας προς την κερδοφορία, η οποία είναι η βασική εστίαση για την Deliveroo από φέτος και έπειτα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deliveroo: Διεύρυνση των ζημιών προ φόρων το 2021 - Ενισχυμένη αβεβαιότητα για το 2022

Deliveroo: Αύξηση της αξίας των συναλλαγών 70% το 2021 - Στα 80,8 στερλίνες οι παραγγελίες

Deliveroo: Ανέκαμψε στα επίπεδα της IPO η μετοχή μετά την επική βουτιά στο ντεμπούτο

gazzetta
gazzetta reader insider insider