Ελλάδα
08-11-2021 | 15:10

Θεσσαλονίκη: Νέο ρεκόρ 10ετίας προσβλέπουν για τις φετινές πωλήσεις οι ελατοπαραγωγοί

Newsroom
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη: Νέο ρεκόρ 10ετίας προσβλέπουν για τις φετινές πωλήσεις οι ελατοπαραγωγοί
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ισχυρό «φως» αναμένουν για φέτος οι παραγωγοί στις πωλήσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων, καθώς προσβλέπουν σε νέο ρεκόρ δεκαετίας, προσδοκώντας ότι θα ξεπεραστεί το υψηλό του 2020, όταν είχαν πουληθεί 28.000 έλατα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου της κοινότητας του Ταξιάρχη.

Ο ελατοπαραγωγός κ. Γιάννης Ξάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της περσινής καλής χρονιάς, φέτος «αναμένουμε οι πωλήσεις μας να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τις 30.000 δέντρα».

Σταθερές οι τιμές

Αν και ακόμη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση που απαιτείται προκειμένου οι ελατοπαραγωγοί να ξεκινήσουν τη διακίνηση των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, ο κ. Ξάκης εκτιμά ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα βρίσκονται στα «πόστα» τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, στις 27 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ελάτων, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι και φέτος θα μείνουν σταθερές και θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως εξήγησε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά «ψηφίζουν» τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα “παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής ...τα βρίσκουν στη μέση».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης σημείωσε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους».

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ώς και 2000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να τού παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. «Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκη», διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξάκης επανέλαβε ότι «κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν ...θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στα έλατα Ταξιάρχη και «να μην ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή απ’ όπου κι εάν έρχονται στη χώρα μας».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη ανέφερε ότι για έκτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 1800 δέντρα. Επισήμανε δε, ότι με το που δοθεί το σήμα για την έναρξη της διακίνησης, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα μεταφέρουν περί τα 20 δέντρα στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στη Θεσσαλονίκη.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα στιλάτα χριστουγεννιάτικα στολίδια που αξίζει να αγοράσετε φέτος