Mytilineos: Σύμπραξη με μεγάλο διεθνή «παίκτη» στα offshore αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Σύμπραξη με μεγάλο διεθνή «παίκτη» στα offshore αιολικά
H νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου, 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, που βρίσκεται υπό κατασκευή, θα ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

Τη δραστηριοποίηση της Mytilineos στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων προανήγγειλε από το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (PROTERGIA) της εταιρείας. Ο κ. Μπενρουμπή δεν αποκάλυψε το όνομα του εταίρου με τον οποίο η Mytilineos θα πραγματοποιήσει την «είσοδό» της στον κλάδο, προσθέτοντας πάντως ότι θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις.

Το στέλεχος της Mytilineos αναφέρθηκε επίσης για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στις «πράσινες» επενδύσεις, με την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,48 GW, καθώς και των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1,1 GW. Επισήμανε ότι η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, που βρίσκεται υπό κατασκευή, θα ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Όπως συμπλήρωσε, η πολιτεία έχει δεσμευθεί για τη θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM), δέσμευση που η εταιρεία αισιοδοξεί πως θα υλοποιεί, πιστεύοντας στην ασφάλεια δικαίου. Με την έναρξη της λειτουργίας της, θα επιτρέψει στο 2022 και 2023 να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θα επιτρέψει και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ, ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, Α. Διαμαντόπουλος, επισήμανε την πολυετή παρουσία του Ομίλου στις ΑΠΕ, διαθέτοντας ήδη έργα συνολικής ισχύος 500 MW σε λειτουργία και σχεδιάζοντας να κατασκευάσει νέες μονάδες 2 GW, μαζί με ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη. Στα πλάνα του Ομίλου είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών 200 MW, όπως επίσης και υποδομές για την παραγωγή «πράσινου» και «μπλε» υδρογόνου.

Όσον αφορά τη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, επισήμανε πως έχει ληφθεί η περιβαλλοντική της αδειοδότηση, ενώ πλέον γίνεται βελτιστοποίηση του σχεδιασμού με βάση τις υφιστάμενες τεχνολογίες και τα καλύτερα μοντέλα από τους κατασκευαστές. Το σχέδιο είναι η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης να γίνει μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, με την εταιρεία να αναμένει τη δημιουργία από την πολιτεία του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, υπογράμμισε πως τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμος ο «οδικός χάρτης» με τις επόμενες παρεμβάσεις στο Target Model, ώστε να είναι εγκαίρως ενήμερη η αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Mytilineos είναι προτιμώμενος EPC ανάδοχος για εταιρείες ενέργειας παγκόσμιας εμβέλειας

Δύο ρεκόρ για το «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos

Mytilineos: Αναβάθμιση του outlook σε σταθερό από τη Fitch - Επιβεβαίωση του rating «ΒΒ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider