Τράπεζες
27-04-2021 | 19:44

Attica Bank: Τιτλοποίηση «Ωμέγα» με στόχο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 1%

Newsroom
Μοιράσου το
Attica Bank: Τιτλοποίηση «Ωμέγα» με στόχο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 1%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis» καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (‘ΜΕΑ’) της Τράπεζας κατά την 31.12.2020, αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής και την πώληση άνω του 50% των Mezzanine και Junior notes, η Attica Bank θα δύναται να προβεί, κατόπιν έγκρισης της εποπτικής αρχής, σε από - αναγνώριση (de-recognition) του εν λόγω χαρτοφυλακίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω θωράκιση και εξυγίανση του ισολογισμού της.

Με τη συναλλαγή «Ωμέγα» ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2 (Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις της 18/12/2020) και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την εποπτική αρχή, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα ανέρχονται σε μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο του 1%, ήτοι μικρότερο του ευρωπαϊκού μ.ο.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση,  η Διοίκηση της Attica Bank παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκετά άνω του ελάχιστου εποπτικού ορίου, που θα επιτρέψουν τη μεγέθυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό, και μεταξύ άλλων ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίων, προτίθεται να εντάξει την ανωτέρω τιτλοποίηση στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης σε ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) τιτλοποιημένων δανείων, «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ». Με την επιτυχή ένταξη του senior note στο πρόγραμμα αυτό, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 και συνολικός) σε pro forma επίπεδο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνεδρίασή του, το ΔΣ της Attica Bank τη λήξη της θητείας του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ως πρόσθετου μέλους αυτού.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, σε συνέχεια της ανακοίνωσής της στις 31-03-2021 περί παύσεως υπαγωγής της Τράπεζας στις διατάξεις του Ν.3723/2008 περί «Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης» και ταυτόχρονα στις εγγυήσεις του Πυλώνα ΙΙ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank κατά τη συνεδρίασή του της 27-04-2021, διαπίστωσε, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.3723/2008 και το ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 965/18.11.2019, τη λήξη της θητείας του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ως πρόσθετου μέλος αυτού.

Η εκπροσώπηση της Τράπεζας διατηρείται ως έχει, ήτοι κατά τα προβλεπόμενα στα υπ΄ αριθμ. 1334/10-11-2020 και 1335/30-11-2020 Πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Σχέδιο εξυγίανσης με τιτλοποιήσεις και αύξηση κεφαλαίου