Προβληματισμός για τα κλειστά καταστήματα στην εστίαση – Τι συμβαίνει στις τουριστικές περιοχές

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμός για τα κλειστά καταστήματα στην εστίαση – Τι συμβαίνει στις τουριστικές περιοχές
estiasi
Την αύξηση των τουριστικών αφίξεων αναμένουν αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης, κυρίως σε νησιά, προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Κλειστά παραμένουν αρκετά καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιοχές της χώρας με τους επιχειρηματίες να περιμένουν την αύξηση των αφίξεων τουριστών για να ανεβάσουν ρολά. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας οι επιχειρήσεις του κλάδου που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, αναμένοντας την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ώστε να τους επιτραπεί να ανοίξουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά συνολικά το 20-25% των καταστημάτων δεν έχει ανοίξει ακόμα, για τους παραπάνω λόγους. Ο ίδιος εξηγεί ότι σε πολλά νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η λειτουργία τους δεν είναι βιώσιμη αυτή τη στιγμή.

«Ενδεικτικά στη Ρόδο, στη μεσαιωνική πόλη, από τα 40 εστιατόρια λειτουργούν μόνο τα 6 και στη Λίνδο από τα 36 μόλις τα 4. Στο νησί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν περίπου 17.000 τουρίστες ωστόσο οι περισσότεροι επέλεξαν τη διαμονή all inclusive και δεν κυκλοφορούσαν εκτός ξενοδοχείου ώστε να επισκεφθούν τα εστιατόρια της περιοχής» επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Καββαθάς. Εξάλλου, όπως προσθέτει, ο περιορισμός της κυκλοφορίας έως τις 12.30 αλλά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η χρήση μουσική, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επισκέψεις στα καταστήματα της εστίασης. Αντίστοιχη εικόνα με τη Ρόδο παρουσιάζουν και άλλα νησιά όπως για παράδειγμα η Κρήτη και η Σαντορίνη, όπου αρκετοί επιχειρηματίες περιμένουν την κορύφωση της τουριστικής περιόδου για να ανοίξουν.

Παράλληλα η ΠΟΕΣΕ υπολογίζει σε 1.000, τα συνολικά λουκέτα που έχουν ήδη μπει σε επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας πάντως ότι η πραγματική εικόνα θα αποτυπωθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Από αυτά, περίπου 200 καταγράφονται στην Αττική και άλλα τόσα στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως οι αιτήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ συνεχίζονται έως τις 30 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με κεφάλαιο κίνησης έως 100.000 ευρώ, με το ποσό να υπολογίζεται στο 7% του τζίρου του 2019. Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 25.000 αιτήσεις, οι 10.000 εκ των οποίων έχουν εκκαθαριστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider