Φαρμακεία: Τέλος στα σενάρια για «χαράτσι» στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακεία: Τέλος στα σενάρια για «χαράτσι» στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα self tests

Εξαιρούνται οι φαρμακοποιοί από το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στη Βουλή την Τρίτη.

Με άρθρο, στο οποίο ορίζεται ο τρόπος πληρωμής clawback για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αποσαφηνίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να μεταθέσει την πληρωμή του clawback στους παρόχους και ειδικά στα φαρμακεία.

Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα self tests: «το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία. Ουσιαστικά, όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων, αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι».

Με ανακοίνωσή του προς τα μέλη του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κάνει λόγο για «"σειρήνες", που δημιούργησαν αναστάτωση και ανασφάλεια στους φαρμακοποιούς», οι οποίες «διαψεύστηκαν για ακόμη μία φορά».

Aποζημίωση για τη διάθεση των δωρεάν Self tests

Επιπλέον, νομοθετήθηκε η αποζημίωση για τη διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, ενώ με Υπουργική Απόφαση θα οριστεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης των φαρμακείων, με μέση τιμή 0,22 ευρώ + Φ.Π.Α ανά self test, όπως και για τις φαρμακαποθήκες με ποσό που θα προσδιοριστεί.

Η διάθεση στους δικαιούχους, με κρατική μέριμνα, δύναται να διενεργείται έως την 30ή.9.2021, εκτός από φαρμακεία, και από επιχειρήσεις εμπορίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς και, όπου οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι αρνούνται τη συμμετοχή τους, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν νόμιμα ως υπεραγορές τροφίμων (super markets) και παντοπωλεία.

Παράλληλα, ικανοποιούνται άλλα θεσμικά αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων:

Παράταση της πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ προτάθηκε από την Διοίκηση σαν θέμα η εκκαθάριση των συνταγών να διεξάγεται με τακτικό έλεγχο, παρόλες τις ενστάσεις και τις εισηγήσεις των φαρμακοποιών ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η έγκαιρη πληρωμή τους στο τέλος κάθε μήνα.

Η εισήγηση αυτή, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις του ΠΦΣ αποσύρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση, το Υπουργείο Υγείας ορίζει ότι οι συνταγές φαρμάκων μέχρι τις 31.7.21 θα ελεγχθούν με τη διαδικασία του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, όπως πραγματοποιούνταν έως σήμερα.

«Ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο ΕΟΠΥΥ εκτίθεται με το να προσπαθεί να εφαρμόσει τακτικό έλεγχο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη πληρωμή μας, θέμα που επανειλημμένα έχει τονιστεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αλλά και σε συναντήσεις μας με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Για εμάς η καθυστέρηση έστω και μιας μέρας, μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα και η Διοίκηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν χωράνε πειραματισμοί στο ευαίσθητο σημείο της πληρωμής μας, αλλά μόνο με τη συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που εδώ και 10 χρόνια, οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσαν να επιλύσουν. Η επίτευξη του τακτικού ελέγχου δεν μπορεί να γίνει με βεβιασμένες κινήσεις αλλά μόνο με οργάνωση και μεθοδικότητα θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος», αναφέρει ο ΠΦΣ σε άτυπη ανακοίνωση προς τα μέλη του.

Δοσοποίηση παλαιών οφειλών rebate σε περιπτώσεις εκχώρησης και παρακράτησης

Επιλύεται οριστικά ένα πρόβλημα που απασχολούσε ένα μεγάλο αριθμό φαρμακείων, τα οποία είχαν εκχώρηση ή παρακράτηση. Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν παρακρατούσε το rebate αλλά απέδιδε όλο το ποσό της εκχώρησης στο δικαιούχο με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της οφειλής rebate αρκετών μηνών, όσο διαρκούσε η εκχώρηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φαρμακεία για τα οποία έληγε η διαδικασία της εκχώρησης, να είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν εφάπαξ όλο το rebate που τους αναλογούσε, με
συνέπεια την οικονομική καταστροφή τους. Με το νόμο αυτό ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να εισπράττει πρώτα το rebate και το επί τώρα συνολικό ποσό την οφειλής rebate των φαρμακείων αυτών, να ρυθμιστεί σε 36 δόσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το συγκεκριμένο άρθρο τελικά θα ψηφιστεί με τροπολογία την επόμενη εβδομάδα , γιατί το Υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε να υποβάλει την αιτιολογική έκθεση.

Οι αποφάσεις δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ την Τετάρτη 30 Ιουνίου, όπως είχε διαβεβαιώσει ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά από αίτημα του ΠΦΣ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακοποιών. Οι πληρωμές ξεκινούν από σήμερα, 1η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider