Prodea: Οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία και η συμφωνία με «φόντο» την Ιταλία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: Οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία και η συμφωνία με «φόντο» την Ιταλία
Οι μπίζνες στον τουρισμό με Yoda Group-Invel Real Estate και οι κινήσεις του Picasso fund στην Ιταλία.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που αναδεικνύονται στην ετήσια οικονομική κατάσταση της Prodea Investments, ξεχωρίζουν και η σύναψη μιας νέας στρατηγικής συμμαχίας στην οποία προχώρησε η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ, αυτή τη φορά για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει στην Ιταλία, αλλά και η αγορά στην γειτονική χώρα ενός ακινήτου, όπως βέβαια και οι μπίζνες στον ξενοδοχειακό κλάδο σε συνεργασία με τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Yoda Group, του Ιωάννη Παπαλέκα, και την Invel Real Estate, υφιστάμενο βασικό μέτοχος της ΑΕΕΑΠ, με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου.

Όπως λοιπόν προκύπτει από την ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση, την 25 Φεβρουαρίου 2021, η θυγατρική εταιρεία Picasso Fund απέκτησε ένα ακίνητο με χρήση γραφείων και χώρων στάθμευσης στο Μιλάνο, Ιταλία, συνολικής επιφάνειας 11,1 χιλ. τ.μ. το οποίο είναι εκμισθωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε αξιόπιστους μισθωτές. Το τίμημα για την απόκτησή του ακινήτου ανήλθε σε 19 εκατ. ευρώ ενώ η εύλογη αξία του κατά την ημερομηνία της απόκτησης, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, ανερχόταν σε 22 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό τίμημα ποσό 7,6 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε την ημερομηνία της απόκτησης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία της απόκτησης. Σε εξασφάλιση του πιστούμενου τιμήματος, το Picasso Fund προσκόμισε στον πωλητή ανέκκλητη εγγυητική επιστολή από την τράπεζα Intesa Sanpaolo S.p.A.

Τον Μάρτιο η Prodea υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με τους μετόχους του Tarvos Fund με αντικείμενο τη σύναψη μικτής εταιρείας (Joint Venture) και την μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στην ιταλική αγορά. Στο παραπάνω πλαίσιο, στις 23 Μαρτίου, η Prodea προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Picasso Lux, με έδρα το Λουξεμβούργο, με εισφορά σε είδος του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της Picasso Fund και εισφορά σε μετρητά ποσού 600 ευρώ.

Την 26 Μαρτίου 2021, πώλησε το 20% των μετοχών της Picasso Lux (που αντιστοιχεί στο 53,8% των οικονομικών δικαιωμάτων της εταιρείας) έναντι συνολικού τιμήματος 64,61 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα προχώρησε στην απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας CI Global, με έδρα Λουξεμβούργο, που αντιστοιχεί στο 46,2% των οικονομικών δικαιωμάτων της εταιρείας, έναντι τιμήματος 24,43 εκατ. ευρώ. Στην CI Global ανήκουν τα εταιρικά μερίδια της Tarvos Fund, η οποία είναι ιδιοκτήτρια 11 εμπορικών ακινήτων στην Ιταλία.

Η εύλογη αξία των αποκτηθέντων καθαρών περιουσιακών στοιχείων της CI Global ανερχόταν στις 26 Μαρτίου στα 72,4 εκατ. ευρώ με την εύλογη αξία των δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 38,9 εκατ. ευρώ και την αρνητική υπεραξία απόκτησης στα 9 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία και τo deal με Yoda-Invel, η MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (MHV) αποτελεί πλέον το κοινό επενδυτικό όχημα των τριών μετόχων στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία προωθεί επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ και έχει σχέδια για μπίζνες 400 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως αναγράφεται στην έκθεση, σε συνέχεια της από 30 Δεκεμβρίου 2020 σύμβασης αγοραπωλησίας μεταξύ της Εταιρείας και της Papabull Investments Limited (θυγατρική του YODA Group), την 31 Μαρτίου 2021 υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση σύμφωνα με την οποία το τελικό ποσοστό πώλησης της συμμετοχής της Εταιρείας στην MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (εφεξής «MHV») διαμορφώθηκε σε 45%. Την 1 Απριλίου 2021 ολοκληρώθηκε η πώληση του 45% της συμμετοχής της Εταιρείας στην MHV. Το τίμημα εκτιμάται σε 26,8 εκατ. ευρώ από τα οποία ποσό 12.07 εκατ. εισπράχθηκε την ίδια ημέρα ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εισπραχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σύμβαση αγοραπωλησίας.

Την 7 Απριλίου 2021, η Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας με την Papabull Investments Limited για την πώληση του 15% της συμμετοχής της στην εταιρεία Aphrodite Hills Resort Limited. Το τίμημα ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου. Η εν λόγω συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Την 7 Απριλίου 2021, οι μέτοχοι της MHV ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνολικού ύψους 143,45 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων. Η Εταιρεία, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της MHV, την ίδια ημέρα κατέβαλε ποσό 64,65 εκατ. ευρώ κατά αναλογία του ποσοστού συμμετοχής της στην MHV.

Σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την 9 Απριλίου 2021 η MHV απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol και του Park Tower που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό Κύπρου.

Την 7 Απριλίου 2021, η Εταιρεία απέκτησε επιπλέον ποσοστό (36,22%) έναντι τιμήματος 4,709 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της εταιρεία Aphrodite Springs Public Limited. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εταιρεία κατέχει 96,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Aphrodite Springs Public Limited. Το Aphrodite Springs εκτείνεται σε 1.472 χιλ τ.μ. γης, και είναι αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125 χιλ. τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider