Θέμα ημερών το επενδυτικό «πράσινο φως» για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέμα ημερών το επενδυτικό «πράσινο φως» για το FSRU Αλεξανδρούπολης
Το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) από την Gastrade, για τη δεύτερη «πύλη» εισόδου στην Ελλάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου

Διαδικαστικές λεπτομέρειες απομένουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη από την Gastrade της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα, το Δ.Σ. της εταιρείας θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη κατασκευής της υποδομής.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με τον οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023, ώστε να αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της δεύτερης στην Ελλάδα «πύλης» υποδοχής LNG, μετά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμο καταναλωτών από την Ελλάδα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διασφαλισμένη εμπορική βιωσιμότητα

Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, επισφραγίσθηκε και επίσημα η «είσοδος» του ΔΕΣΦΑ στην Gastrade, με την υπογραφή απόκτησης από τον Διαχειριστή του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Έτσι, ο ΔΕΣΦΑ γίνεται ο πέμπτος μέτοχος του φορέα υλοποίησης του έργου, πλαισιώνοντας την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ελμίνα Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την GasLog και τη βουλγαρική Bulgartransgaz.

Η υποδομή θα αποτελείται από μία μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα. Θα έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Η εμπορική βιωσιμότητα του έργου έχει διασφαλισθεί απολύτως μετά το επιτυχημένο market test που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020, με ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, αλλά και τελικούς καταναλωτές να δεσμεύουν δυναμικότητα επαναεριοποίησης 2,6 δισεκατομμύρια κυβ. μέτρα τον χρόνο. Μία ποσότητα η οποία ισοδυναμεί με το 50% περίπου της δυναμικότητας του σταθμού.

Διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων

Τα φορτία LNG θα μπορούν να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχει μία παράκτια υποδομή υγροποίησης φυσικού αερίου. Με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και σε σημαντικό βαθμό με τη συνδρομή του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» (μέρος του οποίου αποτελεί ο υπό κατασκευή Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας), το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Επομένως, το FSRU θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των οδεύσεων και την πηγών προμήθειας καυσίμου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider