Attica Bank: Ανοίγουν τα χαρτιά τους ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington για την ΑΜΚ – Ξεκινούν άμεσα νέο due diligence

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Ανοίγουν τα χαρτιά τους ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington για την ΑΜΚ – Ξεκινούν άμεσα νέο due diligence
Αύριο ή το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του ΤΧΣ με την κοινοπραξία των δύο επενδυτών. Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί. Με ρήτρα η επόμενη ΑΜΚ της Attica Bank το 2022.

Κοντά στη λήξη του είναι ο διαπραγματευτικός μαραθώνιος του ΤΧΣ με το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington για τη διαμόρφωση των τελικών ποσοστών συμμετοχής τους στην κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμμετοχή του ιδιώτη υπάρχουν δύο σενάρια: είτε α) το ΤΜΕΔΕ να αυξήσει το ποσοστό του από το 14,7% στο 17%, βάζοντας στην επικείμενη ΑΜΚ περίπου 41 εκατ. ευρώ και η Ellington να τοποθετηθεί με 20 – 25 εκατ. ευρώ που θα της δώσουν ποσοστό συμμετοχής 8% - 10%, είτε β) η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington να καταβάλει συνολικά 82 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας 33,4%.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τα τελικά ποσοστά συμμετοχής αναμένεται αύριο ή το αργότερο μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, αφού στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Με βάση το ποσοστό 68,2% που ελέγχει στην Attica Bank, το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί και εγγράφως στον SSM ότι θα καλύψει τη συμμετοχή του μέχρι το ποσοστό αυτό, εισφέροντας στην Τράπεζα έως 164 εκατ. ευρώ.

Στο ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ αναφέρεται ότι το ποσοστό του ΤΧΣ μπορεί να φτάσει στο 73,12% αν οι μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% στην Attica Bank, δεν ασκήσουν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Εξαρχής στόχος του ΤΧΣ ήταν τα ποσοστά αυτά να αποτελέσουν σενάριο που δεν θα υλοποιηθεί. Οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με ΤΜΕΔΕ – Ellington αποσκοπούσαν στην είσοδό τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στην ΑΜΚ, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το κόστος της διάσωσης της Attica Bank από το Ταμείο. Σε τι βαθμό θα είναι η μείωση που θα πετύχει για τη συμμετοχή του το ΤΧΣ απομένει να φανεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Το ποσοστό συμμετοχής ΤΜΕΔΕ – Ellington θα είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με το ΤΧΣ για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην Τράπεζα μετά την ΑΜΚ. Θα είναι επίσης το αποτέλεσμα της συμφωνίας της κοινοπραξίας με το ΤΧΣ για το τι θα ισχύσει με την επόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica μέσα στο 2022. Η δεύτερη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης ήταν το «αγκάθι» για το ΤΧΣ, καθώς όπως είχε γράψει το insider.gr, οι επενδυτές ήθελαν να πάρουν «καθαρή» την Τράπεζα, δηλ. το ΤΧΣ να επωμιστεί τη ζημιά για την εξυγίανση της Αttica Bank, καλύπτοντας την τρέχουσα ΑΜΚ και κατόπιν οι ίδιοι να μπουν ουσιαστικά στην επόμενη ΑΜΚ, η οποία θα γίνει αποκλειστικά υπέρ αυτών.

Το ΤΧΣ επεδίωκε να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί μόνιμη εξαϋλωση της συμμετοχής του στην Attica Bank, αποκλειόμενο από μία επόμενη ΑΜΚ στην οποία θα είχε την ευκαιρία να μειώσει τις μέχρι τότε απώλειές του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία φέρεται να έχουν καταλήξει ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington προβλέπει ρήτρα για την επόμενη ΑΜΚ. Επίσης έχει επιτευχθεί κοινή γραμμή για το πώς θα συνεργαστούν ως μέτοχοι στην Attica Bank μετά την άμεση ΑΜΚ, χαράσσοντας τη στρατηγική για την επόμενη μέρα που αφορά τόσο στο επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, όσο και στο μάνατζμεντ που θα το υλοποιήσει. Η κοινοπραξία με το ΤΜΕΔΕ έχει «κλειδώσει» την παραμονή του νυν προέδρου του Δ.Σ. και προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κώστα Μακέδου στη θέση του, ενώ ανακατατάξεις θα επέλθουν στο υπόλοιπο μάνατζμεντ, με αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη.

Καθ' όλη τη μακρά διάρκεια αναζήτησης ιδιώτη επενδυτή για την Attica Bank που διεξήχθη με απόλυτη μυστικότητα, ήταν σαφές ότι η ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ δεν θα έλυνε το πρόβλημα κεφαλαίων της τράπεζας.

Η αδιάγνωστη κεφαλαιακή τρύπα της Attica Bank, η οποία πιθανολογείται ότι είναι υπερδιπλάσια της τρέχουσας ΑΜΚ, καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο κάποιος ξένος επενδυτής να βάλει τα κεφάλαια που έχει άμεση ανάγκη η τράπεζα. Η Bain Capital και το fund JC Flowers έθεταν σκληρούς όρους για τη συμμετοχή τους, χωρίς να καταλήξουν σε δεσμευτική προσφορά. Τους ίδιους πάνω – κάτω όρους έθετε και η Ellington και η δεσμευτική προσφορά της δεν θα προχωρούσε αν δεν υπήρχε η έμπρακτη δέσμευση σύμπραξης με το ΤΜΕΔΕ.

Όπως ακριβώς απαιτούσε το σχήμα Bain Capital - JC Flowers να γίνει due diligence αμέσως μετά την ΑΜΚ, έτσι θα πορευτεί και η Ellington, προχωρώντας σε έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) αμέσως μετά την ΑΜΚ των επομένων ημερών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν από τον έλεγχο αυτό προκύψει ζημιά αντίστοιχη περίπου της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, τότε η επόμενη ΑΜΚ το 2021 θα κινείται περί τα 150 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί σε ποσοστό 45% από ΤΜΕΔΕ και Ellington. Αν η ζημία είναι μεγαλύτερη, θα είναι μεγαλύτερη η ΑΜΚ στην οποία θα συμμετάσχει και το ΤΜΕΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Με ΤΜΕΔΕ/Ellington προχωρά η ΑΜΚ - Μέχρι 5/12 ανακοινώνεται το ποσοστό του ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider