Όμιλος Fourlis: Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο βραχίονα λιανικής – Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμιλος Fourlis: Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο βραχίονα λιανικής – Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις
Θέμα λίγων ημερών αποτελούν οι επίσημες ανακοινώσεις για την επέκταση του Ομίλου Fourlis σε έναν νέο κλάδο της λιανικής, σε μια εξέλιξη που έχει μεν προαναγγελθεί, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ο Όμιλος Fourlis αναμένεται να κάνει «ντεμπούτο» σε έναν ακόμη κλάδο του λιανικού εμπορίου, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμη και μέσα στην εορταστική περίοδο και δη πριν την έλευση του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος αναμένεται να «πατήσει πόδι» στον κλάδο των ειδών διατροφής, θέτοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τους κανόνες της ευεξίας και του υγιεινού τρόπου ζωής.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο το δουλεύουμε εδώ και τρία χρόνια, το οποίο ωστόσο φρέναρε λόγω της πανδημίας. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ώστε το νέο project να είναι διαθέσιμο προς λειτουργία εντός του 2023», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στα εγκαίνια του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» στο The Mall Athens.

Ο Όμιλος έχει από καιρό εκφράσει την πρόθεσή του να εισέλθει και σε νέο τομέα της λιανικής (πέραν του οικιακού εξοπλισμού και επίπλων - ΙΚΕΑ και των αθλητικών ειδών – Intersport & The Athlete's Foot), προκειμένου να διεκδικήσει έτι περαιτέρω σημαντικά μερίδια αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, οι επίσημες ανακοινώσεις θα αφορούν σε έναν νέο τομέα λιανικής που θα δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές στις οποίες ήδη έχει παρουσία ο Όμιλος.

Το νέο IKEA

Το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» άνοιξε τις πύλες του στο The Mall Athens την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα των αγορών, μέσω της προσαρμογής ενός φυσικού καταστήματος στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε μια επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω κατάστημα είναι ένα από τα λίγα καταστήματα διεθνώς, υπό το νέο concept και το τρίτο κατάστημα που λειτουργεί ο Όμιλος μετά τη Σόφια στη Βουλγαρία και τον Πειραιά στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να καταστεί πιο «προσβάσιμη» στους καταναλωτές η εμπειρία της ΙΚΕΑ, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για στοχευμένες αγορές μέσα στην καρδιά της πόλης.

Σε έναν χώρο 1.900 τμ, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν άμεσα αξεσουάρ και μικρότερα έπιπλα από μία γκάμα 1.300 ετοιμοπαράδοτων προϊόντων, ενώ, σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα έπιπλα μπορούν να βάλουν την παραγγελία τους για παράδοση στο σπίτι ή για δωρεάν παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο και τον Κηφισό. Μπορούν ακόμη να περιηγηθούν στο internet για να δουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τα προϊόντα. Να σημειωθεί εδώ ότι η αλυσίδα ΙΚΕΑ τρέχει σχεδόν 9.000 κωδικούς.

Tο κατάστημα ΙΚΕΑ Τhe Mall Athens απασχολεί 69 υπαλλήλους, διαθέτει Κέντρο Σχεδιασμού, που δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού για τη ντουλάπα και την κουζίνα, καθώς και τo Swedish Deli που περιλαμβάνει το εστιατόριο μαζί με το σουηδικό κατάστημα τροφίμων ΙΚΕΑ. Παράλληλα, το κατάστημα για τη διευκόλυνση των αγορών διαθέτει self-check out ταμεία.

Σήμερα λειτουργούν συνολικά 10 καταστήματα ΙΚΕΑ, 6 από αυτά στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 3 στη Βουλγαρία. Επίσης, λειτουργούν 9 Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών (pick-up-point) ΙΚΕΑ στη Ρόδο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Κομοτηνή και την Καλαμάτα, δύο στη Βουλγαρία (Μπουργκάς και Πλόβντιβ) και ένα στην Κύπρο. Επίσης λειτουργεί το ΙΚΕΑ e-shop και τo ΙΚΕΑ App, που όλα παρέχουν μία ομοιόμορφη και συνεπή χρηστική εμπειρία για τους πελάτες ΙΚΕΑ.

Ο χώρος των αθλητικών ειδών

Η Intersport, ο έτερος βραχίονας της εταιρείας που δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο των αθλητικών ειδών - Intersport & The Athlete's Foot) - «τρέχει» τριετές πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων της σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησής της, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου logistics. Το αυτοματοποιημένο κέντρο logistics της Intersport αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2022, ενώ θα θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα. Θα εξυπηρετεί 120 καταστήματα, καθώς και το e-commerce της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Fourlis αριθμεί σήμερα 132 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 54 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 12 στην Τουρκία, 10 στη Βουλγαρία και 7 στην Κύπρο. Αντιστοίχως λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία.

Για τους εννέα μήνες του 2021 ο Όμιλος Fourlis ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 316,5 εκατ. ευρώ έναντι 279,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, ενώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 60,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 39 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 54,4%.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA, το εννεάμηνο του 2021, ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 53,9%. Τα κέρδη προ φόρων, το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, η μέχρι σήμερα επίδραση τους είναι σχετικά περιορισμένη, 3%-4% επί των πωλήσεων, κυρίως λόγω της αποτελεσματικής οργανωτικής δομής logistics της IKEA διεθνώς.

Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών του Ομίλου επηρεάζεται από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, αποτελεί όμως σχετικά μικρό μέρος του λειτουργικού κόστους του Ομίλου (4,1% των λειτουργικών εξόδων εννεάμηνου 2021).

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου Fourlis κατά την 30/09/2021 ήταν 100,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 113,9 εκατ. ευρώ κατά την 30/09/2020 και 105,4 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2020. Από αυτά, 94,6 εκατ. ευρώ αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου και 6,3 εκατ. ευρώ αφορούν στον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε το ΙΚΕΑ νέας γενιάς στο The Mall Athens – Στα 3 εκατ. ευρώ η επένδυση – Το πλάνο για τα νέα καταστήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider