Τρ. Πειραιώς: Αποδίδει καρπούς η αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Αποδίδει καρπούς η αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισ. ευρώ
Επιταχύνεται το «ξεκαθάρισμα» του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια με προοπτική μονοψήφιο δείκτη NPE εντός 12μήνου. Νωρίτερα του 2024 έρχεται ο στόχος για απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%, μέσω της επιτάχυνσης στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Αποδίδει καρπούς η πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επιταχύνοντας το «ξεκαθάρισμα» του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια με προοπτική μονοψήφιο δείκτη NPE εντός 12μήνου και φέρνοντας νωρίτερα του 2024 τον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας άνω του 10%, μέσω της επιτάχυνσης της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Η δραστική απαλλαγή της Πειραιώς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανοίγει επίσης τον δρόμο στην Τράπεζα για καθαρή πιστωτική επέκταση 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Ο στόχος νέων εκταμιεύσεων για τη φετινή χρονιά ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Ήδη από τις αρχές του έτους οι νέες εκταμιεύσεις της Τράπεζας ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Η πρόοδος των καθαρών νέων εκταμιεύσεων τοποθετείται στα 6 δις. ευρώ το 2022 (όπως εκτίμησε η Διοίκηση της Τράπεζας το 2022 θα είναι η χρονιά που και η καθαρή πιστωτική επέκταση στη λιανική τραπεζική θα γυρίσει σε θετικό έδαφος), στα 6,7 δισ. το 2023 και λίγο υψηλότερα το 2024.

Κεντρική στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς είναι η βιώσιμη ανάπτυξη (υιοθέτηση και εφαρμογή κριτηρίων ESG) και όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας, η τρέχουσα έκθεση της Πειραιώς σε πράσινες χρηματοδοτήσεις ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, με επιπλέον έκθεση 1 δισ. ευρώ να προγραμματίζεται μέχρι το 2024.

Επιταχυνόμενο de-risking

Χθες, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε την άδεια του επόπτη (SSM) για την αποαναγνώριση(Significant Risk Transfer) των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ και ως επόμενο βήμα, αναμένει εντός των προσεχών ημερών τη χορήγηση των κρατικών εγγυήσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Παράλληλα, «τρέχουν» οι τιτλοποιήσεις Sunrise I και Sunrise II, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, με την αποαναγνώριση της πρώτης, ύψους 7 δισ. ευρώ, να αναμένεται εντός του γ΄ τριμήνου και της δεύτερης, 4 δισ. ευρώ,προς το τέλος του έτους. Με τις δύο αυτές τιτλοποιήσεις και επιπλέον πωλήσεις NPLs 1,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται καθ΄οδόν – συγκεκριμένα, πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων leasing στο γ΄ τρίμηνο 2021, πώληση ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο δ΄ τρίμηνο και άλλες πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων -, η Τράπεζα θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE εντός 12μήνου.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή επίπτωση των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. συμπεριελήφθησαν ως προβλέψεις δανείων στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021. Το κόστος του συνολικού clean up του ισολογισμού της Τρ. Πειραιώς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στους αναλυτές, σε επίπεδο νέων NPLs από τα δάνεια που τέθηκαν σε μορατόριουμ πληρωμών (συνολικά 5 δισ. ευρώ), καταγράφονται επισφάλειες σε ποσοστό περίπου 9% (450 εκατ. ευρώ). Η Τράπεζα εκτιμά και έχει προϋπολογίσει ότι επιπλέον ποσοστό 10% των δανείων σε moratoria θα «κοκκινίσει».

Από τα moratoria των 5 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 10% (500 εκατ. ευρώ) έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1». Δάνεια 400 εκατ. ευρώ βρίσκονται ήδη σε προγράμματα step – up, δάνεια 1 δισ. ευρώ θα μπουν στο «Γέφυρα 2» και σε προγράμματα step –up, ενώ περίπου το 40% - δάνεια 2,1 δισ. ευρώ – θα γυρίσουν σε κανονική αποπληρωμή.

Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς έχει σημειώσει αύξηση 1,7 δισ. ευρώ στα εξυπηρετούμενα δάνειά της από τις αρχές του 2020 (εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/3/2021 στα 25,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δις.επιχειρηματικά και τα 9,4 δισ. λιανικής).

Πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες

Επιπρόσθετα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 1,38 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε επιτυχώς στις 23 Απριλίου, το στρατηγικό σχέδιο πλήρους εξυγίανσης και ανάκαμψης της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζεται και από πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες, ύψους 1 δισ. ευρώ (έχουν ολοκληρωθεί ενέργειες που ενισχύουν κεφαλαιακά την τράπεζα κατά 800 εκατ. και απομένει να ολοκληρωθεί «ένεση» κεφαλαίων 200 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους μέσω της ολοκλήρωσης συνθετικής τιτλοποίησης). Ειδικότερα, η Τράπεζα έχει αποκομίσει 400 εκατ. ευρώ κέρδη ομολόγων στο α΄ τρίμηνο 2021, 300 εκατ. από την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών στη EuronetWorldwide που θα ολοκληρωθεί εντός του γ΄τριμήνου και 100 εκατ. ευρώ από συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων. Απομένει να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνθετική τιτλοποίηση μέχρι τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, θα αφορά ενήμερα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ και το deal αναμένεται να «σπάσει» σε δύο κομμάτια, γύρω στα 600 εκατ. ευρώ έκαστο, το πρώτο με επιχειρηματικά δάνεια και θα ακολουθήσουν στεγαστικά.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα προγραμμάτιζε για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και ομολογιακή έκδοση ΑΤ1, ύψους 600 εκατ. ευρώ, όμως λόγω της βελτιωμένης κεφαλαιακής της θέσης μετά την πρόσφατη ΑΜΚ, η έκδοση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μειωθεί στα 300 εκατ. ευρώ.

Όπως αναδείχθηκε από τη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές, ένας σημαντικός άξονας της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τρ. Πειραιώς είναι και η μείωση του λειτουργικού κόστους. Ο ρυθμός μείωσης του κόστους κινήθηκε στο 4%. Ο δείκτης κόστους προς βασικά τραπεζικά έσοδα (έσοδα από τόκους και προμήθειες) βελτιώθηκε στο 49% το α΄ τρίμηνο 2021 έναντι 53% το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών προσωπικού (-9%)και της αύξησης των βασικών τραπεζικών εσόδων. Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να επιτευχθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Στο μέτωπο των ψηφιακών επιδόσεων της Τράπεζας, αναφέρθηκε η αύξηση κατά 31% των ψηφιακών συναλλαγών (οι e- συναλλαγές ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια) με διείσδυση της winbank 95% από την αρχή του έτους, 610.000 πελάτες που συναλλάσσονται online σε εβδομαδιαία βάση (4 εκατομμύρια logins την εβδομάδα, αύξηση 39%) και συνολικά 1,35 εκατ. ενεργούς πελάτες σε εβδομαδιαία βάση (online registrations, αύξηση 30%). Όλα τα παραπάνω από την αρχή του έτους μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 257 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider