L. Shalamberidze:« To IFC επικεντρώνεται στη στήριξη εταιρειών όπως η Hellas Direct που προάγουν τεχνολογικές καινοτομίες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
L. Shalamberidze:« To IFC επικεντρώνεται στη στήριξη εταιρειών όπως η Hellas Direct που προάγουν τεχνολογικές καινοτομίες»
Τα τελευταία χρόνια η Hellas Direct αποτελεί έναν από του πιο δυνατούς παίκτες στον τομέα της ασφάλισης. Χιλιάδες άνθρωποι εμπιστεύονται την ασφάλεια του αυτοκινήτου, της μοτοσυκλέτας και του σπιτιού τους στις καινοτόμες υπηρεσίες της Hellas Direct.

Τα τελευταία χρόνια η Hellas Direct αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες στον τομέα της ασφάλισης. Χιλιάδες άνθρωποι εμπιστεύονται την ασφάλεια του αυτοκινήτου, της μοτοσυκλέτας και του σπιτιού τους στις καινοτόμες υπηρεσίες της Hellas Direct. Πέρα, όμως, από τους ασφαλισμένους την εταιρεία εμπιστεύονται και παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί όπως το IFC, το οποίο αποτελεί από το 2018 ένας από τους βασικούς μετόχους της.

Μιλήσαμε με τον Levan Shalamberidze, fintech και insurtech επενδυτή στο IFC (World Bank Group), ο οποίος έχει MBA από το London Business School, MS στην επιστήμη της πληροφορίας από το St. John's University, NY και 5ετές δίπλωμα στη φυσική από το Tbilisi State University της Γεωργίας για τους λόγους που το IFC επένδυσε στην Hellas Direct, αλλά και την γενικότερη επιρροή του IFC και των επενδύσεών του στη χώρα μας.

Ποια είναι η αποστολή του IFC; Πότε και με ποιο τρόπο ξεκίνησε η εμπλοκή του στην ελληνική αγορά;
«To IFC, μέλος του World Bank Group, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αναπτυξιακός οργανισμός που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές του ιδιωτικού τομέα. Συνεργάζεται με πάνω από 2.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις του σε αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2021».

Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής δράσεις του IFC στην Ελλάδα;
«Όσον αφορά το οικονομικό έτος του 2020, το portfolio επενδύσεων του IFC με Έλληνες χορηγούς έφτασε τα 455 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα έφτασε τα 317 εκατομμύρια. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τις συνεπενδύσεις με το IFC βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους δείκτες ανάπτυξης της χώρας.

Το IFC συνεχίζει να ενδιαφέρεται για επενδυτικές ευκαιρίες σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ανάπτυξη υποδομών και άλλους τομείς. Στόχος του είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη με τον ιδιωτικό τομέα στην πρώτη γραμμή, να βοηθήσει τη χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να προωθήσει τις εγχώριες.

Οι επενδύσεις σε Alpha Bank, Hellas Direct και Fraport αποτελούν μέρος της προσπάθειας του IFC για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το IFC ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2015 μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και έχει πραγματοποιήσει οκτώ μακροπρόθεσμες επενδύσεις συνολικού ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παρέχει επίσης 275 εκατομμύρια ευρώ σε γραμμές χρηματοδότησης εμπορίου».

Δώστε μας μερικά παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών του IFC με ελληνικές εταιρείες.
«Το IFC διατηρεί μια διαρκώς αναπτυσσόμενη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας επενδύοντας 640 εκατομμύρια δολάρια σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. To IFC είναι συνεργάτης ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ελληνικών εταιρειών εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως μέσω της συνεχούς υποστήριξης των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ έχει βοηθήσει επίσης τις ελληνικές εταιρείες να επεκταθούν στις αναδυόμενες αγορές.

Η στρατηγική του IFC στους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών επικεντρώνεται στην καινοτομία που βασίζεται στην τεχνολογία στις χρηματοοικονομικές υποδομές, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τη διανομή τους. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 το IFC είχε επενδύσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και χρέος σε εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας πρώιμου και αναπτυξιακού σταδίου σε όλο τον κόσμο. Με την επένδυση στην Hellas Direct, το IFC συνέβαλε στη διεύρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας και στην αύξηση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα».

Όντας ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αναπτυξιακός οργανισμός που εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα στις αναδυόμενες αγορές και έχοντας εξετάσει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, γιατί επιλέξατε την Hellas Direct;

«Τον Ιανουάριο του 2018, το IFC έγινε μέτοχος της Hellas Direct, μιας πρωτοποριακής ελληνικής startup που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ψηφιακής ασφάλισης. Η επένδυση βοήθησε στη διεύρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας και στη διάθεση της ασφάλισης αυτοκινήτου σε περισσότερους Έλληνες. Το IFC επένδυσε 3,5 εκατομμύρια ευρώ στην Hellas Direct ως μέρος μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 7 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία.

Έχοντας συνεργαστεί με περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας το κεφάλαιο, την τεχνογνωσία και την επιρροή μας για να δημιουργήσουμε αγορές και ευκαιρίες στις πιο δύσκολες περιοχές του κόσμου, το μοναδικό, ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο της Hellas Direct είναι αυτό που έκανε τη διαφορά:

α) Ενισχύεται από την τεχνολογία και τη χρήση προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και έχει δημιουργήσει τη δική του ιδιόκτητη πλατφόρμα αναδοχής και διαδικτυακής διανομής.
β) Από την αρχή, εισάγει παγκοσμίως καινοτόμες υπηρεσίες, όπως ασφάλιση με την ημέρα, 24ωρη εξυπηρέτηση και οικονομικές συναλλαγές χωρίς έγγραφα.
γ) Επιπλέον, έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα διαχείρισης διεκδικήσεων, η οποία προσφέρει στους Έλληνες οδηγούς τη δυνατότητα να διεκδικήσουν άμεσα αυτά που δικαιούνται ηλεκτρονικά».

Πώς είναι για έναν τόσο μεγάλο επενδυτικό οργανισμό να στηρίζει καινοτόμες εταιρείες όπως η Hellas Direct που αλλάζουν τους παραδοσιακούς κανόνες της αγοράς;
«Το IFC έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην υποστήριξη τεχνολογικών καινοτομιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως μέσο τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας. Μέχρι τον Νοέμβρη του 2021 το IFC επένδυσε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε FinTech εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Το διαδίκτυο, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η χρηματοοικονομική καινοτομία ενώνονται για να αλλάξουν τον τρόπο που ανακαλύπτουμε και αγοράζουμε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Δίνει στο IFC μια τεράστια ευκαιρία να συμμετάσχει στο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από μια τεράστια ανατροπή δεδομένων, βοηθώντας παράλληλα την επιτάχυνση τόσο της δυναμικής όσο και της σύνθεσης της αγοράς, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της και δίνοντας επιλογές προϊόντων σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που μέχρι εχθές δεν είχε πρόσβαση.

Τέτοιες αλλαγές στην αγορά επηρεάζουν όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής. Από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βγάζουν λεφτά, μέχρι το πώς ξοδεύουν και από τη δημιουργία προσωπικού πλούτου μέχρι την προστασία του μέσω της ασφάλισης. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε συνεργάτες της Hellas Direct και βοηθάμε στην αύξηση της διαθεσιμότητας των ασφαλιστικών προϊόντων, στη μείωση των τιμών και στην αύξηση του αριθμού ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider