Τράπεζες: Σε συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δισ. που εξυγιάνθηκαν

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Σε συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δισ. που εξυγιάνθηκαν
Με την επιστροφή των πρώην κόκκινων δανείων υγιών στις τράπεζες, θα κλείσει ο κύκλος της εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Υγιή δάνεια 10 – 12,5 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τιτλοποιήσεις πρώην κόκκινων δανείων 50 δισ., θα μπορούσαν να επιστρέψουν άμεσα στις τράπεζες. 

Έντονη κινητικότητα και συζητήσεις μεταξύ εταιρειών διαχείρισης – τραπεζών και ΤτΕ, αναπτύσσονται ενόψει της δεύτερης και κρίσιμης φάσης της επίλυσης του ιδιωτικού χρέους που αφορά στην έξοδο των κόκκινων δανείων και από την πραγματική οικονομία, μετά την έξοδό τους από τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρώην κόκκινα δάνεια 10 – 12,5 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί και θα μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες ως υγιή και ικανά να λάβουν νέα χρηματοδότηση. Το ποσό των πρασινισμένων δανείων αντιστοιχεί στο 20% - 25% τιτλοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, τις οποίες είχαν μεταβιβάσει οι τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης. Η επιτυχής διαχείριση αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποδώσει πίσω στις τράπεζες υγιείς δανειολήπτες, επανεντάσσοντάς τους στο τραπεζικό σύστημα, προς όφελος τόσο των ίδιων, όσο και των τραπεζών που με τον τρόπο αυτό θα ανακτήσουν κομμάτια της πελατείας που έχασαν με τα κόκκινα δάνεια της κρίσης.

Λογικά και επιχειρηματικά, η επιστροφή υγιών των πρώην προβληματικών δανείων στις τράπεζες είναι αυτονόητος σκοπός, αφού δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή τους ως υγιών στις εταιρείες διαχείρισης. Εντούτοις, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τον τρόπο «επαναπατρισμού» των δανείων, το οποίο αφενός να συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διέπουν τις τιτλοποιήσεις, αφετέρου να μην είναι περιοριστικό, δημιουργώντας για τις εμπλεκόμενες πλευρές υψηλά διαχειριστικά κόστη. Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς, απαγορεύεται η επαναγορά άλλοτε μη εξυπηρετούμενου δανείου από την ίδια τράπεζα που το τιτλοποίησε. Στο πλαίσιο αυτό, το πρασινισμένο δάνειο θα μπορούσε να αγοραστεί από άλλη τράπεζα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί με τον SSM και οι ελληνικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης το συζητούν ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα της επιστροφής δανείων, ύψους πολλών δις. ευρώ στις τράπεζες - δεδομένου ότι συνεχώς θα πρασινίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις εταιρείες διαχείρισης -, έθιξαν χθες, μιλώντας στο Moneyreview Banking Summit, τόσο ο διοικητής της ΤτΕ, όσο και τραπεζίτες.

Ο δυσθεώρητος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν οι τράπεζες, με δείκτη ΜΕΔ που στην κορύφωση της κρίσης έφτασε το 45%, έχει μειωθεί δραστικά μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή». Με τα στοιχεία του τέλους Δεκεμβρίου 2021, ο δείκτης ΜΕΔ έχει πέσει στο 13% - το χαμηλότερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία - και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες ο μονοψήφιος δείκτης θα είναι πραγματικότητα καθολικά για τις συστημικές τράπεζες. Η μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων ανέρχεται σε πάνω από 80%, ωστόσο τα δάνεια αυτά έχουν μεταφερθεί εκτός ισολογισμών τραπεζών, όχι όμως και εκτός οικονομίας.

Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μεταφερθεί εκτός του ισολογισμού των τραπεζών, αλλά η δανειακή υποχρέωση εξακολουθεί να υπάρχει. Σήμερα, το ύψος του ιδιωτικού χρέους που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι άνω των 120 δισ. ευρώ.

Στόχος τους θα πρέπει να είναι:

α) Για τους «μη βιώσιμους πελάτες», να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το αδρανές ενέχυρο, το οποίο θα πρέπει να επανέλθει στην οικονομία και να γίνει ξανά παραγωγικό, και
β) Για τους «βιώσιμους πελάτες», να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίζει υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και θα διευκολύνει την επανένταξή τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το θέμα έθεσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας και επιμέρους παραμέτρους. Σημειώνεται ότι η Eurobank έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε στα αποτελέσματά της μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ, στο 6,8%.

Όπως είπε ο κ. Καραβίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι το πρώτο μόνο στάδιο – σίγουρα το κρισιμότερο – για την θεραπεία του προβλήματος των NPLs συνολικά για την οικονομία. Το δεύτερο στάδιο, αφορά κυρίως τους servicers που έχουν πλέον την ευθύνη είτε αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων που είναι εκτός τραπεζικών ισολογισμών, για όσες περιπτώσεις είναι βιώσιμες ή ρευστοποίησης των όποιων εξασφαλίσεων υπάρχουν. Η διατήρηση των τελευταίων σε καθεστώς ακινησίας είναι αντιπαραγωγική για την οικονομία. Γι΄ αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταχέως οι πλειστηριασμοί, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας, για όλες τις περιπτώσεις εκτός των ευάλωτων νοικοκυριών για τα οποία η πολιτεία έχει ειδικές ρυθμίσεις. Και το τρίτο στάδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι εξίσου σημαντικό, κατέληξε ο CEO της Eurobank. Αφορά την επιστροφή στις τράπεζες και την πιστωτική κανονικότητα όλων εκείνων των δανειοληπτών που με επιτυχία αναδιάρθρωσαν τα δάνεια τους.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι τα παλιά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφυγαν μεν από τις τράπεζες, αλλά όχι από την οικονομία, έχουν μεταφερθεί για διαχείριση στους servicers. Όπως είπε, η μεγάλη πρόκληση είναι να εξυγιανθούν και αυτά τα δάνεια, και εδώ θα παίξουν ρόλο οι τράπεζες: χρηματοδοτώντας την απόκτηση των παγίων στοιχείων μέσω πλειστηριασμών, χρηματοδοτώντας τις εταιρίες REOCO, αλλά και κάποια στιγμή στο μέλλον επαναγοράζοντας ενήμερα χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Ευκαιρία ανάπτυξης και προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Φ. Καραβίας: Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα -Κίνδυνος για νέο κύμα κόκκινων δανείων

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Κρίσιμο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. που μας κληροδότησε η κρίση

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο