ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Δύο παραβάσεις στην υπόθεση εξαγωγής νοθευμένης φέτας Π.Ο.Π.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Δύο παραβάσεις στην υπόθεση εξαγωγής νοθευμένης φέτας Π.Ο.Π.
Δύο παραβάσεις περιγράφονται στο πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σχετικά με την υπόθεση εξαγωγής νοθευμένης φέτας Π.Ο.Π. στην γερμανική αγορά.

Δυο παραβάσεις αναφέρονται στο πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σχετικά με την υπόθεση της εταιρίας «Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ», η οποία παρήγαγε και διακίνησε στη αγορά της Γερμανίας, τυρί το οποίο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές αναγνώρισής του ως «φέτας Π.Ο.Π.», λόγω ανίχνευσης καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «τα ευρήματα των ελέγχων αφορούν σε προϊόν που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές αναγνώρισής του, λόγω ανίχνευσης καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε αυτό» και «απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ με εισήγηση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων-προστίμων».

Συγκερκιμένα διαπιστώθηκε:

- Παραγωγή και διακίνηση προϊόντος συμβατικής «φέτας Π.Ο.Π.» (237.946 κιλά) και βιολογικής «φέτας Π.Ο.Π.» (184.147 κιλά) στα οποία είχε γίνει χρήση αγελαδινού γάλακτος.

- Ενώ η επιχείρηση τελούσε σε καθεστώς προσωρινής ανάκλησης πιστοποίησης (από 24.03.2021) διακίνησε προϊόν με την ένδειξη «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» και ταυτόχρονα συνέχισε να το διαφημίζει στην ιστοσελίδα της.

Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του ΥΠΑΑΤ, «τα αρμόδια όργανα του υπουργείου τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να επιληφθούν του ζητήματος, τα οποία με βάση το πόρισμα θα εφαρμόσουν στο ακέραιο την ισχύουσα νομοθεσία».

Παράλληλα, όπως γνωστοποιήθηκε, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε στην άρση «της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊόντος 'φέτα Π.ΟΠ.', με την προϋπόθεση της διενέργειας συνεχών αιφνιδιαστικών ελέγχων στην επιχείρηση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστωθεί η συνέχιση της τήρησης των δεσμεύσεών της».

Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα ίδια στελέχη, «πρόθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, είναι να αλλάξει η νομοθεσία, για να προστατευθούν, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα προϊόντα Π.Ο.Π. της χώρας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι τρέχει με τον «πόλεμο της φέτας»

Τι απαντά η Ομηρος ΑΕΒΕ για την υπόθεση με τη νοθεία της φέτας στη Γερμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider