Vodafone Ελλάδος: Πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα από την πανδημία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vodafone Ελλάδος: Πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα από την πανδημία
H ισχνή τουριστική κίνηση και η πτώση στην καρτοκινητή οι βασικοί λόγοι της πτώσης.

Η ισχνή τουριστική κίνηση η οποία είχε ευρύτατη επίπτωση στην περιαγωγή αλλά και η πτώση των εσόδων της καρτοκινητής λόγω της παραμονής στο σπίτι είναι οι δύο βασικοί λόγοι που σύμφωνα με την Vodafone Group, έφεραν πτώση στα έσοδα και στα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων της Vodafone Ελλάδος. Παρόλα αυτά η Vodafone κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες συμβολαίου της και να διατηρήσει την οργανική της ανάπτυξη στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αναμένοντας καλύτερες ημέρες για την συνέχεια.

Αναλυτικότερα και βάσει των αποτελεσμάτων που παρουσίασε ο όμιλος, ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδος το οικονομικό έτος 2020/2021 ανήλθε στα 925 εκατ. ευρώ από τα 958 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 3,4%.

Τα έσοδα από υπηρεσίες στο σύνολο του έτους έφτασαν τα 837 εκατ. από τα 884 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, κινούμενα πτωτικά κατά 5,3% ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 283 εκατ. ευρώ από τα 304 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 6,9%. Η οργανική ανάπτυξη διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα (1,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε επίπεδο συνδρομητών, η πελατειακή βάση στη σταθερή έκλεισε στους 966 χιλιάδες πελάτες, αυξημένη κατά 21 χιλιάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+2,2%), με το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους να προστίθενται 6.000 νέοι πελάτες.

Στον αντίποδα, η πελατειακή βάση της κινητής έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο του έτους στα 4,071 εκατ. πελάτες από τους 4,476 εκατ. πελάτες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και τους 4,123 εκατ. πελάτες το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η πτώση σε επίπεδο έτους διαμορφώνεται στο 9,04% ενώ σε επίπεδο τριμήνου 1,2%. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το μερίδιο των συνδρομητών συμβολαίου κατέγραψε αύξηση φτάνοντας το 40,2% από το 36,3% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και από το 39,7% που ήταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, άνοδος της τάξης του 11% σε ετήσια βάση.

Επίσης, το οικονομικό έτος της Vodafone έκλεισε με ελαφριά μείωση τιμών, κυρίως στα συμβόλαια, τα οποία αποκλιμακώθηκαν κατά -2,5%, με μέσο έσοδο ανά πελάτη 18,3 ευρώ αντί 18,5 ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο. Στο σύνολο της βάσης το ARPU παρέμεινε σταθερό λίγο πάνω από τα 10 ευρώ ανά χρήση (10,4 ευρώ).

Παρά την πανδημία, οι δαπάνες κεφαλαίου – δηλαδή οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, πλην φάσματος – αυξήθηκαν κατά 11%, ξεπερνώντας τα 123 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό της αύξησης στην κίνηση data που καταγράφηκε το οικονομικό έτος 2020-2021 το οποίο άγγιξε το 49%, ξεπερνώντας τα 122 χιλιάδες TB (από 81.765 TB την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Παρά τους σχεδόν έξι μήνες κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, οι πολλαπλές διαδικτυακές ανάγκες των οικογενειών έστρεψαν τους καταναλωτές στη χρήση δεδομένων ακόμα κι όταν βρίσκονται σπίτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider