Think Silicon: Αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και σχέδια για ελληνικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Think Silicon: Αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και σχέδια για ελληνικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
think silicon new athens offices
Τα σχέδια της πατρινής εταιρείας μετά και την εξαγορά της από τον αμερικανικό κολοσσό της Applied Materials.

Με ρυθμούς ανάπτυξης 100% τρέχει τον τελευταίο χρόνο η Think Silicon, η πατρινή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007 από τους Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη και μόλις πέρυσι μπήκε στο ραντάρ της αμερικανικής εισηγμένης και ηγέτιδας στον τομέα των ημιαγωγών, Applied Materials, η οποία και την εξαγόρασε.

Μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν το προσωπικό της, ενώ αναμένονται και νέες προσλήψεις το επόμενο διάστημα στα νέα γραφεία που ανοίγει στην Αθήνα και εγκαινιάζονται σήμερα το απόγευμα παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και στελεχών από την αμερικανική μητρική της. Πέρα μάλιστα από τα γραφεία της Αθήνας τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 32 μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και τα αρχικά γραφεία της Πάτρας, η εταιρεία ξεκινά συνεργασία και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας ακόμα δέκα θέσεις στην συμπρωτεύουσα και φιλοδοξώντας να δημιουργήσει εκεί έναν κόμβο καινοτομίας που θα μετατρέπει την εγχώρια έρευνα σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και προϊόντα. Ο στόχος έτσι όπως εκφράστηκε από τον ιδρυτή της κ. Γιώργο Σιδηρόπουλο είναι μέχρι το 2022 να έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της αποκτώντας το κατάλληλο μέγεθος για περαιτέρω ανάπτυξη.

Εκτός από την εγχώρια ανάπτυξη της, τους 12 αυτούς μήνες η εταιρεία επεκτάθηκε και εκτός συνόρων, ανοίγοντας ένα γραφείο στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Τέξας κι ένα στην Ταϊπέι για να προωθεί τις λύσεις της, καθώς κι ένα γραφείο στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου ένας μικρός αριθμός μηχανικών φροντίζουν την υποστήριξη των υπαρχόντων αλλά και νέων πελατών της.

Νέα βήματα κάνει και σε τεχνολογικό επίπεδο όπου, εκτός από τις υπάρχουσες καινοτόμες λύσεις που προσφέρει στον κλάδο των GPU (η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί υψηλής απόδοσης 2D & 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/Controllers), και αφουγκραζόμενη την τάση για όλο και περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη στις συσκευές σχεδιάζει ΑΙ επεξεργαστές επόμενης γενιάς. Αυτοί θα έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά της ενεργειακής αποδοτικότητας και του μικρού μεγέθους που την έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις του κλάδου έως σήμερα, ενώ θα δίνουν και ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της «υπολογιστικής όρασης» (computer vision), ήτοι στο «διάβασμα» εικόνων από τη συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση της.

Να σημειωθεί ότι όπως επεσήμαναν τα στελέχη της κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος και κ. Κώστας Μάλλιος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Applied AI Group of Applied Materials η εταιρεία έχει ήδη συμβόλαια με αρκετούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι STMicroelectronics και η Dialog καθώς και με πολλές άλλες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν είναι ανακοινώσιμα. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα της εξυπηρετούν την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT), των φορέσιμων συσκευών (wearables), των οικιακών συσκευών και των οθονών βιομηχανικού αυτοματισμού ενώ τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύσσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολοκληρωμένα συστήματα (ICs).

Η ειδοποιός διαφορά της που συνέβαλε στο να καθιερωθεί στην εν λόγω αγορά ήταν η έγκαιρη αντίληψη και στροφή στο σχεδιασμό επεξεργαστών πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και μεγέθους, οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν τα γραφικά σε αμέτρητες μικρές και μεγάλες συσκευές. «Κατανοήσαμε έγκαιρα την τάση, βγήκαμε πρώτοι σε αυτή την κατεύθυνση και είχαμε και την τεχνολογία αλλά και μια πολύ δυνατή ομάδα που εργαζόταν πάνω σε αυτή. Κάπως έτσι καταφέραμε το προϊόν μας να είναι το νούμερο ένα στην αγορά και να απέχουμε αρκετά από τον δεύτερο παίκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδηρόπουλος ερωτηθείς για την επιτυχημένη έως τώρα πορεία της εταιρείας.

Η απήχηση των λύσεών της μάλιστα, αναμένεται μεγάλη και στο μέλλον όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group στην Applied Materials, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι είναι ελάχιστες οι εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό θα συμβάλλει σίγουρα και η ανάγκη για χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, κάτι που προσφέρει η Think Silicon. Να θυμίσουμε ότι χάρη στην ψηφιακή μετάβαση που συντελείται το τελευταίο διάστημα κι έχει επιταχυνθεί με την πανδημία το 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας έως το 2035 εκτιμάται ότι θα προκύπτει μόνο από τα data centers που υπάρχουν παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για τσιπ μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας επιτακτική οπουδήποτε κι αν αυτά χρησιμοποιούνται.

Το αναπτυξιακό πλάνο που προαναφέρθηκε υποστηρίζεται σθεναρά και από την Applied Materials, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών semi conductor και display equipment παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση 126 δισ. δολάρια, 18 δισ. δολάρια τζίρο, 25.000 εργαζομένους και η οποία επενδύει περί τα 2,5 δισ. ετησίως σε R&D κι έχει μέχρι στιγμής κατοχυρώσει περί τις 15.000 πατέντες.

Η είσοδος της Applied Materials άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε στις σημαντικές ενισχύσεις σε επίπεδο εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Να σημειωθεί ότι «τα νέα γραφεία υπερσύχρονα γραφεία στην Μεταμόρφωση Αττικής, εκτάσεως 1000 τ.μ. εξοπλισμένα με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας σηματοδοτούν, όπως επισημάνθηκε, ένα νέο πολύ συναρπαστικό κεφάλαιο στη στρατηγική ανάπτυξης της Applied Materials και τοποθετούν τη Think Silicon και την Ελλάδα σε βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider