Α. Σδούκου: Διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ με Κομισιόν για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σδούκου: Διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ με Κομισιόν για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας
Στόχος το «πράσινο φως» της Ε.Ε. για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας και την έγκριση του μοντέλου των «πράσινων» PPAs, σημείωσε η Γενική Γραμματέας σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για δύο παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα περιορισμού του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) με θέμα «Η ενέργεια στην Ελλάδα: Η ενεργειακή κρίση και ο ρόλος της Βιομηχανίας».

Η πρώτη από τις παρεμβάσεις αφορά την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο έχει λήξει τον Σεπτέμβριο. Η διακοψιμότητα συμβάλλει τόσο στην επάρκεια ενέργειας όσο και στη μείωση του κόστους για τη βιομηχανία, καθώς ο μηχανισμός συνίσταται σε μείωση των τιμολογίων σε περιόδους αυξημένης ζήτησης εφόσον οι μεγάλοι καταναλωτές που συμμετέχουν σε αυτόν περιορίσουν, κατόπιν προειδοποίησης, την κατανάλωση ρεύματος.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, με την κοινοποίηση στην DG Comp ζητείται η παράταση του μέτρου έως τα τέλη του Ιουλίου 2022, ώστε να διασφαλισθεί ένα ποσό που θα ανέλθει έως τα 33 εκατ. ευρώ. Όπως πρόσθεσε, μόλις πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο έλαβε ένα ερωτηματολόγιο από την DG Comp επί μίας σειράς τεχνικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα σχετικά με τη λειτουργία του μέτρου από τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή από την ημερομηνία της τελευταίας εγκριτικής απόφασης. «Δεν είναι εύκολη η υπόθεση της παράτασης, θέλων όμως να είμαι αισιόδοξη ότι θα πάρουμε το πράσινο φως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επενδυτική ενίσχυση έργων net metering

Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας, το υπουργείο έχει ανοικτό δίαυλο με την Κομισιόν για την έγκριση του ελληνικού σχήματος στήριξης, το οποίο θα εκκινήσει τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος μεταξύ των βιομηχανιών και παραγωγών ΑΠΕ («πράσινα» PPAs), για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανικών καταναλωτών με «πράσινο» ρεύμα και, κατά συνέπεια, με πιο ανταγωνιστικό κόστος.

Η κ. Σδούκου ανέφερε επίσης ότι, με κεφάλαια από το «Ελλάδα 2.0», πρόκειται να «τρέξει» ένα πρόγραμμα για επενδυτική ενίσχυση έργων ΑΠΕ που θα αξιοποιούν τον ενεργειακό συμψηφισμό. «Είναι μέσα στη λίστα αυτών που θέλουμε να "βγάλουμε στον αέρα" μέσα το 2022», συμπλήρωσε.

Το στέλεχος του ΥΠΕΝ περιέγραψε επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση του κόστους των βιομηχανιών, ξεκινώντας από την αναστολή της καταβολής των χρεώσεων ΥΚΩ από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Παράλληλα, με την πρόσφατη ανακατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων, αυξήθηκαν τα κονδύλια για τη «διαρροή άνθρακα» (carbon leakage), ώστε στις επιλέξιμες βιομηχανίες να εισρεύσουν 110 εκατ. ευρώ, από 83 εκατ. που προβλεπόταν. Επίσης, από την 1 Ιανουαρίου 2021 έχουν εξορθολογισθεί οι χρεώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της υψηλής και της μέσης τάσης.

Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι απαιτείται πολύ στενή παρακολούθηση και γρήγορα αντανακλαστικά. «Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τις τιμές αερίου και δικαιωμάτων ρύπων να έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ», πρόσθεσε.

Επίσης, όσον αφορά τα μέτρα αποκλιμάκωσης, ανέφερε πως είναι αμφίβολο το τι μπορεί να καταφέρει κάθε χώρα από μόνη της, χωρίς τη λήψη κεντρικών αποφάσεων. «Για αυτό και εμείς ως χώρα επιμένουμε στη δημιουργία ενός κατάλληλου ευρωπαϊκού μηχανισμού», τόνισε.

Τριπλό πλήγμα για την Ευρώπη από την αποβιομηχάνιση

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΒΣΕ, σημειώνοντας ότι ο εξορθολογισμός του κόστους ενέργειας, η επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων, αλλά και η ίδια η ενεργειακή μετάβαση αποτελούν τρία κρίσιμα θέματα για τη βιομηχανία. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η ενεργειακή κρίση να αναστρέψει την πρόοδο της πράσινης μετάβασης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos, τόνισε πως η συζήτηση στους κόλπους της Κομισιόν για τους κλιματικούς στόχους πολλές φορές παραγνωρίζει θέματα όπως η επάρκεια τροφοδοσίας και οι ανταγωνιστικές τιμές των ενεργειακών τιμών. Όπως είπε, είναι ενδεικτικό ότι στην ίδια τη μελέτη της Ε.Ε. για την επίτευξη του «Fit for 55», προβλέπεται αύξηση 19% του ενεργειακού κόστους έως το 2030, ενώ δεν γίνεται καμία εκτίμηση για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση προκάλεσε το κλείσιμο εργοστασίων, όπως συνέβη με τη βιομηχανία αλουμινίου Aldel στην Ολλανδία ή με εργοστασιακές μονάδες παραγωγής ψευδάργυρου. Ανέφερε πως το πρόβλημα είναι δομικό, κάτι που σημαίνει πως η κρίση θα επαναληφθεί, αν δεν αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Mytilineos, το μέλλον της βιομηχανίας εξαρτάται από την πρόσβαση στις απαιτούμενες ποσότητες ενέργειας, σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές. Μία αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, όπως είπε, θα επιφέρει πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, με κόστος στο ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα περιορισθεί η στρατηγική αυτονομία, με την Ευρώπη να έχει αδυναμία πρόσβασης σε προϊόντα που χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, θα είναι και επιζήμια για το κλίμα, καθώς η πιο φιλική περιβαλλοντικά ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή θα αντικατασταθεί με παραγωγή από τρίτες χώρες, με μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Αύξηση 20-40% του κόστους παραγωγής

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40%, το οποίο δεν μπορεί ούτε να περάσει στα προϊόντα ούτε να απορροφηθεί από τις βιομηχανίες, τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας). Επισήμανε πως με δεδομένο ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έντασης ενέργειας είναι εξαγωγικές, αν οι επιβαρύνσεις μετακυλισθούν στα προϊόντα, τότε θα χάσουν μερίδιο στην αγορά.

Όπως πρόσθεσε, πλήγμα από την κρίση δεν δέχθηκαν μόνο οι βιομηχανίες με δυνατότητα προαγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων από μεγάλους παραγωγούς. Με αυτή την έννοια, η επιβάρυνση στην Ευρώπη δεν είναι ίδια με αυτή την Ελλάδα, όταν στην υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο» το 80% της παραγωγής ηλεκτρισμού αφορά μακροχρόνια συμβόλαια με μεγάλες βιομηχανίες.

Αντίθετα, στη χώρα μας οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν κίνητρο να προσφέρουν μακροχρόνια συμβόλαια, με συνέπεια η ελληνική βιομηχανία να βρεθεί «χωρίς όπλα» στην ενεργειακή κρίση. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επιβάρυνση των επιχειρήσεων μέσης τάσης, οι οποίες είναι πλήρως εκτεθειμένες στις αυξομειώσεις των χονδρεμπορικών τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, η ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο τις στεβλώσεις κατά την εφαρμογή στην Ελλάδα του Target Model. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για να ληφθούν τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές οι εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές και, με αυτό τον τρόπο, να «θωρακιστούμε» από τις επόμενες ενεργειακές κρίσεις.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση των τιμών θα συμβεί γύρω στον Απρίλιο. Ωστόσο, και στη συνέχεια θα παραμείνουν πάνω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider