Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα αποθήκευσης ηλ. ενέργειας
Έως σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει άδειες παραγωγής για 181 πρότζεκτ συνολικής ισχύος 14,3 GW, σημείωσε σε συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας

Θέση στον κλάδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν εγχώριοι και ξένοι ενεργειακοί Όμιλοι, πριν ακόμη θεσπισθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δώσει την ευκαιρία να υλοποιηθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σύμφωνα με τα οποία έως αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί από τη ΡΑΕ άδειες παραγωγής για 181 πρότζεκτ, συνολικής ισχύος 14,3 GW.

Από αυτά τα επενδυτικά σχέδια, τα 120 αφορούν αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 9,64 GW. Επίσης, το πρώτο αδειοδοτικό βήμα έχουν κάνει 47 πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ (ισχύος 1,67 GW), όπως και 14 έργα αντλησιοταμίευσης (συνολικής ισχύος 3,04 GW).

Ενδεικτικό του πολύ υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι πως τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες που θα έχει το ηλεκτρικό σύστημα σε μονάδες αποθήκευσης, με χρονικό ορίζοντα το 2030, για την υποστήριξη της αλματώδους διείσδυσης ΑΠΕ. Όπως έχει δείξει μελέτη του ΕΜΠ, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, μέχρι το τέλος της τρέχουσας 10ετίας θα απαιτηθούν συστήµατα κεντρικής αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1.500-1.750 MW. Από αυτά, τα 1.000 µε 1.250 MW θα πρέπει να αφορούν αντλησιοταµιευτικά έργα και τα 500 MW µπαταρίες.

Στα σκαριά το πλαίσιο λειτουργίας

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή των νομοθετικών ρυθμίσεων για τη θέσπιση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης. Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να περιληφθούν στο ίδιο σχέδιο νόμου με τις διατάξεις για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και με το καθεστώς αδειοδότησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου νόμου στο υπουργικό συμβούλιο, τα συστήματα αποθήκευσης θα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή τα αυτόνομα έργα αποθήκευσης, τις μονάδες ΑΠΕ που συνδυάζουν και αποθήκευση, καθώς και τα συστήματα ΑΠΕ καταναλωτών με έργα αποθήκευσης.

Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγεται ένα έργο, θα προβλέπεται διαφορετική διαδικασία ως προς τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική του αδειοδότηση. Επίσης, θα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποία θα συμμετέχει στην αγορά, καθώς και αν είναι επιλέξιμο για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης.

Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για επενδυτική ενίσχυση

Παράλληλα, συνεχίζεται η προεργασία για το «ξεκλείδωμα» των κεφαλαίων από το «Ελλάδα 2.0» που προβλέπονται για την επενδυτική στήριξη της δημιουργίας συστημάτων αμιγούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, από τα κεφάλαια αυτά, προβλέπεται η χρηματοδότηση με 200 εκατ. ευρώ μονάδων με μπαταρίες. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρας Σδούκου, τα κονδύλια αυτά επαρκούν για την επενδυτική ενίσχυση κατά 40% συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος κατ΄ ελάχιστο 500 MW.

Τα υποψήφια έργα θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία θα διενεργηθεί μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider