Τράπεζες: Πρωτιά στην ευρωπαϊκή αγορά NPLs με συναλλαγές 16 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Πρωτιά στην ευρωπαϊκή αγορά NPLs με συναλλαγές 16 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο 2021
Στα 27 δισ. ευρώ, υψηλό πενταετίας, οι πωλήσεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά, οι ελληνικές τράπεζες, με τον «Ηρακλή», ξεπέρασαν τις ιταλικές και βρέθηκαν στην κορυφή, αναφέρει η Debtwire.

Τα ηνία από τις ιταλικές τράπεζες πήραν, για πρώτη φορά, οι ελληνικές όσον αφορά στις συναλλαγές σε κόκκινα δάνεια το α΄ τρίμηνο 2021.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο κρίσης του Covid-19 που συμπίεσε τους όγκους συναλλαγών σε NPLs, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και δανείων που δεν εντάσσονται στον βασικό πυρήνα τραπεζικών δραστηριοτήτων σημείωσαν υψηλό πενταετίας το α΄ τρίμηνο του 2021 και πωλήσεις που έφτασαν τα 27 δισ. ευρώ. Τα νούμερα των συναλλαγών ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις ρεκόρ στην Ελλάδα, καθώς και από την ολοκλήρωση συναλλαγών που είχαν καθυστερήσει εξαιτίας της πανδημίας.

Τα παραπάνω αναφέρει η έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά NPLs το α΄ τρίμηνο 2021, την οποία δημοσιεύει η Debtwire ABS βάσει των στοιχείων της βάσης δεδομένων της, Debtwire NPL Database. Το report που δημοσιεύσει η Debtwire σε τριμηνιαία βάση παρέχει στοιχεία για τις συναλλαγές σε χαρτοφυλάκια NPLs, λογιστικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της η Debtwire για το α΄ τρίμηνο 2021, οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες ηγήθηκαν των πανευρωπαϊκών συναλλαγών, ξεπερνώντας το ήμισυ του συνολικού όγκου συναλλαγών. Σύμφωνα με την Amy Finch, Data Journalist, Debtwire, «οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στην κορυφή των συναλλαγών το α΄ τρίμηνο 2021, υπογράφοντας deals για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 16 δισ. ευρώ, περισσότερα από το μισό ποσό των πανευρωπαϊκών συναλλαγών και αποκτώντας προβάδισμα, για πρώτη φορά, από τις ιταλικές τράπεζες».

Έχοντας κάνει χρήση του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής» το 2020 – όπως αναφέρει η Debtwire – οι τράπεζες συνέχισαν να μεταβιβάζουν χαρτοφυλάκια - jumbo, με σημαντικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς τους.

Η Alpha Bank υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία τον Φεβρουάριο με την Davidson Kempner για την πώληση του 51% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Galaxy, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ που μεταβιβάστηκε στον «Ηρακλή». Όπως σχολιάζει η Debtwire, η συναλλαγή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και τρίτη μεγαλύτερη τιτλοποίηση σε όλη την Ευρώπη.

Η ροή συναλλαγών σε NPLs που έχει ανακοινωθεί πανευρωπαϊκά περιλαμβάνει deals 68,6 δισ. ευρώ, των οποίων την εξέλιξη παρακολουθεί η Debtwire. Με ορισμένες νέες συναλλαγές να έχουν ανακοινωθεί στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, η Ελλάδα έχει ενεργό ροή συναλλαγών NPLs της τάξεως των 28,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από τα μισά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (53,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ΕΒΑ), όπως αναφέρει η Debtwire.

Το α΄ τρίμηνο 2021 σημειώθηκε επίσης δραστηριότητα από τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες προχώρησαν σε σχηματισμό υψηλών προβλέψεων εν αναμονή ζημιών από τα δάνεια. Εν τω μεταξύ, μετά από χρόνια πτωτικής πορείας στις πωλήσεις, με δρομολογημένους μεγάλους όγκους πωλήσεων NPLs, επανέρχονται οι ιρλανδικές τράπεζες. Μετά από φημολογίες μηνών, ο Όμιλος της NatWest επιβεβαίωσε την έξοδό του από την ιρλανδική αγορά μέσω της προγραμματισμένης πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιρλανδία, της Ulster Bank, αυξάνοντας, έτσι, το σύνολο των συναλλαγών που έχει εντοπίσει στη χώρα η Debtwire, σε 19,4 δισ. ευρώ.

Dept

Οι Davison Kempner (DK), PIMCO και Citibank συμφώνησαν να αγοράσουν το δεύτερο μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο, μέχρι στιγμής τη χρονιά αυτή, έναντι τιμήματος 5 δις. στερλινών. Το deal αφορά σε χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από την UK Asset Resolution (UKAR) και στην εξαγορά επίσης των μετοχών της NRAM και της Bradford & Bingley. Η διάθεση αυτή ολοκληρώνει το έργο της UKAR, μειώνοντας τον ισολογισμό της κατά πάνω από 100 δισ. στερλίνες από την ίδρυσή της, ποσό μεγαλύτερο σε όγκο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κακή τράπεζα. Σημειώνεται ότι η UKAR είχε συσταθεί από το βρετανικό δημόσιο το 2010 ως bad bank, στην οποία πέρασαν οι μετοχές της Bradford & Bingley (περιλαμβανομένου του τίτλου της Mortgage Express) και της NRAM plc (πρώην Northern Rock Asset Management), των δύο τραπεζών που κρατικοποιήθηκαν στην κρίση του 2007 – 2008.

Συνδυαστικά με τη συναλλαγή Galaxy στην Ελλάδα, η Davidson Kempner κατέκτησε, έτσι, το προβάδισμα μεταξύ των αγοραστών NPLs στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τα νέα NPLs από τα moratoria κρατιούνται χαμηλά σε Ελλάδα και ΕΕ

Κοσμογονία στην αγορά ακινήτων φέρνουν τα NPLs - 1 εκατ. ακίνητα, ενέχυρα σε κόκκινα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider