Νέες αναταράξεις προκαλεί στις αερομεταφορές ο πόλεμος στην Ουκρανία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αναταράξεις προκαλεί στις αερομεταφορές ο πόλεμος στην Ουκρανία
Η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου επηρεάζει αντίστοιχα τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων - Τι σημαίνει ο κλειστός εναέριος ρωσικός χώρος

Νέες αναταράξεις προκαλεί στις αερομεταφορές η πολεμική σύρραξη μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απειλώντας αφενός τον τρόπο που ταξιδεύουμε κι αφετέρου τις προοπτικές ανάκαμψης του κλάδου, εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ, έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στην Ρωσία και η Μόσχα έχει προχωρήσει ήδη σε αντίστοιχες κινήσεις. Η προαναφερθείσα απόφαση, οδηγεί ήδη τις αεροπορικές σε νέους υπολογισμούς για την προσφορά αεροπορικών θέσεων. Πέρα από τις ακυρώσεις πτήσεων ή τις εκτροπές δρομολογίων όμως, ο κλειστός εναέριος χώρος της Ουκρανίας όπως και εκείνος της Μολδαβίας αλλά και μέρος του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, προοικονομεί την επιμήκυνση της διάρκειας των πτήσεων, κυρίως μεταξύ Ασίας κι Ευρώπης, αφού χρειάζεται να αλλάξουν διαδρομή.

Η αύξηση της διάρκειας σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων, επιδρά καθοριστικά και στο κόστος των πτήσεων, την ώρα που ο τουρισμός ετοιμάζεται να ανακάμψει με πολλές χώρες εντός της ΕΕ να αίρουν τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που υιοθετήθηκαν λόγω πανδημίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Platts η μέση τιμή αεροπορικού καυσίμου τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 262 cents του δολαρίου ανά γαλόνι, 65% υψηλότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο και 30% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μετά και την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή εκτοξεύτηκε (έφτασε τα 297 cents ανά γαλόνι) και μέχρι τις 4 Μαρτίου είχε σχεδόν διπλασιαστεί (337 cents ανά γαλόνι) σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η εν λόγω αύξηση ενδέχεται σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς να προκαλέσει αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, ειδικά για μακρινά ταξίδια από χώρες της Ευρώπης στην Ασία, όπου η παράκαμψη του ρωσικού εναερίου χώρου μεταφράζεται σε επιπλέον ώρες πτήσεων.

«Οι παρακάμψεις στις διαδρομές για την Ασία θα κοστίζουν ένα μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα» έχει ήδη αναφέρει η Lufthansa. Οι συνέπειες προς ώρας δεν είναι αισθητές, αφού οι μεγάλης διάρκειας πτήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στα προ πανδημίας επίπεδα για παράδειγμα η Lufthansa λόγω περιορισμένης ζήτησης και ταξιδιωτικών περιορισμών έχει μειώσει την πτητική της δραστηριότητα στο 20% των επιπέδων προ πανδημίας. Αν όμως συνεχιστεί για μεγάλο χρονικά διάστημα η επιστροφή στην κανονικότητα ενδέχεται να καθυστερήσει. Και στην περίπτωση των αερομεταφορών άλλωστε, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ανάλογες της διάρκειας του πολέμου.

Η διάθεση για ταξίδια παραμένει

Στον αντίποδα βέβαια, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η επιθυμία των ταξιδιωτών για διακοπές το φετινό καλοκαίρι, δεν δείχνει να ακυρώνεται αλλά να αναστέλλεται προσωρινά.

Σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες οι ακυρώσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση μαζικές, γεγονός που θα μπορούσε να τροφοδοτείται από την ευελιξία που προσφέρεται μετά και την πανδημία στους ναύλους. Αντίστοιχα βάσει έρευνας της ιστοσελίδας The Vacationer, το 65% των ερωτηθέντων ενήλικων Αμερικανών φαίνεται πρόθυμο να ταξιδέψει ακόμα κι αν αναγκαστεί να συμβιβαστεί με υψηλότερες τιμές, με μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού ή άλλο αποτρεπτικό παράγοντα.

Η πρόθεση βέβαια των ταξιδιωτών που δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα τις διακοπές τους μπαίνει σε κατάσταση αναμονής. Σύμφωνα με έρευνα της MMGY Global που παρουσίασαν οι New York Times, το 47% των αμερικανών ταξιδιωτών απάντησε πως θα περιμένει να δει τις εξελίξεις στις Ουκρανία πριν προγραμματίσει ταξίδι στην Ευρώπη, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν από εκείνο που λαμβάνει υπόψη του τις εξελίξεις της πανδημίας για την απόφασή του.

Να θυμίσουμε ότι η αμερικανική αγορά είναι μεγάλης σημασίας και για την ελληνική αγορά φέτος, με τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων ημερησίως από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλές πτήσεις για τα ελληνικά αεροδρόμια το 2021 - Το καλό και το κακό σενάριο για τις αερομεταφορές το 2022

Διεθνείς αναταράξεις στις αερομεταφορές φέρνει η Όμικρον 

Το νέο τοπίο στις αερομεταφορές - Οι επισημάνσεις ΥΠΑ, ΑΠΑ, Fraport, SKY express, Υδατοδρομίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider