Έως 4 φορές φθηνότερη από αέριο-λιγνίτη η αιολική ενέργεια – Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για επιτάχυνση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως 4 φορές φθηνότερη από αέριο-λιγνίτη η αιολική ενέργεια – Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για επιτάχυνση
Για να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ ως «αντίδοτο» σε επόμενες ενεργειακές κρίσεις, η Ένωση Αιολικής Ενέργειας προτείνει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, την προώθηση της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

Οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ επαχθέστερες για τους καταναλωτές αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα, όπως επισήμαναν εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, αυτή την περίοδο, τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φορές φθηνότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη.

Η διαφορά αυτή στο κόστος αξιοποιείται ήδη για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρισμού, κυρίως λόγω της τιμής του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη συνέντευξη παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία της ΕΛΕΤΑΕΝ να υιοθετήσει το Στόχο 7 του ΟΗΕ για φθηνή και καθαρή ενέργεια, στο πλαίσιο της δράσης «Γενιά 17». Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, ένα graffiti τοίχου, ένα 10λεπτο video και ένα 40λεπτο podcast για την αιολική ενέργεια.

Η αιολική ενέργεια σύμμαχος των πολιτών

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση των μέτρων αυτών συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει συσταθεί στον Διαχειριστή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ) και έχει ανακοινωθεί ότι θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

Στην προσπάθεια αυτή η αιολική ενέργεια γίνεται σύμμαχος των πολιτών καθώς οι πόροι αυτοί, στο μεγαλύτερο μέρος τους, προέρχονται από τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και συγκεκριμένα τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η διάθεση αυτών των πόρων για την ανακούφιση των καταναλωτών έγινε εφικτή επειδή η αιολική ενέργεια παραμένει φθηνή.

Ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα

Εκτός από πιο φθηνή, η αιολική ενέργεια -όπως και όλες οι ΑΠΕ- παρουσιάζει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Το κόστος παραγωγής του ρεύματος από τα αιολικά πάρκα παραμένει σταθερό για όλη τη ζωή τους.

Έτσι, η εθνική οικονομία γνωρίζει το κόστος της και δεν εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές ή τις διαθέσεις των προμηθευτριών - χωρών ορυκτών καυσίμων.

Τα συμπεράσματα από την τρέχουσα κρίση

Τα βασικά συμπεράσματα από την τρέχουσα κρίση είναι:

1. Η κρίση οφείλεται στην εξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.

2. Όσο η εξάρτηση αυτή διαιωνίζεται, μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις.

3. Η μόνιμη, βιώσιμη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των εισαγόμενων καυσίμων.

4. Η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να επιταχυνθεί, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Τέσσερις προτάσεις πολιτικής

Για να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί και η ΕΛΕΤΑΕΝ καταθέτει σήμερα 4 προτάσεις για το σκοπό αυτό:

1. Ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των νέων ανταγωνιστικών αγορών, με τελικά ωφελημένο τον καταναλωτή.

2. Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ, υποστηρίζουν την ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος των Προμηθευτών και το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος. Αν αυτό είχε συμβεί, το όφελος από τις φτηνές Α.Π.Ε. θα περνούσε αυτόματα στους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά χωρίς να χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι Α.Π.Ε. θα απαλλάσσονταν από τον ρυθμιστικό κίνδυνο των χαμηλών πόρων του ΕΛΑΠΕ, που πλέον δεν θα εξαρτιόνταν από κρατικές αποφάσεις αλλά από την ίδια την αγορά. Στο παρελθόν, οι Α.Π.Ε. έχουν πληρώσει ακριβά αυτό το ρυθμιστικό ρίσκο εξαιτίας των ελλειμμάτων που είχαν δημιουργήσει οι στρεβλώσεις της αγοράς και τα οποία κλήθηκαν, αδίκως, να καλύψουν οι Α.Π.Ε.

3. Ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των ΑΠΕ και των δικτύων. Κάθε προτεινόμενο σχέδιο πρέπει να λαμβάνει οριστική απάντηση, θετική ή αρνητική, σε εύλογο χρόνο, που κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη.

4. Ολοκλήρωση των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, την προώθηση της ενεργούς διαχείρισης ζήτησης από τους καταναλωτές, της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

Ο Στόχος 7 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Στόχος 7 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αφορά τη Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια. Ανάμεσα σε άλλα, ο Στόχος 7 επιδιώκει, έως το 2030:

• διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας.
• σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
• διπλασιασμό του παγκόσμιου ποσοστού βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η αιολική ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος του Στόχου 7

Είναι αποκεντρωμένη και κατάλληλη για να προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό και στο τελευταίο σημείο του πλανήτη. Είναι ανανεώσιμη, καθαρή και αστείρευτη. Μαζί με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους της γης.

Η αιολική ενέργεια έχει, μαζί με την ηλιακή ενέργεια, το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Τα αιολικά πάρκα μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, το 2017, χρονιά που για τελευταία φορά δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στοιχεία, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν τότε, μείωσαν το κόστος ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή κατά 53 εκ. ευρώ.

Σήμερα, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι η ενέργεια από τα νέα αιολικά πάρκα είναι ακόμα φθηνότερη χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των νέων ανεμογεννητριών αλλά και του ανταγωνισμού.

Για αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετέχει ενεργά στη δράση «Γενιά 17», υιοθετώντας τον Στόχο 7

Την υιοθέτηση του στόχου 7 από την ΕΛΕΤΑΕΝ, χαιρέτισε εκ μέρους του ΟΗΕ ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), κ. Δημήτρης Φατούρος. Ο κ. Φατούρος επεσήμανε ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουντέρες τόνισε ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να μεταφερθούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Φατούρος ανέφερε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, είναι το παρόν και το μέλλον και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, προέτρεψε το κοινό να λάβει δράση για να υλοποιηθεί ο στόχος 7 για Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια.

Graffiti τοίχου

Σύμβολο της συμμετοχής της ΕΛΕΤΑΕΝ στη δράση «Γενιά 17» είναι ένα graffiti τοίχου της καλλιτέχνιδας Σιμόνης Φοντάνα.

Το graffiti αποτυπώνει την κίνηση, τη δύναμη και τη ματιά στο μέλλον που προσφέρει η αιολική ενέργεια. Συνδυάζει το μπλε και το γκρι της ΕΛΕΤΑΕΝ, με το ανοιχτό γαλάζιο του πλανήτη. Σύντομα θα μπορείτε να το αναζητήσετε σε έναν τοίχο της Αθήνας.

Οι επιρροές της Σιμόνης Φοντάνα αντλούν από την Ιαπωνική τέχνη του manga, εμποτισμένο με σουρεαλισμό και φιλτραρισμένο μέσα από τη Δυτική προοπτική. Με έδρα την Ελλάδα, δραστηριοποιείται διεθνώς και αποτυπώνει το δημιουργικό της σύμπαν τόσο σε μικρούς καμβάδες όσο και σε μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες.

Video

Η συμμετοχή της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν σταματά στο graffiti. Περιλαμβάνει επίσης ένα 10λεπτο video με απαντήσεις που δίνει η Έφη Καρρά, Βοηθός ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, σε ερωτήσεις για την αιολική ενέργεια που έθεσαν οι νέοι της Γενιάς 17:

1. Ποιες οι δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τον στόχο 7 «Φθηνή και καθαρή ενέργεια»; (εμφανίζεται στο χρονικό σημείο 02:01 του video)
2. Πώς η αιολική ενέργεια συμβάλλει στην επίτευξη του Στόχου 7 σε εθνικό επίπεδο; (02:28)
3. Είναι εμφανές πώς η αιολική ενέργεια υποστηρίζει τον Στόχο 7 ως προς το κομμάτι της καθαρής ενέργειας. Είναι με όρους οικονομικούς και σε διάρκεια χρόνου μια «βιώσιμη» πηγή ενέργειας; (02:57)
4. Συμβάλλει η αιολική ενέργεια στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών; Υπάρχουν καλές πρακτικές στη χώρα μας; (4:59)
5. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στις περιοχές που μπορεί να γίνει ένα αιολικό πάρκο; (06:06)
6. Πώς επιλέγονται και πώς αδειοδοτούνται οι επιλεγμένες περιοχές; (07:07)
7. Τι διάρκεια ζωής έχει ένα αιολικό πάρκο; Τι προβλέπεται όταν ολοκληρωθεί η ζωή ενός πάρκου; Τι διεθνείς πρακτικές υπάρχουν, τι προβλέπεται στην ΕΕ και στη χώρα μας; (07:38)
8. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Ποιο το όφελος και η διαφορά με τις χερσαίες; Είναι εφικτό για τη χώρα μας; Πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίησή τους; (08:20)

Ολόκληρο το video όπως και επιλεγμένα αποσπάσματά του έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ (www.eletaen.gr)

Podcast

Περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, ένα 40λεπτο podcast με συζήτηση του ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Παπασταματίου με τη Νατάσα Πενταγιώτη. Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύονται πώς η αιολική ενέργεια:

• συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
• προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη
• προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό
• χαρακτηρίζεται από σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία

Η συζήτηση καλύπτει τις επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας, αλλά και μύθους γύρω από αυτές όπως για παράδειγμα ότι τα υλικά των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται σε μέγιστο βαθμό ή ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι θορυβώδεις.

Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη για αποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης και συζητιούνται οι επιλογές και οι τρόποι εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών.

Ολόκληρο το podcast όπως και επιλεγμένα αποσπάσματά του έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ (www.eletaen.gr)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Μακρύς ο δρόμος για τις ελληνικές επιχειρήσεις – Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από Τράπεζες και Ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider