Οι Big Oil κάνουν «αθόρυβες» έρευνες για περισσότερο αργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Big Oil κάνουν «αθόρυβες» έρευνες για περισσότερο αργό
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν έρευνες  για υδρογονάνθρακες αλλά είναι περισσότερο φειδωλές στις ανακοινώσεις.

Ο οδικός χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, που εκδόθηκε πέρυσι, έχει καταστεί σχεδόν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα «κακής συγκυρίας». Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, ο οργανισμός είπε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων λόγω της φθίνουσας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ.

Εκτός από αυτά τα μικτά σήματα, ο οργανισμός επιτέθηκε και στον ΟΠΕΚ πέρυσι, κατηγορώντας τον ότι διατηρεί τεχνητά σφιχτή την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου για να διατηρήσει τις τιμές υψηλές. Όμως, τελικά, από την άλλη η Big Oil έχει πιάσει δουλειά. Και όπως φαίνεται, το κάνει διακριτικά και αθόρυβα.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες αλλά είναι περισσότερο φειδωλές στις ανακοινώσεις σε σχέση με ό,τι έκαναν συνήθως, είπε ο Andrew Latham, αντιπρόεδρος για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Wood Mackenzie. «Πρέπει να είσαι πραγματικά εξειδικευμένος παρατηρητής του κλάδου για να τα ξέρεις αυτά τα πράγματα ακριβώς επειδή δεν μιλούν για αυτό», σημειώνει.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, συνολικά 798 γεωτρήσεις είχαν ξεκινήσει πέρυσι, το οποίο ήταν περίπου το ίδιο με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, ήταν σημαντικά μικρότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2019, στα 1.256 πηγάδια, αλλά η πτώση, σύμφωνα με τον Latham, συνδέθηκε με την πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι, με ή χωρίς τον οδικό χάρτη του ΔΟΕ προς το καθαρό μηδέν, φέτος θα μπορούσε να σημειωθεί άνοδος στις νέες γεωτρήσεις, ειδικά δεδομένης της ισχυρότερης της ζήτησης πετρελαίου, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο ΔΟΕ.

Η Shell χτύπησε ένα δυνητικά σημαντικό κοίτασμα στη Ναμίμπια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με αναφορές του Reuters, το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, ενώ αναμένεται επίσημη ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα.

Η Exxon συνεχίζει να πραγματοποιεί υπέρακτιες έρευνες στην Γουιάνα. Πρόκειται για τα σχέδια άντλησης από μια δεύτερη πλατφόρμα στο Stabroek Block, η οποία θα ενίσχυε την παραγωγή πετρελαίου της χώρας τρεις φορές. Εν τω μεταξύ, ο πετρελαϊκός γίγαντας έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά του να καταστεί ανθρακικά ουδέτερος μέχρι το 2050.

Η γαλλική TotalEnergies παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε νέες γεωτρήσεις, παρόλο που ταυτόχρονα επεκτείνεται στον τομέα των ΑΠΕ.

Για την Exxon, είναι κυρίως business as usual. Η εταιρεία έχει ορισμένους ακτιβιστές μετόχους, αλλά δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που να την υποχρεώνουν να συρρικνώσει την παραγωγή πετρελαίου της, σε αντίθεση με τη Shell.

Η Carbon Tracker δημοσίευσε τον Ιανουάριο μια έκθεση όπου αναφέρει ότι οι νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή μακροπρόθεσμα, η ζήτηση πετρελαίου θα συρρικνωνόταν. Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Η Big Oil αλλά και οι μικρές και μεσαίες πετρελαϊκές κάνουν αυτό που θα έκανε κάθε επιχείρηση υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες είναι συνθήκες ισχυρής ζήτησης. Ωστόσο, δεν μιλούν για το upstream αλλά για τις επενδύσεις τους σε αιολικά, ηλιακά και ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιέσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες PR του κόσμου να εγκαταλείψουν τις πετρελαϊκές

Τι φοβούνται οι μεγάλες πετρελαϊκές

Ρωσία: Αμετάβλητη η πετρελαϊκή παραγωγή τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider