ΥΠΕΝ: Στόχος η προκήρυξη τον Σεπτέμβριο του πρώτου διαγωνισμού ΑΠΕ με το νέο σχήμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Στόχος η προκήρυξη τον Σεπτέμβριο του πρώτου διαγωνισμού ΑΠΕ με το νέο σχήμα
Από το ΥΠΕΝ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το νέο σχήμα θα πάρει το "πράσινο φως" της Κομισιόν εντός του καλοκαιριού, ώστε η πρώτη δημοπρασία να διεξαχθεί εντός του 2021.

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), για την έγκριση του νέου σχήματος που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά αναφορικά με το νέο σχήμα επέκτασης των διαγωνισμών ΑΠΕ την περίοδο 2021-2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε επιμέρους παραμέτρους της πρότασης, και όχι στη βασική «αρχιτεκτονική» της. Επομένως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εντός του καλοκαιριού θα δοθεί με κάποια φόρμουλα το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο πρώτος διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και να πραγματοποιηθεί εντός του 2021.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, το ΥΠΕΝ έλαβε πρόσφατα έναν τρίτο κύκλο διευκρινιστικών ερωτήσεων από την DG Comp, οι περισσότερες από τις οποίες απαντήθηκαν προφορικά, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Επίσης, οι απαντήσεις του υπουργείου θα σταλούν και γραπτώς στις Βρυξέλλες άμεσα, ακόμη και σήμερα.

Όπως έδειξε η εμπειρία των διαγωνισμών που προηγήθηκαν, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες κατάφεραν να μειώσουν κατακόρυφα και στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις των νέων έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, στην τελευταία δημοπρασία του Μαΐου, με την οποία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο σχήμα, οι αμοιβές που «κλείδωσαν» οι μονάδες οι οποίες προκρίθηκαν σημείωσαν «ιστορικό χαμηλό».

Δημοπράτηση έργων 2,1 GW

Είναι ενδεικτικό ότι η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα 37,6 €/MWh (περίπου 30% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης) και η χαμηλότερη «ταρίφα» που «κλείδωσε» έργο στα 32,97 €/MWh. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το ΥΠΕΝ, οι τιμές αυτές σημαίνουν πως οι «πράσινες» κιλοβατώρες θα αμείβονται με το 1/3 του κόστους της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Η συντριπτική πλειονότητα των έργων που κατακύρωσαν Τιμή Αναφοράς ανήκαν στη Mytilineos (140 MW) και τη Lightsource bp (140 MW), τα οποία ο «πράσινος» βραχίονας του πετρελαϊκού κολοσσού εξαγόρασε από την Kiefer.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημοπράτηση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 2,1 GW έως το 2024. Για τη διάθεση αυτής της ισχύος, θα πραγματοποιηθούν έξι διαγωνισμοί κοινοί για τις δύο τεχνολογίες (στους οποίους δηλαδή θα συμμετάσχουν τόσο αιολικά όσο και φωτοβολταϊκά), σε κάθε έναν από τους οποίους θα εκχωρηθούν 350 MW.

Σύμφωνα με το νέο σχήμα, σε κάθε δημοπρασία θα υπάρχει ποσόστωση 30% ανά τεχνολογία. Επίσης, θα υπάρχει μία «δεξαμενή» δημοπρατούμενης ισχύος 1 GW για ειδικά έργα (μικρά φωτοβολταϊκά έως 1 MW, μονάδες σε έως πρόσφατα κορεσμένες περιοχές ή ακόμη και για διαγωνισμούς μεγάλων πάρκων ισχύος άνω των 250 MW).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider