Eurobank: Αλλάζει το μοντέλο δανεισμού ιδιωτών – Έρχεται η εποχή των προσωπικών δανείων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Αλλάζει το μοντέλο δανεισμού ιδιωτών – Έρχεται η εποχή των προσωπικών δανείων
Σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στους ιδιώτες πελάτες, αλλά προσαρμοσμένη σε ένα νέο μοντέλο που καλύπτει τις προσωπικές και όχι απλά τις καταναλωτικές τους ανάγκες, στοχεύει η Eurobank.

Σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στους ιδιώτες πελάτες, αλλά προσαρμοσμένη σε ένα νέο μοντέλο που καλύπτει τις προσωπικές και όχι απλά τις καταναλωτικές τους ανάγκες, στοχεύει η Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετεί σύνθετα μοντέλα που όχι μόνο «ανιχνεύουν» τις ανάγκες της πελατείας της, αλλά διαμορφώνουν επίσης τη νέα στρατηγική προσέγγισης του πελάτη με ελεγχόμενο, παράλληλα, τον πιστωτικό κίνδυνο που αναλαμβάνει η Τράπεζα.

Όπως αναφέρει στο insider.gr o κ. Γιώργος Βαρελτζίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτών Πελατών, ο προσωπικός δανεισμός μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες των ιδιωτών σε όλο τον κύκλο της ζωής τους και διαφοροποιείται από την άλλοτε καταναλωτική πίστη που απευθυνόταν στην κάλυψη καταναλωτικών συνηθειών.

Τα προσωπικά δάνεια θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια, καθώς ακολουθούν την αύξηση του ΑΕΠ και αυτή αναμένεται να κινηθεί πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, δημιουργώντας ζήτηση για κάλυψη προσωπικών αναγκών. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην τάση που έρχεται, η Eurobank εγκαινιάζει τον «προεπιλεγμένο» δανεισμό, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ένα εύρος 120.000 πελατών της να ανοίξει πιστωτική γραμμή με την Τράπεζα και να λαμβάνει χρηματοδότηση μέχρι το ύψος ορισμένου ποσού, όποτε υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη πραγματικών προσωπικών αναγκών.

Ειδικότερα, με τη χρήση σύνθετων μοντέλων, η Eurobank έχει επιλέξει μία περίμετρο 120.000 ιδιωτών πελατών της, οι οποίοι μπορούν να λάβουν προεγκεκριμένη χρηματοδότηση που δυνητικά μπορεί να τη χρειαστούν για να καλύψουν ανάγκες της ζωής τους. Ενδεικτικά, ανάγκες π.χ. για κάλυψη σπουδών των παιδιών τους, ανακαίνιση κατοικίας/μετατροπή δωματίων διότι μεγάλωσε η οικογένεια, μετεγκατάσταση για τον ίδιο λόγο ή για σπουδές – αλλαγή εργασίας, κάλυψη δαπανών υγείας, γεγονότα όπως γάμο, βάφτιση ή έξοδα κηδείας, αγορά ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου για να καλύπτει νέες οικογενειακές ανάγκες κ.ά. Όλες οι προαναφερόμενες ανάγκες προσωπικού δανεισμού βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με καταναλωτικές ανάγκες όπως π.χ. η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου για λόγους lifestyle, η αγορά μεγαλύτερης τηλεόρασης κ.ο.κ.

Ο παραπάνω διαχωρισμός σηματοδοτείται και από τη διάρκεια των χορηγούμενων δανείων. Το δάνειο για καταναλωτικούς σκοπούς συνιστά ταμειακή διευκόλυνση και έχει διάρκεια 12 – 24 μήνες. Αντιθέτως, τα προσωπικά δάνεια συνιστούν στρατηγική απόφαση του δανειολήπτη και ο δανεισμός εκτείνεται στα 4 – 5 χρόνια.

Στους προεπιλεγμένους πελάτες της η Eurobank χορηγεί εγκεκριμένα δάνεια 4.000 – 7.000 ευρώ, με τα όρια να διπλασιάζονται και να φτάνουν κατά μέσο όρο στα 15.000 ευρώ για τους πελάτες που η Τράπεζα κατατάσσει στους affluent (διατηρούν καταθετική και επενδυτική σχέση με την Τράπεζα από 60.000 ευρώ και άνω).

Στους affluent πελάτες της η Eurobank χορηγεί τα ανωτέρω προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 5,9% σταθερό. Για τους υπόλοιπους πελάτες της, ισχύει επιτόκιο από 11,15%. Βεβαίως, πρόσβαση στα προσωπικά δάνεια της Eurobank μπορούν να έχουν και «ξένοι» πελάτες στους οποίους ισχύει επιτόκιο 12,9%. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα των επιτοκίων στην αγορά για τα καταναλωτικά δάνεια κινούνται στο 14% - 15% και τα επιτόκια της Eurobank κινούνται κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό δάνειο που χορηγεί στους προεπιλεγμένους πελάτες της η Eurobank έχει τα χαρακτηριστικά πιστωτικής γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που έχει εγκρίνει για τον πελάτη η Τράπεζα, π.χ. 5.000 ευρώ, δεν χρειάζεται να αναληφθεί όλο ή εφάπαξ, καθώς ο πελάτης μπορεί να χρειάζεται π.χ. μόνο 3.000 ευρώ ή να χρειαστεί να πάρει το υπόλοιπο ποσό σε δεύτερο χρόνο.

Η επιβάρυνση του πελάτη για τη λήψη του προσωπικού δανείου είναι περιορισμένη και αντισταθμίζεται από το ότι ο πελάτης δεν «στραγγίζει» την αποταμιευτική του ρευστότητα για να ανταποκριθεί σε μία ανάγκη που προκύπτει. Για παράδειγμα, για δάνειο σπουδών 14.000 ευρώ με επιτόκιο 5,9%, η επιβάρυνση για τον δανειολήπτη είναι 826 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 68,8 ευρώ τον μήνα.

Για ένα δάνειο 5.000 ευρώ με επιτόκιο 12% η ετήσια επιβάρυνση του δανειολήπτη ανέρχεται σε 600 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η Eurobank απευθύνεται στους πελάτες της, ενημερώνοντάς τους ότι έχουν τη δυνατότητα δανεισμού για προεγκεκριμένο ποσό, αξιολογώντας ότι οι πελάτες αυτοί έχουν χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και μικρές πιθανότητες να «κοκκινίσουν» το δάνειό τους. Για την αξιολόγηση αυτή η Eurobank χρησιμοποιεί το μοντέλο Genesis που βασίζεται σε αναπτυγμένα data analytics και το οποίο «ακτινογραφεί» τα δημογραφικά στοιχεία του πελάτη, την προηγούμενη συναλλακτική συμπεριφορά του και τις κινήσεις του (π.χ. αγορές, πληρωμές, εμβάσματα) με την Τράπεζα. Βάσει του μοντέλου αξιολόγησης που χρησιμοποιεί για τη χορήγηση προσωπικών δανείων σε προεπιλεγμένους πελάτες της, το αξιόχρεο του πελάτη προκύπτει με πιθανότητες 80%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider