ΕΤΑΔ: Η έκταση των 3,5 χιλ. στρεμμάτων στη Ροδόπη που «βγαίνει» προς αξιοποίηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΔ: Η έκταση των 3,5 χιλ. στρεμμάτων στη Ροδόπη που «βγαίνει» προς αξιοποίηση
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οι προτάσεις από ενδιαφερόμενους για το μοντέλο εκμετάλλευσης του παραθαλάσσιου ακινήτου νότια της Κομοτηνής. Οι προβλεπόμενες χρήσεις.

Στα τέλη Ιανουαρίου μεταφέρθηκε από την ΕΤΑΔ η ημερομηνία υποβολής προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση δημοσίου ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην παραλία Ίμερου, περίπου 23χλμ. νότια της Κομοτηνής, στο νομό Ροδόπης, συνολικής έκτασης σχεδόν 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων (σχεδόν 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα).

Πριν από περίπου δύο μήνες η ΕΤΑΔ προχώρησε στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων (έως τις 15/12), ωστόσο, προ ημερών έδωσε παράταση περίπου ενάμιση μήνα στη διαδικασία, πηγαίνοντας το «ορόσημο» για τις 31η Ιανουαρίου 2022.

Η ΕΤΑΔ έχει στην διοίκηση και διαχείρισή της το εν λόγω ακίνητο και προτίθεται να προβεί στην αξιοποίησή του, μέσω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του, τμηματικά ή εξ’ ολοκλήρου, ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και παράλληλα στην ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας.

Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου, είναι παραθαλάσσιο και έχει επίπεδη μορφολογία. Σύμφωνα με πρόσφατη αποτύπωση, το ακίνητο τέμνεται σε δύο τμήματα από Επαρχιακή οδό, το τμήμα 1 με εμβαδόν 3.083.045,12 τ.μ. και το τμήμα 2 με εμβαδόν 398.350,54 τ.μ.. Εντός του τμήματος 1 βρίσκεται τεμάχιο το οποίο έχει εμβαδόν 4.668,67 τ.μ., οπότε το καθαρό εμβαδόν του τμήματος 1 είναι 3.078.376,45 τ.μ.

Ειδικότερα, αναφέρονται ενδεικτικές χρήσεις ανά ζώνη όπως:

· Υδατοκαλλιέργεια, αλιεία, γεωργία, βόσκηση, δασοπονία, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με φωτοβολταϊκά στοιχεία και γεωθερμικά πεδία, κ.α. (επιφάνεια 6,47 στρέμματα).

· Αλυκές κ.α. (260 στρέμματα).

· Υδατοκαλλιέργεια, γεωργία, βόσκηση, εσταυλισμοί, θήρα, οργανωμένες πλαζ για κολύμβηση με μη μόνιμες υποδομές, χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης τάξης Α και Β με ή χωρίς οικίσκους, μέγιστης δυναμικότητας 300 ατόμων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με ΑΠΕ, προβλήτες για διαχείμαση και φύλαξη σκαφών, κ.α. (2,23 χιλ. στρέμματα).

· Τουριστικές εγκαταστάσεις μη κύριων μέγιστης δυναμικότητας 500 ατόμων και μεσαίων, κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (π.χ. Συνεδριακά Κέντρα κλπ), ξενώνες και κατασκηνώσεις μέγιστης δυναμικότητας 500 ατόμων, νοσοκομειακές εγκαταστάσεις Κλινικές, σταθμοί καυσίμων, εγκαταστάσεις αναψυχής (εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια) αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θέατρου, κινηματογράφου, συναυλιών, κέντρα πολιτισμού, θεματικά πάρκα, εκθεσιακά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, θερμοκήπια, κτίρια γραφείων, βιομηχανίες-βιοτεχνίες τροφίμων, ποτών, καπνού, κλωστοϋφαντουργίας ειδών ταξιδιού, υποδημάτων, ξύλου, χάρτου, λοιπές βιομηχανίες κ.α. (31 στρέμματα επιφάνεια).

· Τουριστικές εγκαταστάσεις μη κύριων μέγιστης δυναμικότητας 500 ατόμων και μεσαίων, κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (π.χ. Συνεδριακά Κέντρα κλπ), ξενώνες και κατασκηνώσεις μέγιστης δυναμικότητας 500 ατόμων, νοσοκομειακές εγκαταστάσεις Κλινικές, σταθμοί καυσίμων, εγκαταστάσεις αναψυχής (εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια) αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θέατρου, κινηματογράφου, συναυλιών, κέντρα πολιτισμού, θεματικά πάρκα, εκθεσιακά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, Δημιουργία Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) για παραθεριστική κατοικία, κ.α. (σε πάνω από 769 στρέμματα).

· Διατάξεις εκτός σχεδίου δόμησης (59,2 στρέμματα).

Κατά την ΕΤΑΔ, το ακίνητο λόγω του μεγάλου μεγέθους του και της τοποθεσίας του σε περιοχή εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας ενδείκνυται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη την προστασία, την ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ενόψει της διαμόρφωσης των Τευχών του Διαγωνισμού, η ΕΤΑΔ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία καλούνται να υποβάλλουν:

1. τις προτάσεις τους ως προς την ανάπτυξη (με φωτορεαλιστικά σχέδια και αρχικό επενδυτικό σχέδιο), ανάλογα με το ενδιαφέρον τους, τόσο για το σύνολο του ακινήτου, όσο και για ένα ή περισσότερα τμήματα αυτού, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιτρεπόμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης,

2. την επιλογή των χρήσεων που θα αναπτύξουν με τα αντίστοιχα μεγέθη δόμησης-κάλυψης,

3. χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πιθανές διακριτές φάσεις ανάπτυξης,

4. τον επιθυμητό χρόνο διάρκειας της παραχώρησης,

5. το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης,

6. απόδειξη της βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου,

7. την εμπειρία τους σε υλοποίηση, διαχείριση και λειτουργία παρόμοιων με το προτεινόμενο έργο.

Όπως σημειώνεται, «το ακίνητο βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ), εντός περιοχής Ramsar κατά το μεγαλύτερο τμήμα του (σύμπλεγμα της Λίμνης Βιστωνίδας, Πόρτο Λάγος, Λίμνης Ισμαρίδας) και σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμό 497Δ/17-10-2008, για τον «Χαρακτηρισμό των υγροβιότοπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικό Πάρκο με Περιφερειακή Ζώνη, βρίσκεται εντός των Ειδικών Ζωνών Προστασίας (SPA) και Ζωνών Περιοχών Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI), οι οποίες περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με την επωνυμία «Λίμνες και Λιμνοθάλασσες της Θράκης – Ευρύτερης περιοχής και Παράκτια Ζώνη» με κωδικό GR 1130009 (SCI) και «Λίμνες Βιστωνίδα, Ισμαρίδα – Λιμνοθάλασσες Πόρτο Λάγος, Αλυκή, Πτελέα, Ξηρολίμνη, Καρατζά» με κωδικό GR 11300010 (SPA)».

Σύμφωνα με το δασικό χάρτη του 2021 εντός του ακινήτου υπάρχουν εκτάσεις με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς ως προς το δασικό χαρακτήρα. Όσον αφορά την αρχαιολογία, το ακίνητο δεν βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και δεν εντοπίστηκαν σε αυτό επιφανειακές ενδείξεις παρουσίας αρχαιοτήτων, ωστόσο, ανήκει σε ευρύτερη περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια εργασιών να εμφανιστούν μη εντοπισμένες έως σήμερα αρχαιότητες. Σε περίπτωση οποιωνδήποτε εκσκαφικών εργασιών ή έκδοσης οικοδομικής άδειας θα πρέπει να ενημερωθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider