ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία η προκήρυξη της νέας ηλ. διασύνδεσης με τη Βουλγαρία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία η προκήρυξη της νέας ηλ. διασύνδεσης με τη Βουλγαρία
Η καινούρια διασύνδεση θα θωρακίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας μας, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη από τον ΑΔΜΗΕ του ελληνικού τμήματος της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντός των λίγων επόμενων ημερών αναμένεται να «βγει στον αέρα» από τον Διαχειριστή ο σχετικός διαγωνισμός. Έτσι, πρόκειται να μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και το ελληνικό σκέλος του έργου, τη στιγμή που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή το τμήμα της εν λόγω εναέριας γραμμής μεταφοράς το οποίο θα διατρέχει τη γειτονική χώρα.

Το αποτέλεσμα θα είναι να επισπευσθεί η κατασκευή αυτής της καινούριας «λεωφόρου» για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα συμπληρώσει την υπάρχουσα ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών (μεταξύ του ΚΥΤ Θεσσαλονίκης και του Blagoevgrad στη Βουλγαρία) . Έτσι, αντί για τις αρχές του 2023, που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της υποδομής, θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα μέσα του 2022.

Η νέα διασυνδετική γραμμή (Ν. Σάντα – Maritsa) θα έχει συνολικό μήκος 151 χλμ. περίπου, από τα οποία 30 χλμ. θα βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και 121 χλμ. περίπου στη βουλγαρική. Θα διαθέτει ονομαστική μεταφορική ικανότητα 2000 MVA, με συνέπεια να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 800 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1350 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

«Πυλώνας» για την επάρκεια τροφοδοσίας

Το συγκεκριμένο έργο αναπτύσσεται σε μία συγκυρία, που το καθιστά ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για το γεγονός ότι οι διεθνείς διασυνδέσεις αποτελούν «οχήματα» τόσο για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας, όσο και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, τη στιγμή που τα επόμενα χρόνια πρόκειται να μειωθούν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στη χώρα μας, με το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023, η αύξηση της δυνατότητας για εισαγωγές ρεύματος από τη Βουλγαρία μπορεί να υποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό την απόσυρση του λιγνίτη από το εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Μάλιστα, η νέα αυτή διασύνδεση αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» για την ενίσχυση της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια έως το 2023, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, σε αρχική φάση με καύσιμο τον λιγνίτη. Επομένως, η επιτάχυνση υλοποίησης του έργου σημαίνει πως έρχεται νωρίτερα μία καινούρια υποδομή για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα, όσο προχωρά η απολιγνιτοποίηση.

Μείωση του χονδρεμπορικού κόστους

Την ίδια στιγμή, χάρις στη νέα διασύνδεση θα ενισχυθούν τα αποτελέσματα από το δεύτερο βήμα ενσωμάτωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ενιαία ευρωπαϊκή, το οποίο έγινε στις 11 Μαΐου με την έναρξη της σύζευξης (coupling) της ελληνικής και της βουλγαρικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Το coupling διασφαλίζει πως οι διασυνοριακές συναλλαγές γίνονται από την αγορά με τις χαμηλότερες κατά περίπτωση τιμές, προς εκείνη με την υψηλότερη, οδηγώντας τη σύγκλιση του χονδρεμπορικού τους κόστους ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περίπτωση του coupling Ελλάδας – Βουλγαρίας, αν και η σύγκλιση ανοίγει τον δρόμο για μείωση των χονδρεμπορικών τιμών στη χώρα μας, η σχετικά μικρή δυναμικότητα της υφιστάμενης διασύνδεσης δεν επιτρέπει να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση. Κάτι που αναμένεται να συμβεί με την έναρξη λειτουργίας της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντική πτώση των εγχώριων τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider