Intrakat: «Αντίδοτο» στην πανδημία οι συμβάσεις έργων ύψους 606 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: «Αντίδοτο» στην πανδημία οι συμβάσεις έργων ύψους 606 εκατ. ευρώ
Με ανεκτέλεστο 381 εκατ. ευρώ και νέα projects προς υπογραφή το αποτύπωμα του κατασκευαστικού ομίλου στις υποδομές.

Ο όμιλος Intrakat στο 2020 υπέστη απώλειες στις συνολικές πωλήσεις σε ένα ποσοστό 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά το υψηλό ανεκτέλεστο έργων που σήμερα διαθέτει και η περαιτέρω εντατικοποίηση του παραγωγικού μηχανισμού δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσει στο 2021 και στα επόμενα έτη τις απώλειες αυτές και να επαναφέρει τα μεγέθη πωλήσεων και κερδοφορίας στα αναμενόμενα επίπεδα.

Αυτό εκτιμά η διοίκηση του εισηγμένου κατασκευαστικού ομίλου Intrakat, όπως αποτυπώνεται και στην ετήσια οικονομική έκθεση που συνοδεύει την ανακοίνωση μεγεθών για το 2020.

Στις 31.12.2020 το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανερχόταν σε 380,9 εκατ. ευρώ, πλέον 225,6 εκατ. ευρώ νέα έργα που έχει μειοδοτήσει η εταιρεία και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή τους.

Οι προβλέψεις για την μετά covid-19 εποχή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τον κλάδο λόγω της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης μέσω του νέου προγράμματος ΣΕΣ 2021-2027 αλλά και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που για την επόμενη πενταετία θα ξεπεράσουν τα € 50 δις και θα διοχετευτούν κυρίως σε έργα υποδομών, σε έργα πράσινης ανάπτυξης και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ως εκ τούτου, παρότι ο όμιλος στο 2020 υπέστη απώλειες στις συνολικές πωλήσεις σε ένα ποσοστό 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναμένει ότι θα αντισταθμίσει στο 2021 τις απώλειες αυτές και θα επαναφέρει τα μεγέθη πωλήσεων και κερδοφορίας στα αναμενόμενα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό η Intrakat μελετά την δυνατότητα διοικητικής και οικονομικής αναμόρφωσης με σκοπό την επικέντρωση καθαρά στους τομείς των: - Δημοσίων έργων υποδομών - Έργων Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ - Έργων Ενέργειας - Ανάπτυξης Real Estate στον τομέα του τουρισμού.

Από τα προς υπογραφή έργα ύψους 225,6 εκατ. ευρώ, λόγω του COVID-19 υπήρξαν καθυστερήσεις στην υπογραφή τους, αλλά από την 01.01.2021 έως σήμερα υπεγράφησαν οι ακόλουθες συμβάσεις:

· ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - Aποκατάσταση Ζημιών των οδικών υποδομών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018, προϋπ. € 11 εκ.

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - 1η ΣΣΕ - Υπογειοποίηση Τμήματος οδού Πατρ. Κωνσταντίνου και τα σύνοδα έργα, στον Δ. Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, προϋπ. € 1,1 εκ.

· ΔΕΗ ΑΕ - ΑΗΣ Πτολεμαϊδας Σύμβαση 180 -1o & 2o Συμπληρωματικό Σύμβασης, προϋπ. € 347 χιλ. · K-WIND ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ ΑΕ – Επέκταση Αιολικού Πάρκου, προϋπ. € 3,2 εκ.

Επίσης στα έργα προς υπογραφή στα οποία εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα έχει υπογραφεί έως τα τέλη του 2021 συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

· ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – Μελέτη & Κατασκευή Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς Τμήμα 1 – Φάση (Α), προϋπ. € 73 εκ., το οποίο αναμένεται να υπογραφεί έως 30.04.2021.

· ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. – Ηλεκτροκίνηση Λάρισα - Βόλος Κατασκευή Ηλεκτροκίνησης - Τηλεδιοίκησης, Τηλεπικοινωνιών και Συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος, με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής, προϋπ. € 42,4 εκ.

· Δ.Ε.Υ.Α. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, προϋπ. € 24,4 εκ.

· ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – Πρόδρομες εργασίες ΒΔ Επέκτασης ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, προϋπ. € 13,6 εκ.

· ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. - Κατασκευή Επέκτασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Ν.Θ.) - Φάση Α2, προϋπ. € 9,6 εκ.

· ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Κατασκευή αρδευτικού δικτύου Πρεσπών Ν. Φλώρινας, προϋπ. € 8 εκ.

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ / Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ – Κατασκευή Δικτύου ομβρίων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, προϋπ. € 7,6 εκ.

· ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ / ΕΥΔΕ - Κ.Υ.Λ.Υ. - Ολοκλήρωση υπολειπόμενων εργασιών, Λειτουργία και Συντήρηση του έργου : «Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο - Δίκτυα Υδροδότησης υπόλοιπων οικισμών Ν. Αχαϊας, προϋπ. € 6,9 εκ.

· ΔΙΚΤΥΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ - Επέκταση δικτύου πολυαιθυλενίου, και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 BAR) στην Ορεστιάδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, προϋπ. € 5,1 εκ.

· ΔΙΚΤΥΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ - Επέκταση χαλύβδινου δικτύου (19 BAR), δικτύου πολυαιθυλενίου, και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 BAR) στην Λαμία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπ. € 4,7 εκ.

· ΟΑΚ ΑΕ – Αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. βορείου άξονα Χανίων, για την ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, προϋπ. € 4,3 εκ.

· ΑΔΜΗΕ Α.Ε. - Προμήθεια Πύργων Γραμμών Μεταφοράς 150 kV & 400 Kv, προϋπ. € 3,9 εκ.

· ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ – Προμήθεια 800 οικίσκων προς κάλυψη αναγκών ΥΜΕΠΟ, προϋπ. € 3 εκ.

· ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. – Προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών τηλεματικής οχημάτων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Αρ. Διακ. : 515901, προϋπ. € 1,3 εκ

Κατασκευές – Εξελίξεις σημαντικότερων έργων

- Το έργο της FRAPORT GREECE S.A. «Ανακαίνιση Υφιστάμενων Υποδομών, Μελέτη και Κατασκευή Επεκτάσεων σε 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια (Cluster A + Cluster B) προϋπολογισμού € 404 εκ., βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 30.06.2021.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου «Κατασκευή Τετραπλού Σιδηροδρομικού Διαδρόμου στο τμήμα "Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α) – Τρεις Γέφυρες με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων» για λογαριασμό της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. προϋπολογισμού € 60 εκ.

- Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του έργου «Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 30 mw και ενός (1) κέντρου υπερυψηλής τάσης 400/20 kv, ισχύος 100 mva» για λογαριασμό της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, συνολικού προϋπολογισμού € 43 εκ. 10

- Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του έργου «Διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς, Τμήμα από την συμβολή αγωγού Ευπυριδών έως Λεωφόρο Πάρνηθος» για λογαριασμό του ΥΠΟΜΕΔΙ, συνολικού προϋπολογισμού € 36,7 εκ.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου «Κατασκευαστικές εργασίες στο Νοσοκομείο του Shtip» στη Βόρεια Μακεδονία, προϋπολογισμού € 36 εκ. για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας το οποίο χρηματοδοτεί το έργο με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διάφορες εργολαβίες κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ συνολικού προϋπολογισμού € 33,9 εκ.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες των έργων «Καλό Λιβάδι – Plot A» και «Καλό Λιβάδι – Plot Β» στη Μύκονο για λογαριασμό της BLUE PRO HOLDINGS LTD, προϋπολογισμού € 21,4 εκ. και της GRAY ALFA HOLDINGS LTD, προϋπολογισμού € 26 εκ. αντίστοιχα.

- Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του έργου «Αιολικός Σταθμός "ΦΡΑΓΚΑΚΙ"» για λογαριασμό της GREEK WINDPOWER, συνολικού προϋπολογισμού € 20,5 εκ.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες των έργων «Μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, εγκ/ση, δοκιμές & θέση σε λειτουργία του Η/Μ εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις Πτολεμαϊδας» και «Μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, εγκ/ση, δοκιμές & θέση σε λειτουργία δύο κλάδων ταινιόδρομων στις εγκαταστάσεις Πτολεμαϊδας», για λογαριασμό της ΔΕΗ ΑΕ προϋπολογισμού € 15,2 εκ. και € 10,1 εκ. αντίστοιχα.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεταλλικές κατασκευές του έργου «Κατασκευή τεχνητού εμποδίου και σύνοδων έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου (Κ/Ξ ΑΒΑΞ-INTRAKATΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΤΕΡΝΑ Συν. προϋπ. € 50,8 εκ.) για λογαριασμό του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, συνολικού προϋπολογισμού € 6,9 εκ.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου «New NAPHATHA COMPLEX civil & building works» για λογαριασμό της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, συνολικού προϋπολογισμού € 12,6 εκ.

- Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του έργου «Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στο Ο.Α. Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), Τμήμα Θέρμη - Γαλάτιστα» για λογαριασμό της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, συνολικού προϋπολογισμού € 11,4 εκ.

- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου «Υπογειοποίηση Τμήματος οδού Πατρ. Κωνσταντίνου και τα σύνοδα έργα, στον Δ. Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας» για λογαριασμό της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού € 8,1 εκ.

- Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του έργου «Υπόγειος σταθμός αυτοκινήτου και διαμόρφωση πλατείας πρασίνου» για λογαριασμό του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, συνολικού προϋπολογισμού € 6,2 εκ.

Έργα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις – Εξελίξεις σημαντικότερων έργων

- Επιτυχώς συνεχίζεται για 5ο έτος η λειτουργία και η συντήρηση του έργου τηλεματικής «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφορικής Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου» για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, με συνολική διάρκεια 10 έτη.

- Ολοκληρώθηκε εντός του 2019 η κατασκευή και βρίσκεται σε φάση πλήρους λειτουργίας το έργο ΣΔΙΤ «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές" Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης - Αξιοποίησης των Υποδομών» για λογαριασμό της Κ.τ.Π., προϋπολογισμού € 60,3 εκ. Διάρκεια λειτουργίας 15 έτη.

- Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και βρίσκεται σε φάση πλήρους λειτουργίας το έργο ΣΔΙΤ «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών Φάση Β.ΙΙ» προϋπολογισμού € 20,6 εκ. Διάρκεια λειτουργίας 25 έτη.

Σημαντική είναι και η δραστηριότητα της εταιρείας στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα. Ήδη έως την 30.06.2021 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στη θέση «ΦΡΑΓΚΑΚΙ» συνολικού προϋπολογισμού € 20,5 εκ., το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο 2ο εξάμηνο του 2021. Επίσης η εταιρεία θα προβεί σε στρατηγική συνεργασία με εταιρείες ανάπτυξης Aιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και κατασκευής τους σχεδιάζει να εντάξει σε χαρτοφυλάκιο μονάδων ΑΠΕ που θα διατηρήσει.

Επίσης σημαντικό πεδίο δραστηριοποίησης του κατασκευαστικού κλάδου είναι και οι επενδύσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς (NGA), smart grid/smart metering και σε υποδομές ΑΠΕ (παραγωγή ενέργειας από Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα).

Το σύνολο των απαιτήσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων του Ομίλου στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 96,4 εκατ. ευρώ έναντι 127,6 εκατ. ευρώ την 31.12.2019 παρουσιάζοντας μείωση που οφείλεται κυρίως στις μειωμένες πωλήσεις της περιόδου. Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου στα τέλη της χρήσης ανήλθε σε 88,7 εκατ. έναντι 80,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019, εκ των οποίων 66,74 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 56,6 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο και σε 59,2 εκατ. για την Εταιρεία. Ο όμιλος εμφάνισε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 19 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 12,499 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider