Fourlis: Plan B η «έξοδος» της Intersport από την Τουρκία – Δεν είναι το βασικό σενάριο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fourlis: Plan B η «έξοδος» της Intersport από την Τουρκία – Δεν είναι το βασικό σενάριο
Η Intersport διαθέτει πλέον 12 καταστήματα στην Τουρκία, όταν πέρυσι το δίκτυό της στη γειτονική χώρα ανερχόταν σε 23 καταστήματα.

Στην αποκάλυψη πως έχουν καταρτιστεί προβλέψεις για ενδεχόμενη ολοκληρωτική «έξοδο» της Intersport από την τουρκική αγορά προχώρησε η διοίκηση του Ομίλου Fourlis, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2021.

«Η πιθανότητα απόσυρσης της Intersport από την Τουρκία έχει εξεταστεί, αλλά δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο. Πρόκειται για Plan B και όχι για Plan A», ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου.

Η Intersport διαθέτει πλέον 12 καταστήματα στην Τουρκία, όταν πέρυσι το δίκτυό της στη γειτονική χώρα ανερχόταν σε 23 καταστήματα. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε καταστήματα για να περιορίσουμε τις απώλειες και πλέον σε λειτουργία βρίσκονται μόνο τα κερδοφόρα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους», τόνισε η διοίκηση. Μετά την κίνηση αυτή, ο Όμιλος δεν θα εγγράψει αρνητικές ταμειακές ροές.

Η Intersport «τρέχει» τριετές πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων της σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησής της, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου logistics. Το αυτοματοποιημένο κέντρο logistics της Intersport αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2022, ενώ θα θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο στην Ελλάδα. Θα εξυπηρετεί 120 καταστήματα, καθώς και το e-commerce της εταιρείας.

Τα προβλήματα της NIKE

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση της NIKE, η οποία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Intersport, η διοίκηση της Fourlis παραδέχθηκε πως αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, τόσο σε όρους μεταφορικού κόστους, όσο και σε όρους παραγωγής στα εργοστάσιά της, λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Fourlis αριθμεί σήμερα 132 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών (Intersport & The Athlete's Foot). Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 54 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 12 στην Τουρκία, 10 στη Βουλγαρία και 7 στην Κύπρο. Αντιστοίχως λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, στη λιανική αθλητικών ειδών, οι πωλήσεις το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 122,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 25,7% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 (97,7 εκατ. ευρώ). Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,2%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 36%, συγκρινόμενες με το εννεάμηνο του 2020. Το EBITDA ανήλθε σε 10,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Σύντομα οι ανακοινώσεις για τον τρίτο βραχίονα της λιανικής

Η διοίκηση του Ομίλου επανέλαβε την πρόθεσή της να εισέλθει και σε νέο τομέα της λιανικής (πέραν του οικιακού εξοπλισμού και επίπλων - ΙΚΕΑ και των αθλητικών ειδών – Intersport & The Athlete's Foot), χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει επακριβώς τα σχέδιά της. Περιορίστηκε να πει πως σύντομα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες θα αφορούν σε έναν νέο τομέα λιανικής που θα δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές στις οποίες ήδη έχει παρουσία ο Όμιλος.

Το 2022 θα είναι θετικό για τις πωλήσεις του Ομίλου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fourlis, Βασίλη Φουρλή, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το νέο κύμα προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο ο ίδιος διατυπώνει την πρόβλεψη πως το 2022 η πανδημία θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τα οικονομικά μεγέθη – και δη τις πωλήσεις – του Ομίλου.

Όπως εξηγεί, το ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει σημαντική στήριξη στις πωλήσεις, με τον Όμιλο να καταγράφει το 2021 καλύτερες οικονομικές επιδόσεις έναντι του 2020. Ειδικά τον περασμένο Οκτώβριο, οι πωλήσεις ανήλθαν σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ενώ ο Νοέμβριος αποδεικνύεται πιο συγκρατημένος, γεγονός που οφείλεται, εν πολλοίς, στα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο μήνα, Δεκέμβριο, οι πωλήσεις αναμένεται να κινηθούν κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Για το σύνολο του 2021 η κερδοφορία της Fourlis θα είναι αρκετά υψηλότερη έναντι της περυσινής χρονιάς, γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση για διανομή μερίσματος στους μετόχους.

«Οι καταναλωτές στρέφονται τόσο στον οικιακό εξοπλισμό, όσο και στα αθλητικά είδη», αναγνώρισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Απόστολος Πεταλάς, τονίζοντας μάλιστα πως η πανδημία έδωσε ώθηση σε κλάδους, όπως εκείνος των αθλητικών ειδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον Δεκέμβριο ανοίγει τις πύλες του το IKEA στο The Mall Athens στο Μαρούσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider