Dieselgate: Ο πρώην επικεφαλής της Volkswagen κατηγορείται για ψευδορκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dieselgate: Ο πρώην επικεφαλής της Volkswagen κατηγορείται για ψευδορκία
Το σκάνδαλο του 2015 κόστισε στην VW από 32 δισ. ευρώ σε πρόστιμα από ρυθμιστικές αρχές κρατών παγκοσμίως.

Εισαγγελικοί λειτουργοί στο Βερολίνο κατηγόρησαν τον πρώην επικεφαλής της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν, για ψευδορκία στην υπόθεση του Dieselgate, τη μεγαλύτερη εταιρική κρίσης στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τους «πειραγμένους» κινητήρες οχημάτων στις ΗΠΑ το 2015.

«Ο Βίντερκορ ψευδώς υποστήριξε πως έγινε γνώστης της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς από τον Μάιο του ίδιου έτους γνώρισε για το ότι ορισμένοι κινητήρες σε οχήματα της VW είχαν "πειραχτεί" για να περάσουν τα τεστ που έδειξαν μειωμένες εκπομπές ρύπων, χωρίς να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα» αναφέρεται στη δήλωση της εισαγγελικής αρχής του Βερολίνου.

Το dieselgate κόστισε στην VW από 32 δισ. ευρώ σε πρόστιμα από ρυθμιστικές αρχές κρατών παγκοσμίως, ενώ ο Βίντερκορ παραιτήθηκε από την ηγεσία της αυτοκινητοβιομηχανίας στις 23 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Η VW ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρθε σε συμβιβασμό για ην την αποζημίωση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ από την ασφάλιση αστικής ευθύνης διευθυντών και ανωτέρων στελεχών και την καταβολή 11,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον Βίντερκορν, 4,1 εκατομμυρίων από τον Διευθυντή της Audi Ρούπερτ Στάντλερ, 1,5 εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Porsche Βόλφγκανγκ Χατς και ενός εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Audi Στέφαν Κιρς.

Ο γερμανικός Όμιλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω στελέχη ευθύνονται για «παράβαση καθήκοντος» στην υπόθεση με το παράνομο λογισμικό που εγκαθίστατο κατά την περίοδο 2009-2015 σε πετρελαιοκίνητους κινητήρες αυτοκινήτων που διατέθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Η εταιρία απέρριψε πάντως τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος της από την γαλλική Δικαιοσύνη για πώληση περίπου 950.000 αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό, υποστηρίζοντας αφενός ότι οι Γάλλοι καταναλωτές δεν επλήγησαν από την υπόθεση και αφετέρου ότι η δικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου το 2018, η οποία κατέληξε σε επιβολή προστίμου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, συμπεριελάμβανε και τις πωλήσεις στην Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider