Έρευνα IWG: Πώς θα διαμορφωθεί το νέο εργασιακό τοπίο από το φθινόπωρο του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα IWG: Πώς θα διαμορφωθεί το νέο εργασιακό τοπίο από το φθινόπωρο του 2021
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IWG, το 67% των εργαζομένων δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, οι δραστηριότητες στην χώρα μας ανοίγουν δειλά-δειλά ενώ σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει ανεβάσει “ρολά”. Τα ερωτήματα όμως που παραμένουν είναι: τι γίνεται με το καθεστώς τηλεργασίας, ποια είναι τα πλάνα των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και πως αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε μία πιθανή πλήρη επάνοδο στο γραφείο το φθινόπωρο;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IWG στην Ελλάδα, σε εργαζόμενους σε εταιρείες μέλη της, όπου το 72% εργάζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους, το 67% δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στη έρευνα να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Τι λείπει περισσότερο στους εργαζόμενους λόγω της εργασίας από το σπίτι

Αυτό που φαίνεται να λείπει από τους περισσότερους εργαζόμενους λόγω της εργασίας από το σπίτι (74%) είναι η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους με το 33% να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των καθημερινών υποχρεώσεων λόγω της απόστασης.

Προβλέψεις για το εργασιακό τοπίο το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφορικά με την επάνοδο στους χώρους εργασίας με φυσική παρουσία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της IWG, δείχνουν ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις - των οποίων το προσωπικό θα μπορεί να εργαστεί από το σπίτι - θα διατηρήσουν περίπου το 20-50% υπό καθεστώς τηλεργασίας.

Βασικός παράγοντας η απόσταση; Πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε για μία δουλειά;

Το καθεστώς τηλεργασίας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δημιούργησε στους εργαζομένους νέα standards για τα κριτήρια επιλογής εργασίας. Ενώ παλιότερα, το αντικείμενο και οι απολαβές ιεραρχούσαν ως κριτήρια επιλογής μίας εργασίας, πλέον φαίνεται πως η εγγύτητα του τόπου εργασίας από την κατοικία να κερδίζει έδαφος και να αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες (49%) επιλογής με την εργασία εξ αποστάσεων να αγγίζει το 50% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

Ο Χρήστος Μισαηλίδης, CEO της IWG ανέφερε το εξής: « Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό και να δημιουργήσουν νέα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, σε έναν εργασιακό κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας μοιάζουν να αποτελούν μία ελκυστική επιλογή, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά των εργαζομένων. Έτσι το 52% των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την έρευνα, προτιμά την εργασία σε ευέλικτους χώρους αρχικά εξαιτίας της εγγύτητας τους από την κατοικία αλλά και γιατί δουλεύοντας σε ευέλικτους χώρους καλύπτεται η ανάγκη τους για αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους. »

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider