ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Καταστροφικές συνέπειες από τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Καταστροφικές συνέπειες από τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ
«Θέμα χρόνου η απώλεια και της καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων – Έκκληση για συμμετοχή του Δημοσίου απηύθυναν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η διαδικασία που επιλέχθηκε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με το Δημόσιο να χάνει πλέον τη δυνατότητα να χαράσσει τη στρατηγική της επιχείρησης», σημείωσε πριν από λίγο ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την προσεχή Τρίτη, όταν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προκειμένου μεταξύ άλλων να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους καταναλωτές.

Έκκληση για συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διατηρήσει το υφιστάμενο ποσοστό συμμετοχής του, απηύθυναν και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, ακόμη κι αν το Δημόσιο διατηρήσει το 34% της ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ, αυτό σημαίνει πως απλώς θα έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο σε μία απόφαση που θα πάρουν αυτοί που θα διοικούν την επιχείρηση. Ωστόσο, θα χάσει πλέον τη δικαιοδοσία λήψης των αποφάσεων.

«Η αντίδρασή μας γίνεται με όρους κοινωνίας και όχι όρους συντεχνίας, αφού αυτό που έχει αξία είναι πως μόνο με μία εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική. Μόνο μία ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση και να σταματήσει τη φρενίτιδα των αυξήσεων και στους άλλους παρόχους ηλεκτρισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι θέμα χρόνου η απώλεια και της καταστατικής μειοψηφίας, με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 34%. Όπως επισήμανε, αυτό μπορεί να συμβεί ήδη με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ζήτηση και αποφασισθεί τελικά να αντληθούν κεφάλαια πάνω από 750 εκατ. ευρώ, με το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να μην συμμετέχουν στην αύξηση.

Όπως πρόσθεσε, παράλληλα παραμένει πάντοτε ανοικτή η προοπτική αξιοποίησης του 17% της εταιρείας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, με δεδομένο ότι η ΑΜΚ δεν αίρει την προοπτική πώλησης και αυτού του ποσοστού, με μαθηματική ακρίβεια η συμμετοχή του Δημοσίου θα μειωθεί στην πορεία κάτω από το 34%, ακόμη και αν αυτό δεν γίνει στην παρούσα φάση.

«Το μοντέλο του ΟΤΕ είναι δίπλα μας, στην οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάθηκε η καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου», υπογράμμισε. Πρόσθεσε πως το ίδιο θα συμβεί και με την ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και τις επιχειρήσεις.

«Είμαστε δίπλα στη ΓΕΝΟΠ, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει τη συμμετοχή του», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου από την ΚΕΕΕ. Όπως πρόσθεσε, ο λόγος της ΑΜΚ δεν είναι εκσυγχρονισμός, καθώς αν η κυβέρνηση ήθελε να αντλήσει πόρους για να γίνουν επενδύσεις, θα μπορούσε αυτό να γίνει μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ή του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είναι αδύνατο σε τέτοιους τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, να μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους καταναλωτές, όπως και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιο χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη την πολιτική της ταχείας απολιγνιτοποίησης, καθώς η χώρας μας θα έπρεπε να προχωρήσει στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με τον ίδιο «βηματισμό» με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Η συνταγή του ΟΤΕ έχει δείξει που οδηγούν οι πολιτικές εκποίησης των δημόσιων αγαθών, τα οποία δεν είναι μόνο εμπορεύσιμα είδη, αλλά έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα»μ, πρόσθεσε.

Επισήμανε πως η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε να λειτουργεί ως ρυθμιστής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μίλησε για «βαθιά αλλαγή», χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

Ο κ. Καββαθάς επισήμανε επίσης πως η απολιγνιτοποίηση είναι πρόωρη, όπως δείχνει και το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία η χρήση του λιγνίτη έχει γίνει φθηνότερη από το φυσικό αέριο. Σημείωσε πως η απόσυρση των λιγνιτών θα πρέπει να γίνει με τη διασφάλιση δύο σημαντικών προϋποθέσεων, δηλαδή της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και των χαμηλών τιμών ρεύματος.

Όπως σημείωσε, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων επηρεάζει τις ζωές 55.000 εργαζομένων στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «απάντηση» που σχεδιάζεται είναι κατά κύριο λόγο οι συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιο τομέα, με αμφίβολα αποτελέσματα για την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί στην εγχώρια οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider