ΛΑΡΚΟ: Δεσμευτικές προσφορές έως μέσα Μαρτίου – Το σχέδιο για τους εργαζόμενους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΛΑΡΚΟ: Δεσμευτικές προσφορές έως μέσα Μαρτίου – Το σχέδιο για τους εργαζόμενους
Την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στους υποψήφιους επενδυτές τα σχέδια σύμβασης, όπως ανέφεραν σε συνάντηση με τους εργαζόμενους της νικελοβιομηχανίας οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στους υποψήφιους επενδυτές τα σχέδια σύμβασης, όπως ανέφεραν σε συνάντηση με τους εργαζόμενους της νικελοβιομηχανίας οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι μέχρι τα μέσα Μαρτίου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για τη ΛΑΡΚΟ, όπως ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη το βράδυ με εκπρόσωπους των σωματείων των εργαζομένων στη νικελοβιομηχανία.

Στη συνάντηση, το κυβερνητικό επιτελείο ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στους υποψήφιους επενδυτές τα σχέδια σύμβασης, ενώ παρουσίασε το σχέδιο που προκρίθηκε για το προσωπικό. Η αντιπροσωπεία των σωματείων απέρριψε κατηγορηματικά το εν λόγω σχέδιο, συγκαλώντας Γενική Συνέλευση για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σωματείων για τη συνάντηση με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπουργείων, προβλέπεται πως όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012. Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και άνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζεται ο τόπος εργασίας και το ύψος του μισθού.

Ένα ποσοστό εργαζομένων, που θα καθορίσει ο ειδικός εκκαθαριστής πως είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με τη βιομηχανία εν λειτουργία, θα προσληφθεί με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Όταν αναλάβει ο επενδυτής που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας-γέφυρα.

Οι δύο διαγωνισμοί

Την αντίθεσή του στην απόλυση των εργαζομένων εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας. Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως κανένας σχεδιασμός για το μέλλον της εταιρείας δεν μπορεί να εννοηθεί, αν δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή. Αναφορά έκανε από το βήμα της Βουλής και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ανοιχτή και να αναπτυχθεί με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider