ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Οκτώ άδειες παραγωγής για μονάδες αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Οκτώ άδειες παραγωγής για μονάδες αποθήκευσης ηλ. ενέργειας
Οι μονάδες προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ η επένδυση για την υλοποίησή τους εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Την «είσοδο» και επίσημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας σηματοδοτεί η χθεσινή έγκριση από τη ΡΑΕ των οκτώ αιτήσεων που είχε υποβάλει η εταιρεία για άδειες παραγωγής συστημάτων μπαταριών, συνολικής ισχύος 850 MW. Οι οκτώ άδειες παραγωγής αφορούν ισάριθμες μονάδες αποθήκευσης που προορίζονται να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με την επένδυση για την υλοποίησή τους να εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο Όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει άδεια παραγωγής, έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» έργων υπό ανάπτυξη. Ο Ομιλος θεωρεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μίγμα που προγραμματίζεται, ενώ δίνει μεγάλη προσοχή ώστε να επενδύσει σε αυτές. Με προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα, και έχοντας ως βάση το επιστημονικό δυναμικό του, προχωρά γρήγορα στην ανάπτυξη και υλοποίηση αυτών των επενδύσεων.

Η συνολική χωρητικότητα του συστοιχιών που αδειοδοτήθηκαν ανέρχεται σε 3 Γιβατώρες (GWh) περίπου, ενώ θα εγκατασταθούν στην Κοζάνη, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη. Για την επιλογή των σημείων εγκατάστασης προηγήθηκε μελέτη, ενώ σχετίζονται με περιοχές στις οποίες η επιχείρηση έχει ήδη παρουσία με θερμοηλεκτρικές μονάδες, και οι οποίες αναμένεται να «φιλοξενήσουν» σημαντικό δυναμικό ΑΠΕ.

Με δεδομένο τον στόχο για ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έως το 2030, οι μονάδες κεντρικής αποθήκευσης αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μεγαλύτερη αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί θα αποθηκεύουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ οι οποίες θα πήγαιναν χαμένες, καθώς τη στιγμή που παράχθηκαν δεν υπήρχε ζήτηση για να καλύψουν, ώστε να την εγχύσουν ξανά στο δίκτυο όταν πρόκειται να καταναλωθούν.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ΡΑΕ να έχει δεχθεί συνολικά 98 αιτήσεις για μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υβριδικά, συνολικής ισχύος 8.213 MW, που μαζί με το αντλησιοταμιευτικό στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέρχονται σε 8.893 MW.

Στην υλοποίηση επενδυτικών πρότζεκτ, βρίσκεται υπό ανάπτυξη το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μεταξύ άλλων θα καθορίζει και τους τρόπους με τους οποίους θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στο σύστημα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να αξιοποιηθούν άμεσα τα κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για τη δημιουργία συστημάτων και των δύο τεχνολογιών (αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς και συστοιχίες μπαταριών).

Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, Κ. Σκρέκα, εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους να διεξαχθεί ανταγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα το φθινόπωρο σύμφωνα με τον υπουργό, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από επενδυτές που θα θελήσουν να διεκδικήσουν επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider