Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου: Από το Mall του Χαραγκιώνη, στα «χέρια» του Δήμου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου: Από το Mall του Χαραγκιώνη, στα «χέρια» του Δήμου
Προς αξιοποίηση από τον δήμο Γαλατσίου η πρώην ολυμπιακή «αρένα». Το «ναυάγιο» του εμπορικού κέντρου και η νέα ευκαιρία.

Προ αρκετών ημερών γνωστοποιήθηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. προς τον Δήμο Γαλατσίου με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης με αντάλλαγμα που έλαβε χώρα μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, κ. Στέφανου Δ. Βλαστού και του Δημάρχου Γαλατσίου, κ. Γιώργου Μαρκόπουλου. Και εύλογα, η αγορά και η τοπική κοινωνία περιμένει τις εξελίξεις γύρω από μία σημαντική έκταση για την οποία κάποτε, προ πολλών ετών, η κοινοπραξία της Ακροπόλ-Χαραγκιώνης και της πορτογαλικής Sonae Sierra σχεδίαζε να μετατρέψει το ακίνητο σε ένα κέντρο με αθλητικές, ψυχαγωγικές και εμπορικές χρήσεις, πριν τα πλάνα της «ναυαγήσουν».

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου εκτείνεται σε μια έκταση με συνολικό εμβαδό 91.101 τ.μ. με σύνολο δομημένης κτιριακής επιφάνειας 36.068,78 τ.μ. Έχει επιφάνεια κύριας σάλας 9.000 τ.μ. και αρένα 3.700 τ.μ. με ύψος 16 μ. και χωρητικότητα 5.200 θέσεων. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 2 αίθουσες 2.200 τ.μ. καθώς και χώρος στάθμευσης για 3.000 οχήματα. Κατά την περίοδο της κατασκευής του αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο έργο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, του τρόπου σύνθεσής του από μεταλλικά δικτυώματα και γυαλί, αλλά και του μεγέθους του, δημιουργώντας ένα πραγματικό τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

Πλέον, όπως σημείωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Βλαστός, στόχος είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό πόλο αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού που θα προσελκύει δράσεις υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και την εθνική οικονομία. Ο τοπικός δήμος θα μπορεί να εκμεταλλεύεται ο ίδιος ή να μισθώνει σε τρίτους τις εν λόγω εγκαταστάσεις για κάποια χρόνια (συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται και δυνατότητα παράτασης), αποδίδοντας στην ΕΤΑΔ μέρος των εσόδων.

Το εν λόγω ακίνητο ήταν ένα από τα πρώτα πρώην ολυμπιακά ακίνητα που το 2006 η τότε εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα (στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την ΕΤΑΔ) κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας αποφάσισε να παραχωρήσει το ακίνητο. Η κοινοπραξία της Ακροπόλ – Χαραγκιώνης (50%) και της πορτογαλικής Sonae Sierra (50%), κατόπιν διαγωνισμού, κέρδισε την παραχώρηση του πρώην ολυμπιακού ακινήτου «Ολυμπιακού Κέντρου στο Γαλάτσι» για 40 χρόνια, μια επένδυση που είχε υπολογιστεί τότε σε 70-80 εκατ. ευρώ, έχοντας σκοπό να αναπτύξει εμπορικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις, να «στεγάσει» στην έκταση καταστήματα λιανικής, χώρους εστίασης και αναψυχής κ.α.

Από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα συνάντησε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, το 2007 ο δήμος Γαλατσίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σύμβασης, οι ρυθμοί ήταν αργοί, υπήρξαν καθυστερήσεις σε έκδοση σχετικών αδειών, εν τέλει, μετά από χρόνια προσπαθειών, το project εγκαταλείφθηκε και η κοινοπραξία έφτασε να διεκδικεί αποζημίωση από το δημόσιο καθώς είχε ήδη καταβάλει μισθώματα.

Το 2014 Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είχε προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού σε συνδυασμό με ήπιες εμπορικές χρήσεις ο οποίος όμως κατέστη και αυτός άγονος, για να φτάσουμε πλέον στις τωρινές εξελίξεις, όπου ο δήμος Γαλατσίου έχει «πάρει στα χέρια του» το ακίνητο προς εκμετάλλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider