Ελλάδα
11-11-2021 | 07:54

Lamda Development: Έρχονται δημοπρατήσεις και ανάδοχοι για τις υποδομές στο Ελληνικό

Lamda Development: Έρχονται δημοπρατήσεις και ανάδοχοι για τις υποδομές στο Ελληνικό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανάδοχο μέχρι το τέλος του έτους για τα έργα υποδομών στο μεγάλο project της ανάπλασης του Ελληνικού εκτιμά ότι θα έχει η Lamda Development, όπως προκύπτει από απαντήσεις της εταιρείας στον απόηχο της προχτεσινής δια παρουσίασης του master plan.

Η εισηγμένη έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής εργολάβου για τα έργα υποδομών. Τα έργα αυτά αφορούν όλο το πρωτεύον οδικό δίκτυο, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τα λιμενικά έργα και όλα τα συνοδά δίκτυα. Μέχρι το τέλος του έτους, πρόθεση της Lamda είναι να ξεκινήσει διαδικασίες δημοπράτησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Πάρκου, καθώς και για το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ, με σκοπό να έχει επιλεχθεί ο ανάδοχος στις αρχές του 2022.

Οι επενδύσεις για τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Ένα σημαντικό μέρος αυτών αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Νοεμβρίου, με στόχο την κατακύρωση των εργολαβιών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στα οδικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στην αντιπλημμυρική προστασία, στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, καθώς και σε άλλα έργα που θα διευκολύνουν την πρόοδο του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό. «Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες δημοπρατήσεις έργων και θα προσκαλέσουμε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς», σημειώνει η εταιρεία.

Αναφορικά με τις κτιριακές αναπτύξεις, το πρώτο έργο που θα ολοκληρωθεί στο Ελληνικό το 2023, θα είναι το συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Οσον αφορά στην εκτόξευση του κόστους στα υλικά, η Lamda αναφέρει ότι στους προϋπολογισμούς των έργων έχει ληφθεί υπόψη η ανατίμηση των υλικών, η οποία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. «Παρακολουθούμε αυτή την τάση και πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός, οι διαφανείς διαδικασίες και η ταχύτητα με την οποία προχωράμε είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν αναμένουμε να προκαλέσει καθυστέρηση στην ομαλή εξέλιξη των έργων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, ένα μεγάλο μέρος του έργου, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους του Πάρκου, θα παραδοθεί στο κοινό έως το 2025.

Ταυτόχρονα, προχωρά στην υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων ανάπλασης της πρώτης πενταετίας: την αναβάθμιση της Μαρίνας και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, τον Marina Tower, το Marina Galleria, τoν παραθαλάσσιο οικισμό κατοικιών καθώς και συγκροτημάτων μπροστά από το πάρκο, τον Πύργο που θα στεγάζεται ξενοδοχείο και γραφεία επί της Βουλιαγμένης, καθώς το εμπορικό συγκρότημα.

Αναφορικά με τις κατοικίες, στον αρχικό προγραμματισμό για την πρώτη φάση του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό ο όμιλος είχε θέσει ως στόχο την κατασκευή περίπου 800 κατοικιών που περιλαμβάνουν διαμερίσματα στον οικιστικό ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά και έναν μικρό αριθμό πολυτελών κατοικιών δίπλα στη θάλασσα. Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανέγερση περίπου 1.200 επιπλέον κατοικιών την πρώτη πενταετία.

Με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της όχλησης στις γειτονικές περιοχές, εντός και εκτός Ελληνικού, τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον, η Lamda Development σημειώνει ότι συνεργάζεται με εξειδικευμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές πρακτικές και προηγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης και περιορισμού των όποιων επιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον μητροπολιτικό πόλο κατεδαφίζονται και θα δημιουργηθούν νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στο Αθλητικό Κέντρο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας περιοχής 250.000 τ.μ. με αθλητικές εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κ.α.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Lamda ανέφερε ότι στο Ελληνικό, ο πολεοδομικός σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, εκτάσεις για κοινωφελείς χρήσεις. Οι εκτάσεις αυτές ήδη ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις δημόσιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τις προτεραιότητες της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εισηγμένη σχεδιάζει, επίσης, κτίρια που θα στεγάσουν ιδιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ενώ βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένων συζητήσεων με εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development - Ελληνικό: Τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι βασικές εργασίες υποδομών

MUST READ

Lamda Development-Ελληνικό: Ο συνολικός σχεδιασμός της μεγάλης ανάπλασης – Έργα υποδομών 500 εκατ. ευρώ