Fourlis: Οι εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο, οι επενδύσεις και το νέο ΙΚΕΑ στην Αθήνα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fourlis: Οι εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο, οι επενδύσεις και το νέο ΙΚΕΑ στην Αθήνα
Αύξηση 16,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι εκτιμήσεις για το β΄εξάμηνο και τα νέα καταστήματα. Εντός του φθινοπώρου το νέο μίνι ΙΚΕΑ στο Τhe Mall Athens.

Μετά την άνοδο κατά 16,5% των πωλήσεων της Fourlis, με τα EBITDA στα 13,3 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο θα είναι βελτιωμένο. Παράλληλα επισημαίνει πως θα συνεχίσει να υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα ενώ ήδη ανακοίνωσε τη λειτουργία του δεύτερου μίνι ΙΚΕΑ -πρώτο στην Αθήνα- εντός του φθινοπώρου στο The Mall Athens.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναμένονται καλύτερες επιδόσεις το δεύτερο εξάμηνο αφενός λόγω των ιστορικά αυξημένων εσόδων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, της ισχυρής ανταγωνιστικής θέσης των εταιρειών λιανικής του Ομίλου αλλά και της ισορροπημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων του και κατά συνέπεια και των εσόδων του. Κυρίως όμως, όπως επισημαίνεται, λόγω του ποσοστού εμβολιασμού σε Ελλάδα και εξωτερικό με άμεση επίπτωση στα μακροοικονομικά μεγέθη που επηρεάζουν την πορεία του Ομίλου αλλά και τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από όπου εξακολουθεί να προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων (54.6% το α’ εξάμηνο 2021).

Στα € 185,7 εκατ. οι πωλήσεις το α' εξάμηνο – Αύξηση 57% των online

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα € 185,7 εκατ. έναντι € 159,5 εκατ. το αντίστοιχο του 2020, ενώ σημαντικά αυξημένες κατά 57% ήταν και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στα € 43,5 εκατ. σε σχέση με € 27,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Άλλωστε περίπου 2-3 μήνες που τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων, στις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, οι αγορές γίνονταν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Αναλυτικά οι πωλήσεις του κλάδου λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ) αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2020 και διαμορφώθηκαν σε € 111,4 εκατ. Oι πωλήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,5%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24,6% .Το EBITDA(OPR) το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε € 6,9 εκατ. έναντι € 6,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 0,3 εκατ.

Οι πωλήσεις του κλάδου λιανικής αθλητικών ειδών (καταστήματα INTERSPORT & TAF) αυξήθηκαν κατά 39% και ανήλθαν στα € 74,2 εκατ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20,6% , ενώ στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 67,4%, συγκρινόμενες με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το EBITDA(OPR) το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε € 7,5 εκατ. έναντι € -0,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε € 1,6 εκατ.

Η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ και το νέο μίνι ΙΚΕΑ

Η Fourlis για το δεύτερο εξάμηνό του έτους συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα όπου, όπως επισημαίνεται, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια επέκτασης στις παρούσες συνθήκες.

Στις αρχές Ιουλίου άλλωστε εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της νέας εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων του Ομίλου, TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται σε 173,527,378 ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

Έως το τέλος του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο μίνι (2.000 τ.μ) ΙΚΕΑ στο Τhe Mall Athens στο Μαρούσι. Πρόκειται για τα καταστήματα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» που αναπτύσσει ο όμιλος Foulis και βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε αντίθεση με τα μεγάλα ΙΚΕΑ, σε χώρους 2.000 έως 8.000 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ΙΚΕΑ Small Store είχε ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του έτους στον Πειραιά. Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που ο Όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5,000 – 12,000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1,000 – 2,000 τ.μ την επόμενη πενταετία.

Στον κλάδο λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών αναμένεται να προστεθούν δύο νέα καταστήματα INTERSPORT. Στο τέλος του 2021 ο κλάδος προβλέπεται να διαθέτει ένα δίκτυο 121 καταστημάτων INTERSPORT και 17 Καταστημάτων TAF ενώ, θα λειτουργούν πλήρως τα Καταστήματα Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) INTERSPORT σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο και το Κατάστημα Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) TAF σε Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Τhe Mall Athens ανοίγει το δεύτερο «μίνι» ΙΚΕΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider