Ενεργειακές Κοινότητες από επιχειρήσεις για περιορισμό του ενεργειακού κόστους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακές Κοινότητες από επιχειρήσεις για περιορισμό του ενεργειακού κόστους
Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει πλαίσιο για τη δημιουργία συλλογικών εγχειρημάτων από βιομηχανίες, με σκοπό να τους παρασχεθεί ευελιξία στην κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα μέσω ΑΠΕ – Έρχεται και επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Μέτρα για την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τις εγχώριες βιομηχανίες προωθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με σκοπό την κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών των ενεργοβόρων επιχειρήσεων σε ρεύμα με «πράσινη» και οικονομική ηλεκτρική ενέργεια, μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).

Το εν λόγω σχέδιο ανέλυσαν στους θεσμικούς φορείς της εγχώριας βιομηχανίας οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Α. Γεωργιάδης και Κ. Σκρέκας, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τα κυβερνητικά στελέχη προανήγγειλαν τόσο θεσμικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση χρήσης συστημάτων ΑΠΕ, όσο και χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιδότηση των σχετικών εφαρμογών.

Όσον αφορά τις θεσμικές πρωτοβουλίες, στη συνάντηση οι φορείς ενημερώθηκαν για την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συστήσει πλαίσιο για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από επιχειρήσεις. Μέσα από τη δημιουργία τέτοιων συλλογικών εγχειρημάτων, σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα να ξεπερασθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, για τον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους μέσω του net-metering.

Εμπόδια για τη χρήση «πράσινου» ρεύματος

Πιο συγκεκριμένα, αν και πολλές εγχώριες βιομηχανίες έχουν ήδη επιχειρήσει να εγκαταστήσουν «πράσινους» σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού να θωρακισθούν από την εκτίναξη των τιμών ρεύματος, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής.

Ως συνέπεια, σε αρκετές περιπτώσεις τα αιτήματα σύνδεσης των φωτοβολταϊκών που υποβάλλουν λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις από τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ), με συνέπεια να ματαιώνονται οι σχετικές επενδύσεις. Μάλιστα, ακόμη και στις περιπτώσεις των εταιρειών που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις, χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες για να πάρουν το «πράσινο φως».

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις στις εγκαταστάσεις τους, ή σε όμορους χώρους, ώστε να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά πως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το net-metering, για να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους με «ηλιακό» ρεύμα.

Οι λύσεις με «όχημα» τις Κοινότητες

Αν με τη δυνατότητα σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων επιτραπεί στις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν τα φωτοβολταϊκά σε χώρους μακριά από τις εγκαταστάσεις τους (όπως συμβαίνει ήδη στις Ενεργειακές Κοινότητες που μπορούν να δημιουργήσουν φυσικά πρόσωπα), τότε θα δοθεί λύση στα παραπάνω προβλήματα. Η συγκεκριμένη δυνατότητα ονομάζεται εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net-metering) και επιτρέπει την απομακρυσμένη παράγωγή της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημεία που αυτή θα καταναλωθεί, αρκεί να βρίσκονται στην ίδια Περιφέρεια.

Μία τέτοια προοπτική θα επιτρέψει για παράδειγμα σε βιομηχανίες μίας Περιφέρειας να ιδρύσουν μία Κοινότητα, ώστε να εγκαταστήσουν στην ίδια ελεύθερη έκταση ένα μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών τους. Έτσι, το «πράσινο» αυτό χαρτοφυλάκιο θα έχει αρκετά μεγάλη ισχύ ώστε να παρακάμψει τα προβλήματα ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής και να συνδεθεί στο σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, όπου δεν εντοπίζονται τα ίδια προβλήματα.

Επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Επίσης, η έκταση αυτή δεν θα χρειάζεται να είναι μέσα ή δίπλα στις βιομηχανίες. Κάτι που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν «πράσινο» ρεύμα, ακόμη κι αν δεν έχουν χώρους εντός των εγκαταστάσεών τους για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά.

Στην ίδια σύσκεψη, τα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν την πρόθεση για την υλοποίηση προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από επιχειρήσεις, για εφαρμογές ενεργειακού συμψηφισμού. Το πρόγραμμα είχε προαναγγείλει στα μέσα Φεβρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια (ύψους 90 εκατ. ευρώ) θα προέλθουν από το «Ελλάδα 2.0».

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σκρέκας, μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθεί η εγκατάσταση και μπαταριών. «Έχουμε διαθέσει 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο τους ενεργοβόρους κλάδους των επιχειρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός».

400 εκατ. για τις επιδοτήσεις των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος

Εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανίας επισημαίνουν στο Insider.gr ότι η «στροφή» στις ΑΠΕ και το net-metering, αν και είναι μέτρο που θα έχει μεσοπρόθεσμα αποτελεσματικότητα, αποτελεί μία από τις ελάχιστες μόνιμες λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους του κλάδου. Όπως συμπληρώνουν, με την εκτίναξη που έχουν σημειώσει οι τιμές του ρεύματος, ακόμη κι αν ενισχυθούν στο μέγιστο δυνατό οι επιδοτήσεις των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος (εντός των ορίων αντοχής των δημόσιων οικονομικών), μπορεί να καλυφθεί ένα μόνο μέρος των ανατιμήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προσθέτουν, η επιδότηση των 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος καλύπτει πλέον περίπου το 30% των αυξήσεων, καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έχουν αγγίξει νέα ιστορικό ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αυτό παρόλο που το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος.

Όσον αφορά πάντως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «θωράκισης» των επιχειρήσεων, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυση της επιδότησης των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος για τον Απρίλιο. Παράλληλα, η νέα «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, με μέτρα στήριξης, ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση ώστε να αυξήσει την απορρόφηση των ανατιμήσεων ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενισχύοντας το ποσοστό απορρόφησης στο 75%, από 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider