ΕΡΓΟΣΕ: Τρεις προσφορές (και) για το σιδηροδρομικό έργο «Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο» ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΟΣΕ: Τρεις προσφορές (και) για το σιδηροδρομικό έργο «Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο» ύψους 1,1 δισ. ευρώ
Οι γνωστές κοινοπραξίες ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat και Ελλάκτωρ – Μυτιληναίος διεκδικούν την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής έως τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 

Για ακόμα μία φορά (ίσως και… τελευταία με την ίδια ακριβώς μορφή), τα 3 σχήματα, δηλαδή οι ΑΒΑΞ – Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat και ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος, δίνουν το «παρών» επισήμως σε έναν ακόμα διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ στο «μέτωπο» των 6 σιδηροδρομικών projects που προωθεί μαζί με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Για σήμερα το πρωί είχε οριστεί η αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ETCS ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ», εκτιμωμένου προϋπολογισμού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, του δεύτερου μεγαλύτερου σε ύψους από τα 6 projects, όπου και επικυρώθηκε η συμμετοχή των τριών κοινοπραξιών. Εκκρεμεί μία ακόμα αποσφράγιση φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο στον ΟΛΘ (και τον προαστιακό Θεσσαλονίκης).

Η ΕΡΓΟΣΕ προωθεί σιδηροδρομικά έργα στρατηγικής σημασίας για την χώρα, που επιτρέπουν τη σύνδεση κύριων λιμένων με τον βασικό σιδηροδρομικό άξονα και ενισχύουν την διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στα εν λόγω έργα περιλαμβάνεται και η Αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του Έργου, ανέρχεται σε 1,08 δις € (χωρίς ΦΠΑ) και ο Ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της αναβάθμισης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμένιου - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα μήκους 176 χιλιομέτρων σε διπλή, με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης καθώς και η αναβάθμιση/ανακαίνιση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών/στάσεων. Περαιτέρω θα κατασκευαστούν έργα αντιμετώπισης των πλημμυρών λόγω υπερχείλισης του ποταμού Έβρου (όπου συμβαίνει), τεχνικά διευθέτησης ρεμάτων, έργων αποχέτευσης - αποστράγγισης και αντιπλημμυρικής προστασίας της σιδηροδρομικής γραμμής, οδών κτλ.

Το έργο δημοπρατείται με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου μέσα από τον διάλογο με τους υποψηφίους, θα προκύψει και η τελική επιλεγείσα λύση, λαμβάνοντας υπόψη των υφιστάμενων μελετών.

Σκοπιμότητα

Η σιδηροδρομική γραμμή από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο αποτελεί τμήμα του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού διαδρόμου που συνδέει τα λιμάνια Θεσσαλονίκης- Καβάλας- Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια Μπουργκάς- Βάρνα – Ρούσσε σε Μαύρη Θάλασσα και Δούναβη, (έργο TKABVR, ή έργο Sea2Sea).Το συνολικό σχεδιαζόμενο έργο στοχεύει στην αύξηση ικανότητας σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευματικών φορτίων στην Ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικής διαδρομής, η οποία αποφεύγει τη συμφόρηση στα στενά του Βοσπόρου.

Σκοπός του έργου είναι αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο ελληνικό τμήμα από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο, μήκους 176 χιλιόμετρα, ώστε να επιτευχθεί:

• Βελτίωση διασυνοριακών συνδέσεων με τη Βουλγαρία στο Ορμένιο και την Τουρκία στο Πύθιο, η οποία σε συνδυασμό με έργα που έχουν δρομολογηθεί ή και ολοκληρωθεί σε γειτονικές χώρες, θα βοηθήσει στην ενίσχυση τόσο της εμπορευματικής όσο και της επιβατικής κίνησης με την εξασφάλιση δυνατότητας μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη και σύνδεση με το Λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και τα λιμάνια στο Δούναβη

• Αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής και της δυνατότητας λειτουργίας ως γραμμής προαστιακής εξυπηρέτησης των περιοχών κατά μήκος του Έβρου ποταμού, με κύρια χαρακτηριστικά την βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση αξιοπιστίας του σιδηροδρόμου και κατά συνέπεια την προσέλκυση μεγαλύτερου μεταφορικού έργου, σε σχέση με τα οδικά μέσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider