Τρ. Πειραιώς: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο AT1 – Στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ η έκδοση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο AT1 – Στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ η έκδοση
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ομολογιακή έκδοση, η Τράπεζα είχε χθες 12 τηλε-συναντήσεις με 40 θεσμικούς επενδυτές, ενώ είχαν προηγηθεί την Δευτέρα άλλα 60 – 70 group meetings.

Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου ΑΤ1 ανοίγει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας μία ακόμη από τις κεφαλαιακές ενέργειες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Sunrise.

Το ύψος της έκδοσης αναμένεται στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου ΑΤ1 που έχει κάνει ελληνική τράπεζα από το 2009. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank, Morgan Stanley και Credit Suisse.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ομολογιακή έκδοση, η Τράπεζα είχε χθες 12 τηλε-συναντήσεις με 40 θεσμικούς επενδυτές, ενώ είχαν προηγηθεί την Δευτέρα άλλα 6-7 group meetings.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Τράπεζα Πειραιώς από το ομόλογο ΑΤ1 θα ενισχύσουν αφενός την κεφαλαιακή της επάρκεια (σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος ομολόγων προσμετράται στα κεφάλαια ως Tier I capital), αλλά θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάπτυξη της Τράπεζας (ρευστότητα για νέες χορηγήσεις). Όπως είχε γράψει το insider.gr η Τράπεζα προγραμμάτιζε για την κεφαλαιακή της ενίσχυση ομολογιακή έκδοση ΑΤ1, ύψους 600 εκατ. ευρώ, όμως λόγω της βελτιωμένης κεφαλαιακής της θέσης μετά την πρόσφατη ΑΜΚ των 1,38 δισ. ευρώ, η έκδοση αυτή αναμένεται να μειωθεί στα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εύρος του επιτοκίου της έκδοσης ΑΤ1 αναμένεται στο 8,5% - 9%, δεδομένου ότι τα ομόλογα Additional Tier 1 έχουν το υψηλότερο κόστος έκδοσης μετά τα Senior Preferred, Senior Non Preferred και Tier II ομόλογα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες προχωρούν στις παραπάνω εκδόσεις προκειμένου να «χτίσουν» κεφαλαιακά μαξιλάρια στο πλαίσιο των υποχρεώσεων προληπτικών κεφαλαίων, τα οποία υπαγορεύει η οδηγία MREL.

Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση υποχώρησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 κάτω από το ελάχιστο όριο. Στην περίπτωση εν προκειμένω του ομολόγου της Τρ. Πειραιώς, η αυτόματη μετατροπή θα γίνεται αν ο δείκτης CET1 υποχωρήσει κάτω από το 5,125%.

Το ομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξεως (perpetual) και δεν θα μπορεί να ανακληθεί από τον εκδότη πριν από την πάροδο 5,5 ετών (PerpNC5.5). Οι νέοι τίτλοι αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Ca και CCC- από τους οίκους Moody΄s και S&P.

Υπενθυμίζεται ότι επιπρόσθετα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 1,38 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε επιτυχώς στις 23 Απριλίου, το στρατηγικό σχέδιο πλήρους εξυγίανσης και ανάκαμψης της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζεται και από πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες, ύψους 1 δισ. ευρώ (έχουν ολοκληρωθεί ενέργειες που ενισχύουν κεφαλαιακά την τράπεζα κατά 800 εκατ. και απομένει να ολοκληρωθεί «ένεση» κεφαλαίων 200 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους μέσω της ολοκλήρωσης συνθετικής τιτλοποίησης).

Ειδικότερα, η Τράπεζα έχει αποκομίσει 400 εκατ. ευρώ κέρδη ομολόγων στο α΄ τρίμηνο 2021, 300 εκατ. από την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών στη Euronet Worldwide που θα ολοκληρωθεί εντός του γ΄ τριμήνου και 100 εκατ. ευρώ από συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων. Απομένει να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνθετική τιτλοποίηση μέχρι τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, θα αφορά ενήμερα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ και το deal αναμένεται να «σπάσει» σε δύο κομμάτια, γύρω στα 600 εκατ. ευρώ έκαστο, το πρώτο με επιχειρηματικά δάνεια και θα ακολουθήσουν στεγαστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider