Τι «παίζει» με τη Cenergy - To ταμπλό και τα σενάρια της αγοράς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «παίζει» με τη Cenergy - To ταμπλό και τα σενάρια της αγοράς
Η κίνηση της μετοχής στο χρηματιστήριο, τα νέα έργα, το ανεκτέλεστο, οι θετικές προοπτικές και τα σενάρια για placement.

Η προ ημερών… προσπάθεια του τίτλου της Cenergy, θυγατρικής του ομίλου Viohalco, να απαγκιστρωθεί από τα επίπεδα των 2,35-2,4 ευρώ, και μάλιστα με συναλλαγές που έφταναν σχεδόν τα 200 χιλ. τεμάχια, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αναζητούν «με το κιάλι» περιπτώσεις που ξεχωρίζουν στο ταμπλό, αν και χτες η μετοχή δέχτηκε εκ νέου πιέσεις σε μια κακή γενικότερα συνεδρίαση.

Βέβαια, θα μπορούσε υπό μία έννοια να θεωρηθεί από τα στελέχη του χώρου ως μιας τεχνικής φύσεως αντίδραση της μετοχής μετά την πλαγιοκαθοδική κίνηση του προηγούμενου διμήνου, καθώς στις αρχές Μαΐου η μετοχή είχε «χτυπήσει» στα υψηλά των 2,9 ευρώ περίπου, μετά το ράλι ιδίως από τις αρχές του έτους με αφετηρία τα 1,5 ευρώ περίπου (ή τα 0,9 ευρώ τα τέλη 2020). Άλλωστε, ο όμιλος διακρίνεται για τα οικονομικά του μεγέθη, είχε ανακοινώσει θετικό τρίμηνο, «χτυπάει» συνεχώς νέες δουλειές, ενισχύσει το ανεκτέλεστο, δραστηριοποιείται σε αγορές και τομείς με σημαντικό ενδιαφέρον και υψηλή προστιθέμενη αξία και οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

Ή να συνδεθεί, η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με την ανάληψη ενός ακόμα έργου από το γκρουπ, δεδομένου ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, προ ημερών (06/07) μόλις ανακοίνωνε ότι αναλαμβάνει νέο έργο, αυτή τη φορά υποβρύχιας διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα, συμμετέχοντας σε στρατηγικό έργο στην Κροατία, το οποίο θα εξασφαλίσει τον εφοδιασμό ενέργειας στα νησιά της Αδριατικής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής. Άλλωστε, συνηθίζεται, τουλάχιστον κάποιες φορές, οι μετοχές να «ακούνε» μια θετική είδηση της εταιρείας, αν και για τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν υπήρξαν ιδιαίτερες λεπτομέρειες σε οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορούν και σενάρια για placement στη Cenergy, αν και η διοίκηση του ομίλου Viohalco συνηθίζει να κινείται σε αυτές της περιπτώσεις θεσμικά, να τηρεί σιγήν ιχθύος, τουλάχιστον επισήμως, και να έχει κλειστά χαρτιά. Αυτό που φαίνεται να απορρέει από κύκλους του ομίλου είναι ότι οι άνθρωποι της Viohalco εξετάζουν κάθε σενάριο που θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος της εταιρείας και των μετόχων, μεγάλων ή μικρότερων, είναι ανοιχτοί σε διάφορες κινήσεις, αλλά πάντα όταν οι συνθήκες και το timing ευνοούν μια διαδικασία.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ElvalHalcor, αυτά τα σενάρια και οι πληροφορίες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν νωρίτερα, τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα, και δεν «ξέσπασαν» με αφορμή μια ανοδική αντίδραση. Μάλιστα, από χρηματιστηριακά γραφεία έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια για την τιμή του placement (κάπου στα τρέχοντα) ή για το προς διάθεση ποσοστό. Ωστόσο, για την ώρα έχουμε να κάνουμε με σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Cenergy είναι λίγο χαμηλότερα των 460 εκατ. ευρώ, το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση της μητρικής Viohalco έχει δείξει ότι είναι σαφώς πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της μετοχικής βάσης και του free float (στη Cenergy ελέγχει άνω του 80%), έστω και σε «ελεγχόμενη» έκταση, επιθυμεί την είσοδο θεσμικών επενδυτών και funds από το εξωτερικό, μέσω της διεύρυνσης του free float βελτιώνεται και η εμπορευσιμότητα του τίτλου στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ και η μητρική θα μπορούσε να εισπράξει και ένα σεβαστό ποσό, μετά τα 50 εκατ. ευρώ που είχε λάβει για το placement της ElvalHalcor.

Στο τέλος του α’ τριμήνου 2021 το ανεκτέλεστο παραγγελιών ανήλθε σε 650 εκατ. ευρώ (από 500 εκατ. στις 31/12/2020), οι πωλήσεις ανήλθαν σε 228,4 εκατ. ευρώ (+4%), το αναπροσαρμοσμένο EBITDA σε 18 εκατ. ευρώ, το EBITDA ανήλθε σε 18,6 εκατ. ευρώ (+ 14%) και τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) της Cenergy διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκατ. ευρώ (έναντι 1,7 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2020).

Κυρίως όμως, η διοίκηση αλλά και οι επενδυτές ποντάρουν στα προσεχή έργα και συμβόλαια που θα διεκδικήσει ο όμιλος. Για την ώρα έχουμε να κάνουμε με σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και περίπου έναν μήνα στην αγορά, δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως, ωστόσο, οι traders… τσεκάρουν τη μετοχή. Στην περίπτωση της ElvalHalcor δικαιώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα «πέσουν μέσα και τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider