Ρίχνει τις πωλήσεις των smartphones η έλλειψη των chips

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρίχνει τις πωλήσεις των smartphones η έλλειψη των chips
Το 70% με 80% των παραγγελιών τους έχουν παραλάβει οι μεγάλοι κατασκευαστές - Ανατιμήσεις για την συνέχεια προβλέπει η αγορά.

Την ανοδική πορεία των πωλήσεων smartphone αναμένεται να ανακόψουν οι ελλείψεις που συνεχίζουν να παρατηρούνται στην παραγωγή ημιαγωγούς (Chip), με τους κατασκευαστές των smartphones να αναφέρουν ότι έχουν λάβει μόνο το 80% των εξαρτημάτων που παρήγγειλαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εξαιτίας της κρίσης στα εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών μάλιστα, η εταιρεία ερευνών Counterpoint Research αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την αγορά των smartphones, εκτιμώντας ότι οι παγκόσμιες αποστολές smartphones το προαναφερθέν τρίμηνο θα φτάσουν τα 1,41 δισ. τεμάχια, αυξανόμενες μόνο κατά 6%, από το 9% που προέβλεπε αρχικά (1,45 δισ. τεμάχια).

Να θυμίσουμε ότι η βιομηχανία των smartphone ήταν έτοιμη για ισχυρή ανάκαμψη φέτος, μετά την κρίση που δέχτηκε από όταν ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προμηθευτές smartphones είχαν προχωρήσεις σε μεγάλες παραγγελίες εξαρτημάτων ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους, εκτιμώντας ότι η ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών θα αυξηθεί καθώς οδεύουμε προς την κανονικότητα.

Σύμφωνα όμως με την Counterpoint σχεδόν το 90% των κατασκευαστών επηρεάζεται ακόμα από τις ελλείψεις, έχοντας λάβει το 70%-80% των παραγγελιών τους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή.

Στην περίπτωση των επεξεργαστών, που αποτελούν την καρδιά των smartphones, οι ελλείψεις είχαν προκληθεί από τα χαμηλά ποσοστά απόδοσης των εργοστασιακών γραμμών παραγωγής . Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι ελλείψεις ημιαγωγών συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια λειτουργούν εδώ και αρκετό καιρό σε πλήρη χωρητικότητα.

«Η έλλειψη ημιαγωγών φαίνεται να επηρεάζει όλες τις μάρκες κι όλα τα οικοσυστήματα. Η Samsung, η Oppo, η Xiaomi έχουν επηρεαστεί, ωστόσο η Apple φαίνεται να είναι η πιο ανθεκτική και να επηρεάζεται λιγότερο από την υφιστάμενη κατάσταση», δηλώνει σχετικά ο Tom Kang, Διευθυντής Έρευνας στην Counterpoint Research.

Σημειωτέον ότι οι ελλείψεις σε chips δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση GPU και CPU, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις έξυπνες συσκευές μέχρι και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αρχής γενομένης της κρίσης Ford και η Nissan είχαν επιβεβαιώσει ότι προχωρούν σε μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στα εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας την ανησυχία τους για ολόκληρη τη βιομηχανία το 2021. Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει τότε η VW.

Στην περίπτωση των smartphone μάλιστα η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ανατιμήσεις οι οποίες σταδιακά θα μετακυληθούν σταδιακά στους καταναλωτές. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα για παράδειγμα ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές chip, η TSMC σκοπεύει να αυξήσει τα κόστη της παραγωγής, κάτι που θα επηρεάσει όλους τους σημερινούς πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης και της Apple. Για τις «προηγμένες και ώριμες τεχνολογίες παραγωγής» η TSMC αναμένεται να ανεβάσει το κόστος κατά 20% περίπου, με το νέο κοστολόγιο να εκτιμάται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2022. Οι νέες τιμές επίσης επηρεάζουν ακόμα και τις παραγγελίες που έχουν προγραμματιστεί να εκπληρωθούν από τις αρχές Δεκεμβρίου φέτος. Οι νέες χρεώσεις αφορούν εταιρείες που αξιοποιούν τις προηγμένες μεθόδους κατασκευής chips κάτω των 7nm της TSMC, και αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους μεταξύ 3% και 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Huawei: Απώλειες εσόδων ως 40 δισ. δολάρια από την αγορά των smartphone τo 2021

Μεγάλες ανατροπές έφερε το 2ο τρίμηνο στην ελληνική αγορά smartphones

Μειώθηκαν 13% οι αποστολές smartphones στην Ινδία - Στην κορυφή παραμένουν οι κινέζικες εταιρείες

gazzetta
gazzetta reader insider insider