Eurobank: Υπέρβαση σε όλους τους στόχους – Ανοίγει συζήτηση με SSM για διανομή μερίσματος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Υπέρβαση σε όλους τους στόχους – Ανοίγει συζήτηση με SSM για διανομή μερίσματος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας είπε ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, η Τράπεζα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον SSM για τη διανομή μερίσματος. 

Η πρωτιά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE, στο 7,3% ήδη από το τρέχον έτος, που ανακοίνωσε χθες η Eurobank, συμβαδίζει με την υπέρβαση στόχων και σε επίπεδο κερδών και κεφαλαιακής επάρκειας. Δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις εκκίνησης του 2022 για την Τράπεζα σε σταθερές βάσεις, διασφαλίζοντας ότι θα επιτευχθεί η δέσμευση της Διοίκησης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10%. Η πρωτιά και στην επίτευξη διψήφιου RoE, θα επιτρέψει στη Eurobank να είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους, ύστερα από χρόνια.

Παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2021 στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας είπε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, η Τράπεζα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον SSM για τη διανομή μερίσματος.

Αν και ο κ. Καραβίας δεν σχολίασε περαιτέρω, εντούτοις οι επιδόσεις που έχει καταγράψει η Eurobank, αλλά και η ελληνική οικονομία για την υπέρβαση της πολυετούς ελληνικής, και μετά της πανδημικής, κρίσης προδιαθέτουν για ευήκοον ους από τον SSM.

Τα αποτελέσματα της Eurobank στο 9μηνο 2021 υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας, οι οποίες ήταν συντηρητικές δεδομένων των συνθηκών της πρωτόγνωρης πανδημικής κρίσης. Ειδικότερα, όχι μόνο ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 7,3% (από 14,9% το 9μηνο του 2020) ξεπερνώντας τον στόχο του 9%, αλλά επίσης η αρχική πρόβλεψη για τα προ φόρων κέρδη του 2021 θα ξεπεραστεί, στα 540 από 500 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αναθεωρείται ανοδικά κατά 50 μ.β., στο 16,5%.

Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πώληση της δραστηριότητας acquiring καρτών, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται εντός του α΄ εξαμήνου 2022, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα προχωρήσει η τιτλοποίηση ενήμερων επιχειρηματικών δανείων 2,1 δις. ευρώ.
Πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγχώνευση της Eurobank Serbia με την Direktna στη Σερβία.

Όσον αφορά στα NPEs, υποχώρησαν κατά 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, έχοντας απομειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ από το 2016. Θετική υπέρβαση καταγράφει και το κόστος κινδύνου (CoR), καθώς όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, υποχώρησε κατά 20 μονάδες, στις 110 από πρόβλεψη για 130, ενώ αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στις 100 μονάδες για το σύνολο του έτους.

Στους αναλυτές αναφέρθηκε ότι η ζημία από την τιτλοποίηση Mexico ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ και έχει συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2021. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico και η απο-αναγνώριση των δανείων αναμένεται να γίνει το δ΄ τρίμηνο του 2021. Το ύψος των τιτλοποιημένων δανείων του Mexico ανέρχεται σε 3,2 δις., με τα senior ομόλογα στο 1,6 δις. ευρώ.

Σχετικά με την πορεία των κόκκινων δανείων της πανδημικής κρίσης, η Διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι στο γ΄ τρίμηνο ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν αρνητικός κατά 26 εκατ. ευρώ. Από τα δάνεια που ήταν σε μορατόρια πληρωμών, ποσοστό κάτω του 10% κοκκίνισαν εκ νέου. Η Διοίκηση εξέφρασε αισιοδοξία ότι γενικά η επάνοδος των δανείων σε κανονική αποπληρωμή θα παραμείνει ομαλή και σε αυτό θα συμβάλει και η κουλτούρα τήρησης των δανειακών υποχρεώσεων που καλλιέργησαν τα κίνητρα συνέπειας των προγραμμάτων «Γέφυρα». Στα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2» η Eurobank έχει εντάξει δάνεια 2,4 δις. ευρώ.

Αναφορικά με τον δείκτη NPE, το 7,3% που επιτεύχθηκε ήδη στο εννεάμηνο, παραμένει ως αμετάβλητο «όριο» κόκκινων δανείων και για το τέλος του έτους, αφού παρά τον θετικό σχηματισμό νέων NPEs περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένονται στο τελευταίο τρίμηνο, αυτά θα αντισταθμιστούν από τις διαγραφές στις οποίες θα προχωρήσει η Τράπεζα και από την αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Η κάλυψη των δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 73% στο 9μηνο και εκτιμήθηκε στο εύρος 66% - 68%.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές, στο εννεάμηνο η καθαρή οργανική αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται στο 1 δις. στο τέλος του έτους. Από το 2022 η μέση ετήσια αύξηση των νέων δανείων της Τράπεζας θα είναι της τάξεως του 6% - 7%. Τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, υποδομές, real estate και βιομηχανία θα είναι τομείς αυξημένου ενδιαφέροντος για νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ παράλληλα η Τράπεζα διαπιστώνει την αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια).

Η στάθμιση της νέας παραγωγής δανείων στα στοιχεία ενεργητικού θα διαμορφωθεί σε 55% - 60%.

Σημειώνεται ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν στο 9μηνο σε 5,3 δισ. ευρώ, με 1,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021.

Ερωτώμενη σχετικά με το facility των τίτλων TLTRO της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η Διοίκηση της Eurobank είπε ότι τα έσοδα που θα έχει από τη συγκεκριμένη πηγή ξεπερνούν φέτος τα 90 εκατ. ευρώ και κατανέμονται σε 33 εκατ. το α΄ τρίμηνο, 28 το β΄, 19 το γ΄ και 12 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2021.

Η Διοίκηση της Eurobank σημείωσε τέλος την πολύ θετική συμβολή των δραστηριοτήτων εξωτερικού στα αποτελέσματα της Τράπεζας, επισημαίνοντας ειδικά για την Βουλγαρία, ότι η Eurobanκ σχεδιάζει επέκταση της παρουσίας της (οργανική ή μέσω εξαγοράς). Φέρνοντας ως παράδειγμα δε την εξαγορά της Raiffeisen από την KBC στη Βουλγαρία (με 1,6 φορές το TBV), η Διοίκηση της Eurobank είπε πως το valuation της Εurobank είναι το χαμηλότερο μεταξύ των άλλων ελληνικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider